– Majorarea accizei la alcool, prevazuta in noul Cod Fiscal, va afecta producatorii autohtoni de cosmetice, acestia vazandu-se nevoiti sa renunte la fabricarea anumitor tipuri de produse

– Un prim efect al cresterii accizei va fi majorarea costurilor de productie a cosmeticelor, implicit scumpirea acestor produse. Romanii vor prefera sa cumpere cosmetice din import

– Productia autohtona de produse cosmetice s-a cifrat in 2005 la circa 44 milioane euro, insa fata de 1989 industria cosmeticelor a inregistrat un declin semnificativ

Noul Cod Fiscal propus de Sebastian Vladescu, seful Finantelor, a creat efecte indirecte care, de data acesta, lovesc din plin producatorii autohtoni de cosmetice. Controversatul Cod prevede, printre altele, majorarea accizei la alcool, situatie care va genera cresterea preturilor la produsele cosmetice autohtone sau, mai rau, va duce la scoaterea din productie a anumitor produse. Dat fiind faptul ca nu mai sunt decat foarte putini producatori de cosmetice pe baza de alcool, masura lui Vladescu ar putea elimina total de pe piata acest segment de produse. “Noi nu mai producem de mult timp cosmetice pe baza de alcool tocmai din acest motiv. In general nu mai putem sa vorbim de produse autohtone de acest gen, pentru ca sunt foarte putine. Nu mai renteaza sa fabrici asa ceva, pentru ca se ajunge la costuri de productie care genereaza preturi atat de mari incat pentru roman este mult mai rentabil sa cumpere astfel de produse din import”, au declarat surse din compania Gerovital.

Majorarea accizei, “nejustificata”

De asemenea, presedintele Organizatiei Patronale din Industria Cosmeticelor, Rozalia Speteanu, considera majorarea accizei drept nejustificata. “Cea mai mare greutate pe care producatorii autohtoni de cosmetice o intampina in prezent este legata de noua forma a Codului Fiscal, care prevede accize la alcool fara nici o justificare”, a declarat, pentru Rompres, presedintele OPIC. Aceasta a explicat ca o acciza mai mare aplicata la produsele cosmetice va fi recuperata tot de la consumator, in conditiile in care pretul produselor cosmetice autohtone va fi mai mare. “Preturile vor creste de la o firma la alta, in functie de cheltuielile de productie pe care le are”, a spus Speteanu.
Se stie ca alcoolul este materie prima utilizata in procesul tehnologic de productie a cosmeticelor. Apa de gura nu se poate fabrica fara alcool, iar toate extractele de plante utilizate in industria cosmetica se fac cu ajutorul solventilor, unul dintre acestia fiind alcoolul. “Apa de gura nu este foarte des utilizata in Romania, iar daca producatorii vor mai creste pretul, nu o s-o mai bage nimeni in seama”, a precizat Speteanu. Conform legii, de la 1 iulie 2006 acciza pentru alcoolul etilic va creste cu 18 la suta. Nivelul accizei pentru alcool etilic este in prezent de 465 euro pe hectolitru de alcool pur, taxa standard urmand sa fie majorata la 550 euro pe hectolitru de alcool pur.

Citeste si:  SUA nu iau in seama amenintarile lui Bin Laden

Din exportatori, am devenit puternici importatori

Productia autohtona de produse cosmetice s-a cifrat in 2005 la circa 44 milioane euro, insa fata de 1989 industria cosmeticelor a inregistrat un declin semnificativ, a adaugat Rozalia Speteanu. In opinia sa, industria cosmeticelor a fost inainte de 1989 una dintre cele mai dinamice ramuri romanesti. De la vechile fabrici de stat s-au dezvoltat fabrici private care asigura doar o parte din nevoile pietei. Conform Rompres, daca inainte de 1989 numai fabrica Miraj exporta peste 30 milioane de parfumuri, 18 milioane de sampoane si peste zece milioane vopsele de par, in prezent fabricile romanesti exporta circa 100.000 de sampoane.
Mai mult, Romania importa integral sapunuri, detergenti si pasta de dinti. “Cea mai mare parte a cosmeticelor produse in Romania sunt exportate in tari precum Italia, Grecia sau Japonia”, a spus Rozalia Speteanu. Potrivit statisticilor, productia autohtona detine doar 20 la suta din piata totala a cosmeticelor, care se ridica la peste 220 milioane euro si inregistreaza un ritm mediu anual de crestere de 15 la suta. Daca inainte de 1989 fabricile romanesti aveau contracte cu firme renumite, de la L´Oreal, Wella sau Schwartzkopf, in prezent firmele romanesti se confrunta cu nenumarate probleme, de la lipsa fondurilor pentru publicitate, majorarea accizei la alcool, pana la contrafaceri.

Citeste si:  Brexit, negocierile dificile

Farmacistii nu vor fi afectati de cresterea accizei la alcool

Cresterea accizei la alcool va afecta doar piata cosmeticelor care contin alcool. In aceasta categorie intra parfumurile si apa de gura. “Asupra farmaciilor nu va fi un impact prea mare, avand in vedere ca parfumurile si apa de gura se vand din ce in ce mai putin in unitatile farmaceutice”, ne-a declarat Dragos Dinu, presedintele A&D Pharma.
In ceea ce priveste cosmeticele contrafacute, Dinu explica faptul ca un cumparator, inainte de a achizitiona un produs, trebuie sa se gandeasca ca intr-o farmacie primeste atat un produs verificat si autorizat, cat si consiliere din partea farmacistului: “De la taraba nu se stie ce cumpara si nici nu primeste consiliere de la o persoana autorizata sa ofere informatii despre respectivul produs”. In acelasi timp, distribuitorii de farmaceutice si parafarmaceutice spun ca aceasta crestere a accizei “nu va afecta piata cosmeticelor care se pot vinde, la ora actuala, in farmacii”.

Citeste si:  Liberalii ar da democratilor conducerea Camerei

“De multe ori, numele face pretul”

“In urma cu cateva saptamani a aparut un act normativ in care se arata ca unitatile farmaceutice nu mai au voie sa comercializeze, printre altele, parfumuri, incaltaminte si jucarii. Farmaciile nu vor fi deloc afectate de cresterea accizei avand in vedere ca nu mai au voie sa vanda parfumuri. In prezent, in farmacii, se pot vinde numai cosmetice de ingrijire corporala”, ne-a spus unul dintre distribuitorii de farmaceutice si parafarmaceutice.
Acelasi distribuitor afirma ca si unele dintre cosmeticele produse in Romania se ridica, calitativ, la nivelul celor de afara: “Din pacate, de multe ori, numele face pretul. Din pacate, producatorii romani de cosmetice nu au capacitatea, indeosebi financiara, de a ambala produsele lor precum cele din strainatate. Aici, intervine si problema promovarii produselor. Firmele straine aloca fonduri imense pentru publicitate, in timp ce, la acest capitol, producatorii nostri stau mai rau”.
In ceea ce priveste cresterea accizei la alcool, distribuitorii de farmaceutice si parafarmaceutice au o nelamurire: “Ce se va intampla cu alcoolul sanitar?”.

Autori: Gabriela Vlasceanu, Gabriel Botezatu