Actuala putere a promis ca politica fiscala va functiona „in serviciul producatorilor de impozite“, insa ultima varianta de modificare a Codului Fiscal contrazice programul de guvernare. Astfel, pare mai profitabil sa treci o carciuma, un hotel, un imobil pentru birouri in proprietatea unei persoane fizice, decat in posesia unei firme. Asta pentru ca schimbarile afisate ieri de Ministerul Finantelor arata ca se vor scumpi de 4,5 ori impozitele pe cladirile cu destinatie comerciala din proprietatea firmelor, in schimb nu se modifica impozitul platit de persoane fizice. Iata ca politica fiscala contrazice si promisiunea ca actuala putere va fi „prietenoasa“ fata de mediul de afaceri. Acelasi mediu de afaceri va plati si un bir pe mobilier, computere, tractoare, masini si cladiri, numit „impozit pe imobilizarile corporale“. Tot programul de guvernare promitea ca politica fiscala va tine seama de principiul egalitatii de tratament fiscal. Insa, in chestiunea taxelor pe tigari, sunt clar dezavantajate companiile mici, in fata marilor jucatori, prin introducerea asa-numitei „valori de referinta“. Insa cea mai flagranta incalcare a promisiunilor electorale ale aliantei la putere a fost cresterea impozitului pe dividende la 16%. „Impozitul pe dividende va fi mentinut la 5% pentru persoane fizice si 10% pentru firme“, promitea programul Aliantei PNL-PD.
Ministerul Finantelor introduce in proiectul de modificare a Codului Fiscal un bir nou, impozitului pe imobilizarile corporale, a carui cota este stabilita la 0,5% din „valoarea ramasa a imobilizarilor corporale, existente la data de 31 decembrie a anului precedent“. Avocatul specializat in fiscalitate Gabriel Biris spune ca nu acest nou bir nu exista in statele europene si ca a fost aplicat in America Latina, doar in Argentina. Impozitul, reglementat prin titlul XI, se aplica oricarui mijoc fix, fie ca e vorba de terenuri si constructii, pe care deja s-a platit un impozit, fie de masini, impozitate in functie de capacitatea cililidrica, taxate de alt capitol al Codului Fiscal. Totodata, impozitul pe imobilizari corporale se aplica animalelor, plantatiilor, mobilierului, aparaturii birotice (nr. computere, scanere, etc) sau seifurilor. „Pare o taxa mica, dar sumele platite de firme vor fi consistente“, spune Biris, care atrage atentia ca pentru fiecare mie de euro din valoarea posesiunilor unei firme, se platesc 5 euro. Din calculul valorii impozabile se scad amortizarile, acolo unde e cazul. Partidele, fundatiile organizatiile sindicale si patronale, sunt scutite de la plata impozitului pe imobilizari corporale.
2,60 lei cel mai ieftin pachet de tigari
Cel mai ieftin pachet de tigari care va putea fi cumparat legal in Romania va costa cel putin 26.000 de lei, dupa ce ultima varianta a Codului Fiscal propune introducerea unei asa numite „valori de referinta“. Daca in ceea ce priveste cresterea de accize, ea este pastrata in calendarul negociat cu UE, Ministerul de Finante, condus de liberalul Sebastian Vladescu, propune interventia statului pe piata tigarilor, prin dictarea unui „pret de referinta“, mascat sub denumirea de „valoare de referinta“. „Pretul maxim de vanzare cu amanuntul nu poate fi mai mic decat o valoare de referinta care sa reprezinte 76% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul aferent tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta“, proiectul de modificare a Codului Foscal, propus de Finante. Iar tigarile cele mai vandute sunt cele de categoria LM si Viceroy, care costa 34.000 de lei vechi. Asfel, un pachet de Carpati sau Saint George, vor ajunge la 26.000 pachetul. In plus, de fiecare data cand se vor scumpi tigarile LM sau Viceroy, si pachetele de tigari ieftine se vor scumpi in proportie de 76%. .
Desi sutinea ca programul de guvernare al Aliantei se bazeaza principiul neutralitatii fiscale, introducerea valorii, si nu pretului de referinta, la pachetul de tigari va duce la dispatritie micilor producatori de tigari ieftine si la explozia pietei negre, sustin jucatorii din domeniu.
Potrivit programului cu care Alianta a castigat alegerile norma fiscala va trebui sa nu produca (prin introducerea, modificarea sau eliminarea ei) socuri asimetrice la nivelul subiectilor economici. „Codul Fiscal e facut cu directiva: segmentul ieftin trebuie sa dispara de pe piata. Codul influenteaza mediul concurential de pe piata si incurajeaza dezvoltarea pietei negre“ sustine directorul executiv al Galaxy, Marcel Kadar. In plus, in text se precizeaza ca pretul de vanzare cu amanuntul notificat la Ministerul Finantelor nu poate fi modificat in termen de cel putin 30 de zile de la data notificarii. Asta inseamna, afirma Kadar, ca, in cazul in care se micsoreaza pretul tigarilor LM si Viceroy, companiile care produc tigari low sa ramana cu taxele la un nivel ridicat, pentru ca trebuie sa astepte trecerea termenului. Nu este clar nici de ce valoarea accizei minime si valoarea de referinta vor fi stabilita trimestrial prin ordin al primului ministru, cat timp ele depind de tigaretele din categoria de pret cea mai vanduta, al caror pret este dictat de piata si la randul sau va dicta piata tigaretelor care se vand la un pret mai mic, sustine Kadar.
„Este greu de inteles tendinta de supraveghere si de interventionism in mecanismul de stabilire a preturilor in detrimentul segmentului inferior al pietei“, spune Gilda Lazar, director Corporate Affairs la JTI Romania.
2% pe castigul din vanzarea caselor
Proiectul noului Cod Fiscal pastreaza cea mai importanta exceptie de la plata impozitului pe veniturile persoanelor fizice castigul din tranzactii imobiliare, a observat Gabriel Biris. Mai mult, desi era vorba ca de la 1 ianuarie 2006 castigul din vanzarea caselor si terenurilor sa fie impozitat cu 16%, stupoare, Ministerul Finantelor propune un impozit de 2%, de cinci ori sub nivelul celui practicat ina doua jumatate a acestui an, care fusese stabilit la 10%. Desi afacerile imobiliare particulare acopereau o piata estimata anul trecut la cinci miliarde de euro, autoritatile dau inapoi si prefera sa reduca masiv taxele pe aceste venituri destul de consistente. Deci, scrie textul propunerii legislative, impozitul pe eniturile din transferul propriet„þilor imobiliare „se calculeaza si se retine de catre dobanditorul proprietatii imobiliare prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului impozabil, la momentul incheierii tranzactiei intre parti. Noua varianta a Codului Fiscal nu mai face distinctie intre afacerile speculative cu terenuri si case ale pesoanelor fizice si vanzarile ocazionale ale acestora.
Impozite marite pe cladirile firmelor
Impozitul pe cladiri platit de firme sepoate mari de 4,5 ori in schimb, Ministerul Finantelor nu majoraeza nivelul de impozite pentru cladirile cu dstinatie comerciala detinute de persoane fizice, a observat Gabriel Biris. Textul noului Cod Fiscal da posibilitatea maririi impozitelor pe cladiri de la 0,5%-1% cat este in prezent, la 0,5%-4,5%. Pe de alta parte, noua varianta a Codului Fiscal propune cresterea impozitului pe asa numitele locuinte de lux, adica imobilele cu destinatie de locuinta a caror suprafata depaseste 100 mp. Chestiunea impozitului diferit pe cladirea in care se desfasoara activitati comerciale defavorizeaza clar firmele si devine mai profitabil astfel sa treci un hotel in proprietatea unei persoane fizice. Un calcul estimativ pentru o cladire cu aceeasi valoare folosita ca spatiu comercial arata ca, in timp ce o persoana fizica ar plati un impozit de maximum 17.000 lei vechi pe mp, o firma ar putea achita statului un impozit de 1,575 milioane lei. „Majorarea impozitelor la un nivel care va avea ca efect reducerea apetitului pentru investitii, deoarece exista posibilitatea maririi chiriilor pentru spatiile din propriatea firmelor. Acestea vor transfera costurile marite de impozite in chiriilor. Chiriile ar putea creste cu 20% ca efect al acestor majorari de impozite“, a estimat Biris.
„Tariile“ se vor scumpi cu 10%
Coniacul, vodca si celelalte bauturi alcolice tari se vor scumpi cu aproximativ 10% de la 1iulie 2005, in urma majorarii accizei la alcool etilic de la 465,35 euro pe hectolitrul de alcool pur la 550 de euro, ne-a declarat presedintele Garant Alcool, Romulus Dascalu. Este bine ca s-a respectat calendarul negociat cu UE de asta data, crede Dascalu. Modificarea Codului Fiscal nu afecteaza pretul vinului sau al berii, afirma acesta. Romania nu este obligata in nici un fel sa accizeze productia de vin, spune Dascalu. Marea noutate in domeniul este accizarea cantitatilor de peste 50 de litri de tuica si rachiu produse de tarani. Popunerea de modificare a Codului Fiscal pentru 2006, vizeaza reducerea cantitatii de tuica si rachiuri naturale neaccizate, de la 300 litri la 50 litri cu concentratia de 40 grade/ gospodarie individuala. (F.R., L.M.)
Castigul de capital, impozitat cu 16%
Impozitul de 1% pe castigurile capital, in cazul pastrarii actiunilor mai mult de un an, a fost eliminat din Codul Fiscal. De anul viitor orice venit obtinut din investitii va fi impozitat cu 16%. Castigul determinat in cursul anului, din transferul titlurilor de valoare, se impoziteaza cu cota de 16%, impozitul astfel calculat reprezentand impozit final. Tot cu 16% vor fi impozitate si toate veniturile obtinute din dobanzi si cele din dividende. Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate sau depozite la vedere se impoziteaza, incepand cu 1 ianuarie 2006, cu o cota de 16%. Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul “nregistrarii “n contul curent sau “n contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, “n cazul unor instrumente de economisire.
Impozitul pe imobilizarile corporale are cota de 0,5% din „valoarea ramasa a imobilizarilor corporale, existente la data de 31 decembrie a anului precedent“.
Cel mai ieftin pachet de tigari care va putea fi cumparat legal in Romania va costa cel putin 26.000 de lei, dupa ce ultima varianta a Codului Fiscal propune introducerea unei asa numite „valori de referinta“.
De anul viitor orice venit obtinut din investitii va fi impozitat cu 16%. Impozitul de 1% pe venituri obtinute din piata de capital, in cazul pastrarii actiunilor mai mult de un an, a fost eliminat din Codul Fiscal.
Castigul din vanzarea caselor si terenurilor ar putea fi atacat de un impozit de 2%, de cinci ori sub nivelul celui practicat in a doua jumatate a acestui an, care fusese stabilit la 10%.
Impozitul pe cladiri platit de firme se poate mari de 4,5 ori, in schimb Ministerul Finantelor nu majoreaza nivelul de impozite pentru cladirile cu destinatie comerciala detinute de persoane fizice.
Coniacul, vodca si celelalte bauturi alcolice tari se vor scumpi cu aproximativ 10% de la 1 iulie 2006, in urma majorarii accizei la alcool etilic de la 465,35 euro pe hectolitrul de alcool pur la 550 de euro
Autor: Lidia Moise, Florin Rusu