Senatul a ajuns ieri la un compromis in privinta ordinii de zi pe urmatoarele doua saptamani, astfel ca Regulamentul care duce la revocarea lui Nicolae Vacaroiu si Legea minoritatilor sa fie dezbatute ina cest rastimp.

Important este ca acest compromis nu cuprinde un termen adoptarea regulamentului – cu alte cuvinte, se va discuta 15 zile de-aici inainte, dar asta nu inseamna ca va fi si adoptat in acest interval. Tot important este ca propunerea a venit din partea lui Mircea Geoana, iar la vot ea a avut sprijinul a doi senatori PNL – liderul grupului Aliantei, Puiu Hasotti, si Radu Campeanu, precum si reprezentantului PC Gavrila Vasilescu. Un alt liberal, Serban Stratila, s-a abtinut de la vot, astfel ca PSD si PRM, care au cu doua voturi mai putin in scripte, au avut castig de cauza.

Hasotti a spus ca e vorba de o eroare a masinii electronice de vot, in timp ce Radu Campeanu a declarat doar ca isi asuma responsabilitatea de a fi fost alaturi de PSD si PRM. Gavrila Vasilescu, de la PC, s-a exprimat si cu alte ocazii aidoma PSD.

Citeste si:  Tratarea depresiei, o afacere optimista

Mircea Geoana a fost intrebat de ziaristi daca propunerea sa nu inseamna o tradare a lui Nicolae Vacaroiu, de vreme ce discutarea regulamentului ar duce in final la revocarea colegului sau de partid. Geoana a spus ca nu este vorba de Vacaroiu sau de Nastase, ci de posturi care ar apartine PSD. In plus, el a anuntat ca PSD va ataca oricum regulamentul la Curtea Constitutionala – semn ca partidul incearca sa amane schimbarea celor doi din fruntea Parlamentului.

Nicolae Vacaroiu, in schimb, si-a surprins colegii de la PSD, nu si pe cei ai Aliantei, in momentul in care a spus, pe fondul unei dispute despre discutarea sau nu a legilor integrarii in locul regulamentului, ca ar fi dispus sa demisioneze.

„Daca eu imi dau demisia acum si va numesc din oficiu presedinte sunteti de acord sa ne ocupam de legile integrarii“, a intrebat Vacaroiu. Propunerea lui Vacaroiu i-a descumpanit pe colegii sai de partid, care s-au ridicat agitati din banci si au inceput sa se consulte. Pentru a da ocazia atat Puterii, cat si Opozitiei sa-i digere propunerea, pe care el insusi a caracterizat-o drept serioasa, Vacaroiu a acordat o pauza de consultari intre liderii de grupuri, pentru gasirea unei solutii care sa duca la deblocarea activitatii Senatului. Dupa aproximativ jumatate de ora, Puiu Hasotti, liderul grupului PNL-PD din Senat, a anuntat ca „din pacate, nu s-a ajuns deocamdata la consensul politic necesar” si a cerut ca azi sa se dezbata Regulamentul. Dupa o ora si mai bine de consultari, Vacaroiu parea a fi uitat propunerea cu care venise initial si asta datorita mustruluielii pe care, potrivit unor surse senatoriale din partid, i-a fost administrata de catre Ion Iliescu, furios ca toata munca lor de pana atunci ar putea sa se duca pe apa sambetei.

Citeste si:  CEC a trecut pe profit

In final, s-a convenit ca in urmatoarele 15 zile se va dezbate regulamentul, impreuna cu Legea minoritatilor, propusa de UDMR, iar, de va fi timp, si legile integrarii.

Autori: Eliza Olteanu, Marius Vulpe