La circa 4 kilometri de Tulcea, pe drumul care merge spre Galati, o sageata la dreapta indica drumul catre prima statiune de 5 stele din Delta Dunarii. Pe drumul ingust si plin de gropi, merg inspre si dinspre statiunea Delta Nature Resort masini specifice clasei de turisti pe care o vizeaza complexul: straini sau romani cu venituri peste medie. Odata terminat drumul stricat cam de 3 kilometri, masinile ajung intr-un complex de 30 bungalouri de lux, cu restaurant, bar si sala de conferinte. Casutele, construite din lemn si piatra, in stil traditional romanesc, atrag atentia prin interioarele mobilate cu gust si intimitatea pe care o ofera. Complexul este potrivit pentru intalniri de afaceri, team-buildinguri sau pentru turistii veniti sa se relaxeze sau sa cunoasca Delta, deoarece plimbarile cu barca, pescuitul sportiv si cunoasterea imprejurimilor sunt singura posibilitate de petrecere a timpului liber. In interiorul complexului, care a fost proiectat de Sagharchi&Associates – o firma londoneza de arhitectura -, singura activitate sportiva care se poate practica este inotul in piscina.
Liniste de 7,5 milioane euro

Radu Georgescu, presedintele GEcad Software (cel care a vandut antivirusul RAV acum doi ani catre Microsoft), Diwaker Singh (fost presedinte al Zapp), Ben Goldsmith si Michael Radomir (din familia Marks&Spencer) si Nicolae Ratiu sunt doar cativa dintre actionarii care au infiintat compania Delta Nature Resort SA si au dezvoltat complexul, spune Virgil Munteanu, presedintele Delta Resort. „Investitia a inceput in 2003, iar actionarii principali sunt britanici.
In total, s-au investit 7,5 milioane de euro in dezvoltarea complexului de 60 de locuri, asta insemnand cam 100.000 euro pentru fiecare loc. Dar asta este tot si nu ne vom mai extinde”, spune Virgil Munteanu. De ce? Directorului i se pare simplu: nu poti avea grija de 200-300 de turisti asa cum ai grija de 60, cate locuri are acum ministatiunea. „Avem 120 de salariati la 60 de turisti”, spune Munteanu. Mai precis, fiecarui turist ii revin cam doi angajati, o camerista si un absolvent de facultate ecologica, a carui menire este sa indrume pasii turistilor catre cele mai frumoase locuri ale Deltei, cu plecare de pe malul Lacului Somova.

Citeste si:  Deficitul bugetar ar putea depasi anul viitor 1,2% din PIB

Turism ecologic si VIP-uri

Complexul nu se afla formal in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, ci undeva la marginea ei, iar terenul a fost concesionat de la Primaria Somova, pentru 49 de ani, cu optiune de prelungire pentru inca 49.
„Tocmai pentru a nu deranja echilibrul natural, dar si pentru a avea un raspuns rapid la orice fel de urgente, mai ales medicale, complexul nu a fost construit in Delta, ci la marginea ei”, spune directorul complexului, care a fost constituit pe baza principiilor turismului ecologic si colaboreaza cu comunitatea locala. Delta Nature Resort este afiliat la International Eco-tourism Society si a atras primul articol pozitiv despre Romania publicat de prestigiosul jurnal britanic „The Independent” in ultimii 15 ani. Impactul a fost pe masura, astfel ca numeroase personalitati au trecut pragul complexului. Reprezentanti ai companiei Christian Dior, seful Bancii Mondiale, lady Gabriella Windsor, numerosi manageri VIP-uri si chiar membri ai familiei regale britanice au admirat rezervatia biosferei Delta Dunarii din oaza de la Delta Resort.
„Preferam sa nu ne facem reclama conventionala, ci sa aducem turisti care sa le spuna si altora cum e aici. Hotelul este inregistrat in baza de date a Luxury Hotels of the World (Hoteluri de lux din lumea intreaga), de unde ne sunt trimisi cei mai multi clienti”, spune Virgil Munteanu. Pe site-ul prestigioasei organizatii, Romania nu apare ca destinatie. Apar insa locatii de vis din Insula Capri sau din Bahamas, cu terenuri de golf, cu plaje nesfarsite, cu terenuri de baschet, tenis, volei, cu piscine si programe integrate pentru copii.

Citeste si:  Romanii asteapta ofertele de carduri cu reduceri

Hoteluri de milioane de euro in Delta

In ultimii ani, investitiile in Delta s-au axat pe constructia de hoteluri sau pensiuni de 3 stele, care ofera toate conditiile aferente acestei categorii: aer conditionat, apa calda, ambarcatiuni de agrement, terenuri de echitatie, piscina, terenuri de tenis, sauna, sali de conferinta, sali de jocuri si servicii de calitate. In zona Lacului Uzlina s-a dat in folosinta un nou hotel de 3 stele, altul a fost imbunatatit si largit, iar la altele se lucreaza. Hotelul Safo a fost inaugurat anul trecut, dar in acest an si-a construit piscina, discoteca in aer liber, terasa si patru vile cu 60 de locuri in apartamente, spune directorul acestuia, Adrian Olaru. Tot pe malul Lacului Uzlina, proprietarii complexului Cormoran au investit 5 milioane de euro in cele 105 camere si se pregatesc sa mai investeasca inca 2,2 milioane de euro in diverse amenajari.

Despre Delta Resort

Statiunea este formata din casute, fiecare cuprinzand un living, dormitor, baie si un asa-zis balcon, traditionalul „cerdac”.
Delta Nature Resort este construit pe o suprafata de 15 hectare pe malul Lacului Somova, conectata la Dunare prin intermediul unui canal navigabil.
Turistii pot ajunge atat pe sosea, cat si cu barca sau pe calea aerului. Desi nu exista o pista amenajata, elicopterele pot ateriza direct pe iarba.
Majoritatea turistilor prefera sa se cazeze in regim de all inclusive, iar preturile includ micul dejun, pranzul si cina, precum si pachete pentru excursii.
Pentru grupurile mai mari, pachetele se negociaza, dar, in general, acestea se incadreaza intre 90 de euro si 150 de euro de persoana. Pentru copiii pana in trei ani cazarea este gratuita, iar pentru cei peste trei ani se ajunge la un discount de 70%.
Observarea pasarilor, pescuitul, degustarea vinurilor, vizite la situri arheologice sunt posibilitatile de excursii pe care le au cei care se cazeaza aici. Durata excursiilor se incadreaza intre cel putin doua ore si o zi intreaga. Pretul pentru activitati incepe de la 20 euro/persoana.

Citeste si:  Oportunitatile de angajare in Romania tind spre zero

Cat costa

Cazare si mic dejun:
130 euro/persoana/noapte
supliment single: 50 euro
Cazare cu all inclusive:
210 euro/persoana/noapte
supliment single: 50 euro

Suprafata totala a Deltei Dunarii este de 4.152 kmp, din care un spatiu de aproximativ 3.450 kmp se afla pe teritoriul Romaniei, fiind ca marime a doua in Europa dupa delta fluviului Volga si a 23-a din lume. Delta Dunarii este cea mai noua forma de relief din Romania, cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa si este brazdata de canale, garle, mlastini si lacuri.