Nou-intrata este Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A, in timp ce Credit Agricole n-a mai depus oferta
Ieri a fost ultima zi in care investitorii interesati sa cumpere CEC au putut sa-si anunte in mod oficial intentiile la Ministerul Finantelor. La ora 17.00, portile s-au inchis, membrii comisiei de privatizare tragand linie dupa noua candidati la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Acestia sunt Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Rabobank, Societe Generale si Raiffeisen Zentralbank in consortiu cu Raiffeisen International Bank – Holding A.G.
Candidatul-surpriza este Banca Monte dei Paschi di Siena.
Aceasta este cunoscuta drept cea mai veche banca din lume, fiind fondata in 1472. Insa este o banca de marime medie, numele sau aparand rar in afara Italiei, tara de origine. De altfel, nici nu prea are activitati la nivel international, cu exceptia unei firme de asigurari in Dublin si a unei filiale in Belgia.
Marele absent la privatizarea CEC este Credit Agricole, din Franta. Fata de restul institutiilor alaturi de care si-a anuntat interesul pentru privatizarea CEC, Credit Agricole era de departe cea mai mare, ocupand locul patru in lume, in 2004, dupa active. Fata de urmatorul candidat la CEC, Societe Generale, activele Credit Agricole, de peste 900 miliarde euro, sunt cu 50% mai mari.
Selectie riguroasa
Potrivit strategiei de privatizare, investitorii strategici pot depune oferte pentru a cumpara intre 50% plus o actiune si 75% din capitalul social al CEC. O parte din actiunile bancii, 9,9%, au fost deja promise fondului Proprietatea, destinat despagubirilor pentru casele nationalizate, iar inca 5% din actiuni pot fi vandute salariatilor.
Institutiile financiare candidate vor trebui sa se lupte pentru a demonstra membrilor comisiei de privatizare ca sunt cea mai buna alegere pentru CEC. In viziunea autoritatilor de la Bucuresti, candidatul ideal ar trebui sa se plaseze printre grupurile financiare mari, reputate la nivel international.
Astfel, potrivit anuntului de privatizare, sunt excluse din start bancile cu capital social mai mic de 1,5 miliarde euro. Mai mult, deasupra petitorilor n-ar trebui sa planeze nici o umbra privind perspectivele financiare din viitor, toti candidatii trebuind sa aiba un rating de investitii de la agentiile reputate.
Mai mult, fiecare candidat va fi verificat de BNR, care ii va da sau nu nota de trecere pentru pasul urmator din cursa privatizarii. Numele celor care s-au calificat pentru etapa urmatoare va fi anuntat, cel mai tarziu, pe 9 septembrie.
Daca mai multe grupuri financiare se vor inscrie pentru CEC sub forma unui consortiu, este nevoie ca unul din membrii consortiului, cel putin, sa indeplineasca conditiile cerute pentru institutiile financiare si sa reprezinte cel putin 51% din consortiu.
Agentiile raman deschise
Castigatorul din cursa privatizarii CEC va trebui sa accepte o serie de restrictii impuse prin strategia de privatizare. Chiar daca numele bancii-mama va fi altul, marca CEC va fi pastrata timp de cel putin cinci ani. De asemenea, timp de cinci ani va fi obligat sa mentina cel putin 700 de unitati care functioneaza la tara, in localitatile cu mai putin de 50.000 de locuitori. O alta conditie este ca CEC sa ofere acces la programele europene si transferuri de bani in strainatate.
Prin impunerea unor astfel de conditii, statul incearca sa fereasca banca de experientele privatizarilor esuate din trecut.
Nu putine au fost cazurile cand noul proprietar al unei foste firme de stat a vandut sediile si utilajele pe bucati, apoi a inchis portile. Luand in calcul numarul imens de sucursale si agentii CEC – peste 1.400, de peste trei ori mai mult decat in cazul bancii-lider de pe piata, BCR – tentatia pentru specula imobiliara ar fi fost destul de mare.
Un alt obiectiv urmarit prin strategia de privatizare este ca romanii de la sat sa aiba acces in continuare la servicii bancare minime. Mare parte din unitatile CEC functioneaza in mediul rural, fiind singurele prin care se asigura plata pensiilor, transferurile de bani si pastrarea economiilor populatiei. Insa, daca tinem cont de saracia lucie de la tara, multe dintre unitatile bancare
nu-si justifica existenta din punctul de vedere al profitului.
Origine: Franta
Marime: 601 mld euro
Angajati: 93.300 persoane
International: 30 tari
Rating S&P: AA-
Ce o recomanda: Reputatia la nivel international, povestea de succes a privatizarii BRD.
Origine: Franta
Marime: 913 mld euro
Angajati: 62.000 persoane
International: 60 de tari
Rating S&P: AA-
Ce o recomanda: Este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa, specializata in finantarea activitatii agricole.
Origine: Franta/Belgia
Marime: 389 mld euro
Angajati: 24.000 persoane
International: 21 de tari
Rating: AA
Ce o recomanda: Experienta in activitatea de retail (servicii pentru populatie).
Origine: Olanda
Marime: 475 mld euro
Angajati: 56.300 persoane
International: America, Asia
Rating: AAA
Origine: Grecia
Marime: 52,8 mld euro
Angajati: 12.700 persoane
International: 4 tari din regiune
Rating: BBB+
Ce o recomanda: Este actionar majoritar la banca Romaneasca.
Origine: Austria
Marime: 145 mld euro
Angajati: 23.000 persoane
International: 31 tari
Rating: A+
Ce o recomanda: Experienta din regiune si succesul privatizarii Bancii Agricole.
Origine: Austria
Marime: 139 mld euro
Angajati: 35.800 de persoane
International: 6 tari
Rating S&P: A-2 (termen scurt)
Ce o recomanda: Traditia in domeniul atragerii economiilor populatiei si experienta in privatizari din tarile vecine.
Origine: Italia
Marime: 129 mld euro
Angajati: 26.000 persoane
International: doar Belgia
Origine: Grecia
Marime: 31,9 mld euro
Angajati: 13.700
International: 4 tari
Rating: A-/A-2
Ce o recomanda: Este actionarul majoritar al Bancpost.
Cine este CEC:
> cea mai veche banca din Romania (din 1864)
> 1.400 de sucursale (fata de BCR cu 339)
> circa 9.200 de angajati
> cota de piata de 5,6%,
locul 4 in Romania
> active de 1,3 miliarde euro
> profit net in 2004 de 17 milioane euro
> pierderi in primul
trimestru al lui 2005
Avantaje:
> acoperire geografica mare
> incredere din partea populatiei
Dezavantaje:
> singura dintre bancile mari care nu are retea de carduri
> lipsa unui sistem informatic
> intarzieri in lansarea unor produse profitabile, precum creditele pentru populatie
> Eficienta mica a angajatilor, fata de bancile concurente
Autor: Raluca Barbuneanu