Carpathian Gold Inc., companie canadiana care desfasoara activitati de exploatare a aurului in Romania si Ungaria, a declarat ca filiala sa din Romania, Samax Romania SRL, a obtinut o noua licenta de explorare in „Patrulaterul Aurifer“, potrivit CNW Group. In aceasta zona sunt concentrate principalele zacaminte auro-argintifere din Muntii Apuseni. Tot aici este si localitatea Rosia Montana, cea mai veche asezare miniera atestata documentar din Romania.
Aceasta noua licenta, intitulata Licenta Rovina, cuprinde o arie de 93,5 kmp si a fost acordata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale din Romania, dupa o activitate de prospectare desfasurata la sfarsitul anului 2004 – inceputul anului 2005. Aceasta licenta cuprinde 5 perspective de explorare, iar la doua dintre acestea, in localitatile Rovina si Colnic, rezultatele au fost pozitive. Compania a identificat si alte zone care pot avea un potential aurifer si unde vor incepe probabil activitati de cercetare. Aceste zone se afla in localitatile Valisoara, Cordurea si Ciresata. In Rosia Montana, exista un alt proiect de exploatare, extractie si preparare a minereurilor auro-argintifere, promovat de o alta societate canadiana, Rosia Montana Gold Corporation S.A. Exploatarile din Rosia Montana au fost primite cu proteste, fiind initiat un apel national pentru salvarea ecologica a acestei zone.
Exploatarea aurului, din 2009
Zacamantul aurifer de la Rosia Montana ar putea sa intre in exploatare in anul 2009, daca vor fi depasite toate obstacolele din calea acestui proiect, a declarat presedintele Gabriel Resources, Alan Hill, compania care detine 80% din societatea mixta Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). RMGC doreste sa dezvolte, pe parcursul a 20 de ani, un proiect de exploatare a zacamantului aurifer din zona folosind tehnologii care au la baza cianura. Pentru a obtine autorizatia de constructie RMGC trebuie sa parcurga trei etape, si anume incheierea raportului de evaluare asupra mediului, salvarea vestigiilor arheologice din zona si achizitionarea terenurilor de la localnici.
Autor: Bogdan Asaftei