Exploatatorii agricoli vor trebui sa se inscrie in registrul fermelor pana cel tarziu in luna martie a anului viitor pentru a putea beneficia de subventiile europene acordate sectorului agricol in 2007, a declarat ieri, Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). De subventiile europene nu vor beneficia in mod direct proprietarii, ci cei care lucreaza respectivul teren. Cu alte cuvinte, numai proprietarii care lucreaza terenul si arendasii care au acte de arenda legale vor putea primi banii de la UE. Proprietarii care au arendat pamantul nu vor primi bani comunitari. Operatiunea va dura sase luni si se va desfasura in perioada octombrie 2005 – martie 2006. Pe baza acestui registru va fi constituita o baza de date a fermelor care exploateaza cel putin un hectar de teren agricol, pentru ca acestea sa poata sa primeasca plati directe pe suprafata din partea UE.

Principalele conditii de eligibilitate care trebuie indeplinite de fermieri sunt utilizarea unei suprafete de teren agricol mai mare sau egala cu un hectar, iar aceasta sa fie formata din parcele agricole mai mari sau egale cu 0,3 hectare. De asemenea, este necesara mentinerea terenului in bune conditii agricole si de mediu. Categoriile de teren vizate sunt viile, livezile, pasunile permanente, terenurile arabile, alte culturi permanente sau gradini familiale. Nu se inregistreaza suprafetele de padure. In ceea ce priveste utilizatorii care pot fi inscrisi in registru, acestia pot fi regii autonome, societati comerciale, organizatii cooperatiste, societati agricole, asociatii familiale, institute si statiuni de cercetare, unitati scolare, institutii publice, consilii locale, persoane fizice, dar si alte forme de organizare (fundatii, unitati bisericesti etc.).

Citeste si:  Frauda de TVA stoarce Uniunea Europeana de bani

Intr-o prima etapa, trebuie completate formularele pentru inscrierea in registru, dupa care are loc identificarea si localizarea parcelelor fiecarei ferme pe baza imaginilor aeriene ale terenului in format digital. Nu sunt necesare acte de proprietate sau de arenda decat daca un teren a fost revendicat de mai multi exploatatatori.

Pachetul financiar pentru plati directe de care beneficiaza Romania in 2007 este de aproximativ 440 milioane euro, urmand sa creasca in anii urmatori. La aceste sume se adauga si fonduri provenite de la bugetul de stat.

Ministerul estimeaza numarul acestor ferme la la aproximativ doua milioane. Cu alte cuvinte, o ferma ar putea primi in medie un ajutor european anual de 220 de euro. In prezent, Romania dispune de aproximativ 15 milioane de terenuri agricole si pasuni.

In cazul in care toate aceste terenuri ar fi eligibile, un fermier ar putea primi 29,3 euro pe hectar, adica aproximativ 1 milion de lei pe hectar anual. In conditiile in care impozitul pe terenul agricol s-a marit anul acesta, ajungand si la 600.000 de lei, dupa plata subventiei, taranul ar putea ramane cu numai 400.000 de lei vechi in buzunar pe hectar pentru durata intregului an.

Citeste si:  Piata caselor care trec de un milion de euro

Nu toate cele 15 milioane de teren va fi eligibil, asta pentru terenul este in mare parte faramitat si in unele locuri nu indeplineste conditiile de mediu.

Autor: Florin Rusu