Comparativ cu celelalte tari din zona investitiile in infrastructura turistica au fost in ultimii 15 ani destul de reduse. Promisiunile repetate ale ministrilor de resort din diferitele Guverne nu au fost mai deloc respectate. Tot ce a ramas din “reforma turistica” postdecembrista sunt celebrii palmieri din Mamaia si sute de hoteluri aflate in pragul distrugerii. Sa iti petreci sejurul pe litoralul romanesc implica astazi riscuri, mai ales sanitare, destul de considerabile. Ca si cum preturile mari si conditiile precare nu ar fi fost de ajuns, turismul romanesc a mai primit o lovitura, de aceasta data… aviara. Potrivit datelor statistice mai mult de 15 mii de turisti straini si-au anulat concediile in Romania datorita pericolului de infectare cu virusul H5N1. Totusi, aproape incredibil in aceste conditii, exista o latura a industriei turistice care functioneaza si chiar prospera. Turismul de afaceri a adus in 2005 incasari de 200 milioane euro, in crestere cu 36% fata de 2004. Intrunirile de afaceri, targurile si expozitiile aduc organizatorilor si hotelierilor profituri semnificative. Ca o curiozitate, hotelurile de 4 si 5 stele din Bucuresti sunt ocupate pe tot anul incepand cu luna august.

In concediu la… Bucuresti

Numarul persoanelor straine care aleg sa-si petreaca un concediu pe litoral este in scadere. Chiar daca Bucurestiul are inca lipsuri in ceea ce priveste infrastructura si serviciile, reprezentantii agentiilor de turism sunt de parere ca numarul de vizitatori creste in fiecare an si impresia generala a majoritatii vizitatorilor strainilor este buna sau foarte buna. In plus, si alte orase mari, precum Iasi, Cluj sau Timisoara, au inceput sa inregistreze cresteri pe aceasta zona. “Multi dintre cei care vin cu afaceri in Bucuresti se intorc apoi ca turisti, impreuna cu familia. Agentiile au grija sa ofere acestor vizitatori si un scurt tur de oras sau o excursie pe Valea Prahovei, in timpul sederii lor in Capitala”, a explicat vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Sorin Nicolescu. El a estimat ca circa 15-17% dintre oamenii de afaceri straini care vin in Bucuresti in interes de serviciu se intorc apoi ca turisti.
O alta tendinta remarcata in acest domeniu este cresterea sumei medii cheltuite in timpul sederii in Romania, de la 160-180 de euro pe zi la 300 de euro pe zi, un nivel apropiat de cel din noile state membre ale Uniunii Europene.
“Acest lucru dovedeste ca strainii care vin aici pentru conferinte, team-building-uri sau alte evenimente legate de profesie cheltuiesc mai multi bani pe servicii si produse, bani care raman in Romania”, a mai spus Nicolescu.

Citeste si:  Leasingul va trece pe second-hand

Daca noi ii vrem, ei nu ne mai vor

Infrastructura precara si numarul redus de hoteluri de pe litoralul romanesc sunt principalele motive pentru care operatorii straini din domeniul turismului nu plaseaza Romania pe lista lor de destinatii prioritare, sunt de parere reprezentantii tour-operatorului german TUI.
“Romania nu este una dintre destinatiile de top pentru TUI. Dintre tarile din Europa de Est, cea mai solicitata tara este Bulgaria, unde s-au construit foarte multe hoteluri si s-a dezvoltat infrastructura in ultimii ani”, a declarat la Berlin, la Targul International de Turism, purtatorul de cuvant al TUI, Stefanie Rother, citat de Mediafax. Ea a mentionat ca printre destinatiile de top ale operatorului german pentru vara anului 2006 se numara Grecia, Egipt, Turcia, Marea Britanie, Germania si Insulele Canare. Bulgaria ocupa pozitia a zecea in clasamentul destinatiilor prioritare pentru sezonul estival, in timp ce Romania nu apare in acest top. Reprezentantii TUI au apreciat ca principalul motiv pentru care turistii se orienteaza in special spre Bulgaria este dezvoltarea semnificativa a acestei destinatii in ultima perioada. In opinia lor, Romania are prea putine hoteluri si o infrastructura precara comparativ cu tara vecina.

Citeste si:  Agentia Sapard demareaza patru noi proiecte cu finantare europeana

Virusul aviar, motiv de ingrijorare

Pana la sfarsitul lunii februarie, peste 15.000 de turisti straini si-au anulat vacantele din Romania. Dintre ei, mai mult de 10.000 renunta la Litoral. Anul trecut, 46.000 de turisti straini au ales o vacanta pe litoralul romanesc.
Divizia scandinava a grupului german TUI a anulat programul turistic pentru Romania si a decis sa nu mai trimita turisti pe Litoral in acest an, ca urmare a imaginii deficitare a acestei destinatii pe plan extern. Contractele cu TUI Scandinavia reprezinta 30% din vanzarile celui mai important operator dupa litoral, Danubius, adica 8.000 de turisti care ar fi cheltuit pe litoralul romanesc circa doua milioane de euro.
Cei care lucreaza in turism se tem ca acesta este doar inceputul, pentru ca exemplul TUI ar putea fi urmat si de alti operatori.

Bulgarii o dau la intors

Autoritatile bulgare neaga ca ar ignora sau ar ascunde informatiile in legatura cu raspandirea gripei aviare, asa cum au fost acuzati de organizatiile ecologiste si de presa straina, relateaza Reuters. Organizatiile pentru protectia mediului au declarat ca pasarile moarte au fost lasate timp de mai multe saptamani pe lacurile inghetate in apropiere de litoralul Marii Negre. Presedintele organizatiei neguvernamentale LeBalkan-Bulgaria, Pavel Simeonov, a declarat ca zeci de pasari moarte au fost lasate timp de mai multe saptamani pe lacurile inghetate din Bulgaria si au constituit hrana pentru cainii salbatici si pasarile de prada. “Credem ca veterinarii refuza sa testeze pasarile care prezinta simptome evidente ale infectarii cu virusul sau speciile cunoscute ca fiind mai vulnerabile”, a explicat el. “Le-am oferit ajutorul, dar autoritatile locale l-au refuzat”, a continuat Simeonov. In acelasi timp, presa romana si-a exprimat surpriza ca Bulgaria nu a identificat focare de gripa aviara la pasarile domestice, in conditiile in care Bucurestiul a anuntat prezenta a cateva zeci pe teritoriul sau. Pana in prezent Bulgaria a depistat virusul H5N1 numai la lebede.

Citeste si:  Creste presiunea pe dobinzile la lei

Romanii vor ramane in tara

Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) estimeaza ca in acest an numarul turistilor romani care vor alege sa isi petreaca vacanta in destinatii locale va creste comparativ cu anii trecuti, in defavoarea unor locatii externe, precum Turcia si Bulgaria, transmite un comunicat al ANT. “ANT se asteapta ca o buna parte a turistilor romani care preferau Turcia, Bulgaria sau alte tari europene pentru petrecerea concediilor sa aleaga in acest an Romania. Aceasta alegere ar putea fi incurajata si de faptul ca, pentru prima data dupa 1989, au fost alocati aproape un milion de euro pentru promovarea turismului romanesc pe piata interna”, a declarat presedintele Autoritatii, Ovidiu Marian.
Referindu-se la temerile cu privire la zonele in care a fost depistat virusul gripei aviare, presedintele ANT a precizat ca ele exista si in Bulgaria, Ungaria, Turcia, Germania sau Franta. “Aceste temeri exista pe tot cuprinsul Europei. Suntem insa de parere ca masurile ferme intreprinse de catre autoritatile romane vor fi de natura sa diminueze mult efectele psihologice ale acestui subiect”, este de parere Ovidiu Marian. El a adaugat ca va sublinia la toate evenimentele externe si interne din domeniul turistic la care va participa ANT ca Romania este o destinatie sigura din punct de vedere turistic.

Autor: Serban Buscu