Inceputul toamnei duce la inmultirea cazurilor de astm alergic printre copii. Doctorii sustin ca scolile, gradinitele si cresele sint medii in care numarul imbolnavirilor creste din cauza acarienilor ascunsi in jucariile de plus, in papusi sau in paturi.

„Praful de casa sau mai bine zis acarienii din praful de casa reprezinta o cauza frecventa a declasarii astmului alergic. Sint niste fiinte microscopice si se intilnesc in casele vechi, cu umiditate crescuta, si in toate locuintele in care exista covoare persane, mochete, igrasie sau chiar simplu condens“, afirma Ioan Bradu Iamandescu, seful sectiei de alergologie din Spitalul Colentina din Bucuresti.

Manifestarile astmului la cei cu sensibilitate crescuta la praful de casa sint perene, insa virfurile se ating toamna si primavara. Copiii sint deosebit de expusi la crize de astm, odata cu reintrarea in colectivitati, dupa vacanta de vara. „Ei sint amenintati de concentratiile mari de acarieni, care exista nu atit de mult in scoli, cit mai ales in gradinite si crese. Numarul mare de jucarii de plus, de papusi, paturile pe care dorm copiii sint cauzele pentru care frecventa astmului este mai mare in aceste medii“, avertizeaza specialistul in alergologie, care-i sfatuiteste pe astmatici sa mai evite si vizitele in locuintele de tara, cit si expunerea neprotejata la o temperatura scazuta. Un astmatic nu trebuie sa astepte sa simta ca i se face frig.

Citeste si:  Destituirea directorilor de spitale, ilegala si abuziva

Interzis la Tom si Jerry

Debutul astmului bronsic se face printr-o criza de sufocare, insotita de un episod de tuse. „Crizele se pot repeta de mai multe ori intr-o zi si o noapte, acesta fiind deja un semn de severitate a bolii“, spune conf. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucuresti. Animalele de companie nu sint straine de declansarea crizelor de astm. „Mai important decit parul de pisica e saliva ei care se usuca“, afirma dr. Iamandescu. In afara de ciini si pisici, o cauza la fel de frecventa a declansarii bolii, in special la cei mici, o constituie rozatoarele: hamsterii si porcusorii de Guineea.

Topul cauzelor

In ceea ce priveste severitatea astmului, specialistii afirma ca in topul cauzelor care declanseaza boala se afla o planta – ricinul – care da una dintre cele mai severe forme de astm. Urmeaza pisicile, porcusorii de Guineea, hamsterii, si doar in ultima instanta polenul si acarienii, atunci cind se gasesc in mediu in cantitati foarte mari. •

Citeste si:  Flutur anunta trei cazuri de gripa aviara

Mai frecvent in zonele poluate

Intre 5 si 12% din populatia Romaniei sufera de o forma de astm, prevalenta bolii fiind mai mare in zonele poluate. La nivel mondial 150 de milioane de oameni sufgera de astm alergic.

Tratamentul modern al astmului se axeaza in primul rind pe excluderea alergenilor si a mediului propice pentru generarea crizelor si profilaxia infectiilor. Medicatia moderna se face si la noi in tara, fiind compensata partial din fondurile puse la dispozitie prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Un pacient trebuie sa plateasca intre 400 si 600 de mii de lei pe luna pentru a-si cumpara medicamentele necesare in cazul astmului bronsic.

Autor: Razvan Mihai Vintilescu