Pretul apartamentelor din blocurile vechi bucurestene a crescut in medie cu 3.000 pana la 5.000 de euro lunar in 2007, iar in aceste conditii o locuinta cu doua camere care in decembrie 2006 se tranzactiona cu 70.000 euro, la sfarsitul acestui an a ajuns sa coste chiar 110.000-120.000 euro.
Anul 2007 a fost un an bun pentru tranzactiile de pe piata imobiliara. Aceasta este parerea analistilor imobiliari, dar si a dezvoltatorilor care s-au intrecut sa lanseze, aprope saptamanal, cate un proiect rezidential in Bucuresti sau in alte locatii. Unii analisti din Capitala spun ca majorarea este fireasca altii sustin dimpotriva ca preturile au crescut nejustificat in special, cand vine vorba de locuintele din imobile vechi, unde in fiecare luna proprietarii, in parteneriat de multe ori cu agentii imobiliari, au crescut pretul unui apartament cu 3.000 pana la 5.000 de euro si de ce nu chiar mai mult.
Spre exemplu, precizeaza Andreea Manea, director al departamentului rezidential al companiei imobiliare City Expert, un apartament situat in zona de nord s-a vandut la inceputul lui 2007 cu 205.000 de euro, iar la sfarsitul anului, cu 305.000 de euro, in contextul in care, pretul apartamentelor din aceasta zona a crescut cu pana la 100%. In alte zone, pretul apartamentelor a crescut cu aproximativ 50%.
Aceeasi situatie se intalneste si in cartierul Vitan, dar si in zona Stefan cel Mare. Daca in 2006, spre sfarsitul anului, un apartament la intersectia strazii Cale Vitan cu Mihai Bravu s-a vandut cu 71.000 euro, iar in zona Stefan cel Mare cu 73.000 euro, in prezent aceeasi locuinta poate fi tranzactionata, spun agentii imobiliari, la un pret de cel putin 100.000 de euro, repectiv 105.000 euro ceea ce reprezinta o crestere de circa 40%.
Potrivit estimarilor EuroProperty Development, preturile pentru apartamentele vechi din Bucuresti au crescut cu 100-150% in ultimii doi ani. Datele statistice indica faptul ca preturile in cartierele sarace, precum Rahova, pentru vechile locuinte, sunt intre 1.250 si 1.500 euro pe metru patrat, in timp ce preturile pentru noile locuinte in aceste zone este de 700 euro pe metru patrat. “Apartamentele vechi sunt cautate inca deoarece, spre deosebire de cele noi acestea pot fi ipotecate inca din primul an de la achizitionare”, a declarat directorul EuroProperty Development, Sorin Istrate.
Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Activ Consulting sustin ca in 2007 s-au observat primele semne de maturizare a pietei rezidentiale in Romania. “Schimbarile se datoreaza cresterii veniturilor paturii medii a populatiei, care a determinat cresterea calitatii vietii si a pretentiilor asupra produselor si serviciilor pe care acestia le consuma sau le utilizeaza”, a declarat directorul departamanetului rezidential al Cushman, Ciprian Trandafirescu.
In ceea ce priveste locuintelor de lux, analistii sustin ca pana in prezent piata rezidentiala de lux din Bucuresti nu a atins nivelul de satisfacere a cererii, iar segmentul acesta continua sa fie foarte activ. “In zona Soseaua Nordului/Herastrau, care a cunoscut o dezvoltare puternica incepand cu anul 2001, un studio de 61 mp se vinde la un pret de 179.500 euro, iar un apartament de patru camere poate ajunge la 900.000 euro in Scoala Herastrau.
In schimb, zona Floreasca/Dorobanti nu a cunoscut o dezvoltare de complexuri rezidentiale noi, iar majoritatea proiectelor au un numar mic de unitati, pe strazi adiacente Caii Dorobanti, in spatele blocurilor, neavand astfel un amplasament foarte bun. Din aceste motive, chiar si in blocurile vechi si foarte vechi pretul de vanzare pe metru patrat este intre 3.000 si 3.500 euro”, sustin reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
In plus, anul acesta, dezvoltatorii imobiliari au scos pe piata si locuinte noi, care si-au gasit destul de repede proprietarii, desi pretul platit de acestia a fost cu mult peste cel practicat in 2006. Potrivit analistilor imobiliari pe piata imobiliara din Capitala au fost anuntate oficial, in 2007, circa 40 de proiecte imobiliare cu un numar de 27.000 unitati. Din acestea, aproape 10.000 de apartamente au fost scoase la vanzare, iar 6.000 au fost deja vandute in ultimii doi ani, cele mai multe din stadiul de proiect.
Analistii mai spun ca in 2007 a crescut semnificativ numarul tranzactiilor pentru locuintele aflate in faza de proiect, romanii devenind mai putin reticenti fata de acest tip de tranzactie, iar bancile au venit si ele in ajutorul persoanelor fizice care au dorit sa incheie un astfel de contract. “Majoritatea institutiilor bancare au lansat un nou tip de credit, pentru locuintele aflate in faza de proiect sau a caror constructie nu este finalizata. In 2007 s-a mentinut interesul bucurestenilor, cu putere de cumparare, fata de locuintele situate in nordul Capitalei, asta in timp ce interesul acestora pentru locuinte in zone precum Floreasca sau Dorobanti a scazut, o data cu cresterea preturilor locuintelor disponibile acolo”, a precizat directorul departamentului rezidential al companiei imobiliare City Expert, care mai adauga si faptul ca “speculativ sau nu, in jur de 1/5 din vilele scoase la vanzare in Otopeni la pret de apartament, adica 200-230.000 de euro, au fost contractate la finele lui 2007”.