Peste 30 de echipamente de calcul si monitoare HP pentru mediul de afaceri sunt incluse intr-un registru online independent care ofera persoanelor juridice posibilitatea de a-si selecta echipamentele de calcul in functie de caracteristicile ecologice.

Registrul Electronic Products Environmental Assessment Tool (EPEAT) este diponibil in timp real din 24 iulie a.c. la adresa www.epeat.net. Douazeci si sase din cele 32 de produse inregistrate au primit calificativul „argint”, cel mai inalt acordat vreunui produs pana in momentul de fata.
Toate produsele din registrul EPEAT trebuie sa indeplineasca un numar minim de cerinte din opt zone de impact asupra mediului, printre acestea aflandu-se reducerea sau eliminarea materialelor nedegradabile, designul capabil sa reziste mult timp si reducerea materialelor destinate impachetarii.
Produsele inregistrate trebuie de asemenea sa fie eficiente din punct de vedere energetic si sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera raspunzatoare de schimbarea climaterica. In plus, producatorii trebuie sa dovedeasca responsabilitate sociala si fata de mediu si sa asigure posibilitatea administrarii in siguranta a produsului la sfarsitul perioadei sale de functionare si mijloace de reciclare a echipamentelor ce devin neutilizabile.
„Crearea de produse ecologice constituie de mult timp o prioritate a designerilor si a inginerilor de la HP”, afirma Jeri Callaway, vicepresedinte si director general al diviziei Americas Commercial Solutions, Personal Systems Group, HP. „Suntem mandri in mod deosebit de faptul ca produsele noastre destinate sectorului de afaceri indeplinesc si, in unele cazuri, chiar depasesc standardele EPEAT de baza fara ca designul existent sa sufere vreo modificare”.
Sistemul de evaluare pe trei niveluri al EPEAT, care are la baza standardul international IEEE 1680-2000, include 23 de criterii obligatorii si 28 optionale. Acestea din urma contribuie la diferentierea produselor prin evidentierea performantelor imbunatatite de protectie a mediului, ce stau la baza acordarii calificativelor EPEAT bronz, argint si aur.

Opt desktop-uri HP, cinci monitoare plate si 13 notebook-uri, statii de lucru mobile si produse tablet au raspuns criteriilor EPEAT aferente categoriei argint. Sase monitoare LCD si plate corespund categoriei bronz. Pentru mai multe informatii despre produsele HP din registru accesati www.epeat.net.
„In numele Green Electronics Council si a peste 100 de actionari implicati in procesul de dezvoltare al EPEAT, doresc sa multumesc HP si celorlalti producatori atat pentru contributia lor la acest proces, cat si, mai ales, pentru inregistrarea unor produse de calitate ridicata, care respecta un nou standard de mediu, mult mai dur”, afirma Jeff Omelchuck, director al Green Electronics Council, responsabil de registrul EPEAT.
Crearea EPEAT a fost rezultatul unui proces consensual, ce a durat trei ani, si include reprezentanti ai grupurilor de protectie a mediului, oficiali guvernamentali, un numar important de cumparatori de calculatoare, experti in domeniu, producatori si persoane care se ocupa cu reciclarea produselor electronice. Procesul a fost finantat de U.S. Environmental Protection Agency.
In standardul EPEAT este inclusa o gama larga de standarde si cerinte actuale privind protectia mediului: cele mai recente conditii ale U.S. Energy Star referitoare la consumul de energie; directivele EPA Plug-In pentru gestiunea materialelor; recomandarile aliantei pentru reciclarea bateriilor si ale aliantei North Eastern Governors Model Toxics in domeniul legislatiei ambalajelor; restrictiile Uniunii Europene cu privire la deseurile echipametelor electrice si electronice; reglementarile UE referitoare la substantele periculoase; directivele Uniunii Europene in privinta bateriilor; si diferite standarde de inscriptionare globale referitoare la protectia mediului.

Lider mondial in protectia mediului

Recunoasterea EPEAT este cea mai recenta dovada a eforturilor pe care le face HP pentru protejarea mediului inconjurator. HP urmareste ca pana la sfarsitul anului 2007 sa recicleze 500 de mii de tone de echipamente hardware si cartuse de imprimanta la nivel mondial. De la inceputul campaniei de reciclare, au fost reciclate aproximativ 340 de mii de tone, incluzand peste112 milioane de cartuse HP LaserJet si cartuse cu cerneala a caror greutate depaseste115 mii de tone.
Programul de reciclare al HP opereaza la nivel global in peste 40 de tari, regiuni si teritorii si incearca sa reduca impactul produselor IT asupra mediului, sa minimizeze pierderile prin ingroparea deseurilor la mare adancime si sa ajute consumatorii sa inlature cu usurinta produsele intr-un mediu sanatos. Plasticul si metalul recuperate de la produsele HP reciclate au fost refolosite atat pentru crearea de noi produse HP, cat si pentru alte tipuri de produse: componente pentru masini, cuiere, jucarii, materiale pentru construirea gardurilor, tavi pentru mancare, tigla pentru acoperis.
Mai multe informatii referitoare la eforturile HP cu privire la mediu si produsele incluse in registrul EPEAT sunt disponibile la adresa www.hp.com/environment.

Despre HP
HP este o companie furnizoare de solutii tehnologice destinate consumatorilor individuali, intreprinderilor si institutiilor din intreaga lume. Oferta companiei cuprinde infrastructura IT, echipament de calcul si acces de uz personal, servicii globale si solutii de imprimare si prelucrare a imaginii. In ultimele patru trimestre financiare, incheiate la 30 aprilie 2006, veniturile obtinute de HP au totalizat 88,9 miliarde USD. Mai multe informatii despre HP (NYSE, Nasdaq: HPQ) puteti gasi la www.hp.com.