10% din galatenii recrutati pentru stagiul militar nu stiu sa scrie si sa citeasca
De la 1 septembrie, cand incepe incorporarea recrutilor aflati in evidenta, Centrul Militar Judetean (CMJ) Galati nu va mai emite mandate de aducere, cu toate ca numarul celor care ajung in fata comisiei este din ce in ce mai mic. In contrapartida insa, tinerii pot face acum armata „din proprie initiativa”, chiar daca nu au implinit inca varsta de 20 de ani. CMJ Galati ii poate primi la incorporare daca acestia au depus in prealabil o cerere scrisa in acest sens. Conducerea Centrului spera sa rezolve astfel problema absentei tinerilor in fata comisiei de incorporare, in conditiile in care, in randul baietilor din satele si comunele judetului, exista o larga disponibilitate pentru satisfacerea stagiului militar.

Multi sunt subdezvoltati fizic

Din pacate, multi dintre cei care sosesc din provincie nu se incadreaza in standardele impuse de institutiile din domeniul apararii nationale. Potrivit datelor furnizate de CMJ Galati, mai bine de 90 la suta din numarul total al recrutilor dintr-o singura transa nu au absolvit examenul de bacalaureat, cei mai multi dintre ei neavand nici macar studiile gimnaziale finalizate. Situatia este si mai dramatica daca luam in calcul faptul ca zece la suta din recrutii care se prezinta zilnic in vederea incorporarii nu stiu sa scrie si sa citeasca. In acest procent se incadreaza cu preponderenta tinerii din satele si comunele Galatiului, care au nevoie de asistenta pentru a face un simplu test psihologic.
O alta cauza pentru care recrutii de la tara, care desi vor sa faca armata, sunt respinsi la incorporare o constituie dezvoltarea fizica insuficienta. „Din evaluarea transelor din ultimii ani, tinerii de la tara au o constitutie fizica din ce in ce mai firava. Spre exemplu, multi dintre ei nu reusesc sa treaca de standardele de inaltime”, ne-a marturisit locotenent colonel Florin Iftode, comandantul Centrului Militar Judetean
Galati. Iftode este de parere ca fenomenul este cauzat in principal de saracie si de faptul ca sunt pusi la munca inca de mici.

Citeste si:  Mai putini sefi - mai multi politisti

Picati la testul psihologic

La polul opus se afla tinerii din cele doua municipii ale judetului, Galati si Tecuci. In general, acestia sunt cei care umfla ingrijorator procentul absenteismului in fata comisiei de incroporare. O parte din ei sunt studenti si, ca atare, sunt scutiti de armata pe perioada studiilor superioare. Altii sunt insa respinsi de comisia de incorporare. Desi au o pregatire intelectuala mult mai solida decat camarazii de la tara, acestia tind sa aiba un comportament deviant: consuma droguri sau bauturi alcoolice in exces, au cazierul patat sau pica pur si simplu la testul psihologic. Si mai multi sunt plecati la munca in strainatate. Numai un sfert din cei plecati au insa forme legale. Comandantul Centrului Militar Judetean, Florin Iftode, afirma ca numarul celor plecati ilegal este totusi in scadere.
Potrivit lui Iftode, din cei aproximativ noua mii de recruti dintr-o singura serie, doar 20 la suta se prezinta la incorporare. Astfel, dintr-un esantion de zece recruti galateni, doar doi ajung in cele din urma in fata comisiei de incorporare, pentru ca, in final, numai unul sa fie repartizat la o unitate militara.

Citeste si:  Fonduri SAPARD pentru piscicultura

Autor: Rodica Miscalencu