Societatile de Investitii Financiare (SIF) au raportat, pentru sfarsitul lunii iulie, un total active nete de peste 3,927 miliarde lei vechi, ceea ce reprezinta o crestere cu 2,37% fata de luna anterioara, sau 23,3% fata de sfarsitul anului 2004. Potrivit datelor furnizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), raporata la cursul euro din luna iulie, aceasta inseamna peste 1,114 miliarde euro, adica o crestere fata de finele anului trecut cu peste 38%.
Nivelul de capitalizare cumulat la cele cinci SIF-uri in luna iulie a fost de peste 4,070 miliarde lei, fiind cu 3,6% mai mare decat activele nete cumulate (3,927 miliarde lei). SIF Oltenia nu a reusit o capitalizare superioara activului net, iar actiunile sale au fost tranzactionate cu discont (- 12,40%). Actiunile celorlalte SIF-uri s-au tranzactionat cu prime cuprinse intre 10,5% (SIF Transilvania) si 20,4% (SIF Banat Crisana). Cea mai mare rata de eficienta lunara, de 7,84%, a fost inregistrata de SIF 2 Moldova. Acesta a fost urmat de SIF 1 Banat Crisana, cu o rata de 6,67%, si de SIF 4 Muntenia, cu 6,30%.
SIF-urile reprezinta un segment semnificativ al pietei de capital din Romania, facand parte dintre cei mai lichizi emitenti. Adoptarea ordonantei privind ridicarea pragului de detinere de la 0,1% la 1% se pare ca a oferit actiunilor celor cinci SIF-uri un nivel sporit de atractivitate, fapt care s-a putut remarca si in tranzactiile efectuate pe piata bursiera la inceputul lunii august.
Autor: Raluca Bara