Bugetul Romaniei va fi depus pe masa de lucru a Parlamentului cu o intarziere de cel putin doua saptamani, el urmand a fi prezentat numai dupa plecarea delegatiei Fondului Monetar International (FMI) din Romania, sustin analistii economici. Pe 20 octombrie va sosi in Romania o delegatie a Fondului Monetar International, pentru „a se uita pe cifre“, a anuntat, ieri, Ministerul Finantelor. Numai dupa ce expertii Fondului isi vor da acordul cu privire la proiectul de buget si la modificarile aduse Codului Fiscal, acestea ar putea fi prezentate Parlamentului, sustine fostul ministru de Finante, Daniel Daianu. „E clar ca proiectul de buget nu va putea fi prezentat la timp, pe 15 octombrie, asa cum prevede legislatia in vigoare. Delegatia Romaniei s-a prezentat la Washington nepregatita. Discutiile nu au adus nimic nou“, sustine presedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, Mihai Tanasescu. „Problema nu este daca vom avea un buget intarziat cu doua saptamani sau o luna, ea sta in faptul ca nici anul acesta, bugetul nu se va baza pe programarea bugetara multianuala si nici pe o strategie fiscala“, considera analistul economic Liviu Voinea. Oricum, tintele macroeconomice stabilite cu Fondul Monetar International nu s-au respectat in Romania niciodata, afirma acesta.

Citeste si:  Presedintele executiv al PSD sustine sus si tare ca stenogramele nu exista

Voinea crede ca deficitul de cont curent si deficitul bugetar au fost principalele subiecte ale discutiilor de la Washington.

„Inflatia se duce in jos, in timp ce deficitul bugetar si cel de cont curent in sus. Cel din urma este variabila economica cea mai ingrijoratoare“, crede Voinea. In opinia fostului ministru de Finante Mihai Tanasescu, negocierile cu Fondul vor fi dificile din cauza inrautatirii indicatorilor macroeconomici, cresterea economica urmand a se situa in 2005 in jurul cifrei de 3,5%, sub nivelul anticipat pentru acest an.

„Nu inundatiile, ci lipsa de coerenta a politicilor actualului Guvern au dus cresterea economica la cel mai mic mivel din ultimii 5 ani. In 2007, Romania are nevoie de venituri suplimentare de 3% din PIB. De acea anticipez, pentru mijlocul anului 2006, o majorare a unuia dintre impozitele importante, fie a TVA , fie a cotei unice“, afima Tanasescu.

Declaratiile ministrului Sebastian Vladescu (foto) referitoare la discutiile cu oficialii Fondului au fost extrem de evazive. „Am cazut de acord asupra reinceperii discutiilor pe marginea acordului cu FMI. In acest context, incepand cu 20 octombrie, o echipa a FMI se va deplasa la Bucuresti“, a declarat, intr-un comunicat de presa, ministrul. El a precizat ca temele de discutii vor fi inchiderea bugetului din 2005, constructia bugetului pe 2006, un eventual program fiscal pe termen mediu pentru perioada 2006-2010, situatia deficitului de cont curent si politicile monetare si fiscale necesare pentru a contracara evolutiile negative, dar si aspecte privind restructurarea economiei.

Citeste si:  Deficit de experti in managementul de proiect

Vladescu a mai declarta ca efectele inundatiilor nu vor cere cheltuieli suplimentare din bugetul de stat. In luna iulie, deficitul bugetar a fost crescut cu 0,98 la suta din valoarea Produsului Intern Brut, de la 0,75 la suta cat a fost intelegerea cu FMI. Cheltuielile cerute de inundatiile recente sunt deja continute in cifrele acestui deficit, sustine ministrul. (F.R.)

Autor: Florin Rusu