Peste 30 de echipamente de calcul si monitoare HP pentru mediul de afaceri sunt incluse intr-un registru online independent care ofera persoanelor juridice posibilitatea de a-si selecta echipamentele de calcul in functie de caracteristicile ecologice, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de companie catre www.SMARTfinancial.ro.

Registrul Electronic Products Environmental Assessment Tool (EPEAT) este diponibil in timp real din 24 iulie 2006 la adresa www.epeat.net. Douazeci si sase din cele 32 de produse inregistrate au primit calificativul “argint”, cel mai inalt acordat vreunui produs pana in momentul de fata.

Toate produsele din registrul EPEAT trebuie sa indeplineasca un numar minim de cerinte din opt zone de impact asupra mediului, printre acestea aflandu-se reducerea sau eliminarea materialelor nedegradabile, designul capabil sa reziste mult timp si reducerea materialelor destinate impachetarii.

“Produsele inregistrate trebuie de asemenea sa fie eficiente din punct de vedere energetic si sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera raspunzatoare de schimbarea climaterica. In plus, producatorii trebuie sa dovedeasca responsabilitate sociala si fata de mediu si sa asigure posibilitatea administrarii in siguranta a produsului la sfarsitul perioadei sale de functionare si mijloace de reciclare a echipamentelor ce devin neutilizabile. Crearea de produse ecologice constituie de mult timp o prioritate a designerilor si a inginerilor de la HP”, afirma Jeri Callaway, vicepresedinte si director general al diviziei Americas Commercial Solutions, Personal Systems Group, HP.

Citeste si:  Casele viitorului se construiesc in Dubai

Opt desktop-uri HP, cinci monitoare plate si 13 notebook-uri, statii de lucru mobile si produse tablet au raspuns criteriilor EPEAT aferente categoriei argint. Sase monitoare LCD si plate corespund categoriei bronz.

“In numele Green Electronics Council si a peste 100 de actionari implicati in procesul de dezvoltare al EPEAT, doresc sa multumesc HP si celorlalti producatori atat pentru contributia lor la acest proces, cat si, mai ales, pentru inregistrarea unor produse de calitate ridicata, care respecta un nou standard de mediu, mult mai dur”, afirma Jeff Omelchuck, director al Green Electronics Council, responsabil de registrul EPEAT.

Crearea EPEAT a fost rezultatul unui proces consensual, ce a durat trei ani, si include reprezentanti ai grupurilor de protectie a mediului, oficiali guvernamentali, un numar important de cumparatori de calculatoare, experti in domeniu, producatori si persoane care se ocupa cu reciclarea produselor electronice.

Procesul a fost finantat de U.S. Environmental Protection Agency. In standardul EPEAT este inclusa o gama larga de standarde si cerinte actuale privind protectia mediului: cele mai recente conditii ale U.S. Energy Star referitoare la consumul de energie; directivele EPA Plug-In pentru gestiunea materialelor; recomandarile aliantei pentru reciclarea bateriilor si ale aliantei North Eastern Governors Model Toxics in domeniul legislatiei ambalajelor; restrictiile Uniunii Europene cu privire la deseurile echipametelor electrice si electronice; reglementarile UE referitoare la substantele periculoase; directivele Uniunii Europene in privinta bateriilor.

Citeste si:  Primul om din lume cu implant cerebral joaca sah cu ajutorul gandului

Sursa: SMART financial – www.SMARTfinancial.ro ©