Membru PSD, ginere de fost sef de Inspectorat Judetean de Politie, “mic” intreprinzator, frate al unui afacerist aflat in Top 300, apropiat al controversatului edil constantean Radu Mazare si, nu in ultimul rand primar de oras. Acesta este, pe scurt, portretul lui Ovidiu Brailoiu (foto), omul numarul 1 al oraselor Eforie Sud si Nord. Necunoscut publicului larg, Ovidiu Brailoiu a reusit (cel putin pana acum!) sa deruleze, sub umbrela anonimatului, o serie de afaceri controversate, multe dintre acestea constituind obiectul unor dosare penale care insa s-au “ratacit”.

Una dintre ispravile de pomina, derulata pe ultima suta de metri a guvernarii PSD de catre Brailoiu (in calitate de presedinte al Comisiei locale de fond funciar Eforie), o constituie improprietarirea ilegala a 15 “revolutionari” din diverse localitati dobrogene cu cate un hectar de teren de lux aflat in intravilanul orasului Eforie. Afacerea, estimata la 1,5 milioane de euro, a avut ca rezultat transferul gratuit – prin intermediul unor persoane carora li s-a “fabricat” dosar de revolutionar – a 15 hectare de teren aflate pe malul lacului Techirghiol catre functionari ai Primariei Eforie, apropiati de-ai edilului, si catre amici ai acestuia. Surprinzator, desi consilierii locali ai Aliantei D.A. au sesizat PNA in legatura cu respectiva afacere, procurorii anticoruptie s-au facut (cel putin pana acum!) ca ploua.

“Curentul” va va prezenta, astazi, in detaliu, megaafacerea cu terenuri de lux pentru “revolutionari” orchestrata sub bagheta primarului din Eforie, urmand ca in numerele viitoare sa revenim si cu alte activitati cu iz penal savarsite de edilul din Eforie.

In iunie 2003, fostul primar din Eforie, Mihai Cosma, se dadea de ceasul mortii ca nu poate rezolva favorabil numeroasele cereri depuse de catre revolutionari prin care acestia solicitau acordarea unor suprafete de 500 de metri de teren in conformitate cu prevederile Legii 42/1990 si Legii 18/1991. Motivul invocat de catre fostul edil: “Orasul Eforie nu dispune de teren agricol”. La nici un an distanta dupa ce Mihai Cosma reclama Prefecturii Constanta situatia imposibila in care se afla, la carma Primariei Eforie a fost ales un alt edil: inginerul Ovidiu Brailoiu. Propulsat in “lumea buna” datorita suportului pe care i l-au acordat fratele sau, Liviu Brailoiu (afacerist aflat in Top 300), socrul sau – comisarul-sef Vasile Balan (fost sef interimar al IJP Constanta; apropiat al controversatului chestor Traian Jipa) – si nu in ultimul rand seful sau de partid, primarul Constantei, Radu Mazare, Brailoiu si-a intrat rapid in pielea de tartor al orasului Eforie imediat dupa preluarea mandatului de primar si a gasit rapid teren pentru a improprietari o serie de apropiati ai sai, “revolutionari”. Desi reclamata la PNA de catre consilierii locali ai Aliantei D.A., megaafacerea respectiva a fost insa pusa la “dospit” de catre sustinatorii primarului.

Asa cum spuneam, in iunie 2003, ex-primarul Mihai Cosma sesiza Prefectura Constanta cu privire la faptul ca “orasul Eforie nu dispune de teren agricol” si astfel nu poate rezolva numeroasele cereri depuse de catre revolutionarii care solicitau acordarea unor suprafete de 500 de metri de teren in conformitate cu prevederile Legii 42/1990 si Legii 18/1991. Surprinzator insa, un an mai tarziu, pe ultima suta de metri a guvernarii PSD, succesorul lui Cosma, Ovidiu Brailoiu, a gasit, cu ajutorul fostului prefect de Constanta, Gheorghe Martin, o cale ingenioasa de a satisface cererile unor “revolutionari” – amici ai sai.

Citeste si:  Sorin Rosca Stanescu este ziaristul care l-a amenintat

Documente aflate in posesia noastra arata ca afacerea derulata de Brailoiu s-a derulat in felul urmator: pe 17 noiembrie 2004, la propunerea Comisiei locale de fond funciar Eforie, Comisia judeteana de fond funciar emite Hotararea 278 (facsimil 1) prin care se acorda unui numar de 15 “revolutionari” o suprafata totala de 15 hectare de teren intravilan in Eforie. Adica un hectar de teren pentru fiecare “revolutionar” pus pe lista de Brailoiu!

Studiind insa respectiva lista propusa de Brailoiu, bifata si in Hotararea 278/17.11.2004, se observa cu ochiul liber ca printre cei 15 “revolutionari” (“indreptatiti”) sa primeasca cate un hectar de teren pe buza lacului Techirghiol se aflau si sapte persoane din anturajul edilului din Eforie: • Beca Gheorghe (secretarul Consiliului Local Eforie si secretarul Comisiei locale de fond funciar) • Vasile Ion (viceprimarul din Eforie si membru in Comisia locala de fond funciar) • Ciurdea Nicolae (inspector- sef la Protectia Civila Eforie) • Branga Iulian (seful Gospodaririi Comunale Eforie) • Tutuianu Petre (cenzor la SC Palas SA – Pelican unde actionari sunt Liviu si Ovidiu Brailoiu) • Stanoiu Constantin Daniel si Panica Ion (ambii consilieri locali in Eforie).

Interesu´ poarta fesu´

Conform motivatiei oficiale, invocata de colegul din PSD al lui Brailoiu, prefectul Gheorghe Martin, improprietarirea celor 15 “revolutionari” s-a facut in baza art. 12 din Legea 18/1991 (republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) si a art. 6 din Regulamentul de aplicare a legilor fondului funciar (aprobat prin HG 1172/2001).

Studiind insa atent legislatia, se observa cu ochiul liber ca cei doi pesedisti Brailoiu si Martin au sfidat grosolan legislatia in vigoare din cauza ca la data adoptarii Hotararii 278/17.11.2004 temeiul legal invocat in preambulul acesteia nu mai era in vigoare. (sic!!!). Motivul: prin art. 17 din Legea 341/2004 (intrata in vigoare la data de 20 iulie 2004) s-a abrogat Legea 42/1990 si orice alte dispozitii contrare, inclusiv prevederile Legii 18/1991 care permitea improprietarirea revolutionarilor cu cate un hectar de teren extravilan.

Rezultatul: la data adoptarii Hotararii 278/17.11.2004, Comisia judeteana de fond funciar a judetului Constanta ar fi trebuit sa sesizeze ca se comite o ilegalitate, deoarece cadrul legal ce reglementa drepturile persoanelor beneficiare ale Legii 42/1990 il constituia Legea 341/2004 si HG 1412/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a acesteia si nu Legea 18/1991 si HG 1172/2001. Mai mult, potrivit art. 38 din Legea 215/2001, decizia atribuirii revolutionarilor o suprafata de 10.000 m.p. de teren extravilan revenea, conform Normelor de aplicare a Legii 341/2004, Consiliului Local Eforie – autoritate a administratiei publice locale, nicidecum comisiilor locale sau judetene de fond funciar.

Citeste si:  Romexterra se listeaza la Bursa

Asta ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca in conformitate cu art. 5 al. g din Legea 341/2004 (a recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989) nimeni nu a verificat daca persoanele care urmau sa fie improprietarite cu teren au avut sau nu in proprietate un spatiu locativ, caz in care nu ar fi trebuit sa primeasca teren. Insa nimeni nu a sesizat aceste aspecte, de vreme ce interesul “revolutionarilor” apropiati primarului Brailoiu prima in fata legii.

Afacerea miroase a premeditare

O prima dovada ca afacerea a fost premeditata si pute de la o posta este o procura speciala prin care unul dintre “revolutionarii” improprietariti de Brailoiu, Vasilescu Miltiade, il imputerniceste pe un amic de-al primarului, Ovidiu Iacob, inainte cu o zi ca Hotararea 278/17.11.2004 sa fie adoptata de Comisia judeteana de fond funciar (sic!!!), sa efectueze in numele sau toate operatiunile pentru a primi hectarul de pamant (n.r. – in fapt, prin procura, “revolutionarul” Miltiade din Eforie ii cedeaza dreptul de proprietate amicului primarului).

A doua dovada care arata ca afacerea a fost premeditata o reprezinta o adresa oficiala, emisa la 5 iulie a.c. de Guvernul Romaniei – Secretariatul pentru problemele revolutionarilor din decembrie 1989 (facsimil 3), in care se precizeaza ca la data cand a fost adoptata Hotararea 278 (n.r. – 17.11.2004) cele 15 persoane trecute de Brailoiu ca fiind revolutionari cu acte-n regula “nu detineau titluri conferite de Legea 341/2004, ci doar calitatile conferite de Legea 42/1990 dovedite prin certificate atestate prin brevete”. (!!!) Prin urmare, conform adresei guvernului, la data de 17.11.2004, nici unul dintre cei 15 “revolutionari” ai lui Brailoiu nu puteau beneficia de drepturile conferite de Legea 341/2004. Deci nici macar de un metru patrat de pamant, daramite de 10.000 de metri de teren la malul marii (pe fiecare cap de “revolutionar” din Eforie).

PNA se face ca nu vede

Singurul care a remarcat aspectele putrede ale megaafacerii imobiliare puse la cale de Brailoiu a fost reprezentantul OJCGC din Comisia judeteana de fond funciar, care nu a semnat Hotararea 278/17.11.2004. In rest, nimeni nu a vazut si nu a auzit ca afacerea orchestrata de Brailoiu e putreda, chit ca o serie de consilieri locali ai Aliantei D.A. din Eforie au sesizat toate institutiile competente (Prefectura, Inspectoratul Judetean de Politie, PNA etc). Surpriza cea mare o reprezinta insa faptul ca desi au fost sesizati, procurorii PNA nu au observat nici o buba, ei trecand cu vederea faptul ca cei care au facut parte din Comisia locala Eforie (facsimil 2) si au atribuit terenurile (viceprimarul Vasile Ion si secretarul Gheorghe Beca) catre “revolutionari” au avut dubla calitate de semnatari ai deciziei de improprietarire si de beneficiari, fapt ce incalca Legea 161/2003 privind prevenirea si sanctionarea coruptiei (n.r. – art 79, al. 1 – “functionarul public este in conflict de interese daca se afla in una din urmatoarele situatii: (…) interesele sale patrimoniale pot influenta decizii pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice”). Fara comentarii.

Citeste si:  ING extinde reteaua

Primar cu frate supermiliardar

Conform propriei declaratii de avere, primarul din Eforie, Ovidiu Brailoiu, este posesorul unei averi consistente: 13 ha. teren extravilan (obtinute in 2003), 215 m.p. teren intravilan (obtinuti in 2001), un apartament (valoare de impozitare de 668,46 mil. lei vechi), un autoturism BMW (dobandit in 2002), un depozit bancar de 30.000 euro, actiuni la Complex Palas – Pelican SA si Spain International Tour, parti sociale la National Service Group SRL si Ospitalitatea Romtours 2000 SRL.

Fratele sau, Liviu Brailoiu, este insa mult mai bogat, el figurand in Top 300.

Conform revistei “Capital”, care a intocmit topul respectiv, la numai 26 de ani, Liviu Brailoiu a reusit (nimeni nu stie cum) sa stranga o avere fabuloasa. Domiciliat in Spania de 15 ani, Liviu Brailoiu sustine ca si-a facut averea ca urmare a unor investitii in turism, transport de calatori si in confectii. Potrivit propriilor declaratii, Liviu Brailoiu detine in Spania 70% din actiunile unui hotel cu 1.000 de locuri (evaluat pe piata de acolo la 23-24 milioane de dolari), in vreme ce in Romania detine pachetul majoritar de actiuni la Complex Palace – Pelican SA Mamaia (care include hotelurile Palace si Pelican; modernizarea si dotarea hotelurilor au costat circa cinci milioane de dolari, astfel ca la ora actuala acestea au o valoare de piata de circa 15 milioane de dolari). In afara acestor investitii, Liviu Brailoiu a mai bagat bani, in 1998, in SC Spain International Tour SA, cu sediul in statiunea Mamaia, insa la un moment dat compania respectiva a fost radiata. La ora actuala, Liviu Brailoiu detine actiuni sau parti sociale la SC Spain International Tour SA (firma cu acelasi nume cu cea radiata, dar cu sediul in Bucuresti), Ospitalitatea Romtours 2000 SRL si National Service Group SRL. Mai nou, Liviu Brailoiu si-a extins afacerile la munte, el fiind in prezent coproprietar al cabanei Valea Dorului.

Imediat dupa ce si-a extins afacerile in Romania, Liviu Brailoiu si-a consolidat relatiile cu maharii din Constanta, fapt care l-a ajutat si pe fratele sau, Ovidiu, sa ajunga primar in Eforie. Cei doi frati Brailoiu sunt buni amici cu personaje precum Radu Mazare, chestorul Traian Jipa (ex-sef IJP Constanta), fratii Ovidiu si Gabriel Iacob sau cu fostul militian Grigore Pesterau. Socrul lui Ovidiu Brailoiu, comisarul-sef Vasile Balan, a fost o perioada mana dreapta a chestorului Jipa si chiar sef-interimar al IJP Constanta (functie din care a fost recent schimbat care urmare a unor acuzatii conform carora ar fi sprijinit din umbra afacerile fratilor Brailoiu).

Autor: Ovidiu Zara