Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost acuzat ieri de procurorii instantei supreme ca a manipulat piata bursiera, in momentul listarii Rompetrol, actiune in urma careia ar fi fost create prejudicii estimate la aproximativ sase milioane de euro.

Dinu Patriciu a declarat ieri, la iesirea de la Parchet, ca procurorii au redeschis cercetarile cu privire la Comisia Nationala de Valori Mobiliare si Bursa de Valori Bucuresti, la ultima institutie fiind cotate actiunile Rompetrol. El a adaugat ca pro-curorii il cerceteaza pentru preju-diciile pe care le-ar fi creat incepind de la momentul listarii actiunilor la BVB, respectiv 7 aprilie 2004. La iesirea de la audieri, care au durat aproximativ doua ore, Patriciu s-a declarat surprins si suparat fata de aceste acuzatii, pe care le considera comice si ridicole, in conditiile in care, in urma listarii Rompetrol, „toata lumea a avut de cistigat“. „Redeschiderea acestei probleme, in aceasta conjunctura politica, are o semnificatie foarte grava, fiind un atac la adresa Bursei, care incepuse sa se capitalizeze“, a spus Dinu Patriciu.

Potrivit legii, daca va fi gasit vinovat pentru divulgare de informatii care ajuta la cresterea sau scaderea valorii actiunilor in ringul bursier, Dinu Patriciu risca o pedeapsa cuprinsa intre 6 luni si 3 ani de inchisoare.

Ce s-a intimplat in 7 aprilie 2004

Listarea la Bursa a Rafinariei Petromidia (RRC) a stirnit suspiciuni privind manipularea pretului prin volum. Suspiciunile au pornit de la faptul ca un numar foarte mare de actiuni au fost vindute la pretul de 116 lei. Cele mai multe vinzari au fost facute chiar de companiile membre ale grupului Petromidia. Cumulul de tranzactii a dus la blocarea calculatorului, care nu a putut procesa mai mult de 2,1 miliarde de operatiuni. Pretul de 116 lei era cel la care principalul vinzator, Rafi-naria Vega, avea actiunile inregistrate in contabilitate, astfel ca era cel mai mic pret care putea fi cerut pentru a nu se consemna pierderi. Conform unor surse din piata, cea mai mare parte a actiunilor ar fi fost cumparate de SIF Transilvania si de grupul Voiculescu.

Actiunile Rompetrol nu au scazut

Daca luni, 5 septembrie, valoarea actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta au cazut cu 6,53%, suferind una dintre cele mai mari corectii, ieri, acestea au crescut cu 0,64%, fiind cotate in finalul sedintei de tranzactionare la 0,0950 lei. Cresterea este totusi una mica, in conditiile in care pretul actiunilor la companiile petroliere s-au majorat foarte mult in ultimul timp.