Testele rapide efectuate la probe prelevate de la pasari din localitatile Ciresu si Dudesti din judetul Braila au relevat posibilitatea prezentei virusului gripei aviare. Cele doua localitati se afla in vecinatatea satelor Scarlatesti si Bumbacari, unde au fost semnalate recent focare de gripa aviara. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, s-a dispus uciderea pasarilor din gospodariile in care au fost gasite pasarile bolnave, precum si intensificarea actiunilor de control pe Valea Calmatuiului.
De asemenea, s-au luat masuri de supraveghere pe o raza de 10 kilometri si vor fi instituite filtre speciale. Totodata, a inceput recoltarea de probe de la porci, caini si pisici in toate gospodariile in care a fost depistat virusul gripei aviare. Pana acum, in Romania au fost semnalate 23 de focare de gripa aviara in judetele Tulcea, Braila, Buzau, Calarasi si Ialomita.

Pe de alta parte, autoritatile bulgare au afirmat ca pericolul propagarii virusului gripei aviare in Bulgaria vine din Romania si nu din Turcia, pentru ca pasarile migratoare zboara din nord catre sud. Si autoritatile ruse au intensificat controalele la frontiere pentru a incerca sa impiedice raspandirea virusului gripei aviare prezent in Turcia. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat, ieri, ca se asteapta la aparitia unor noi cazuri de gripa aviara la om in Turcia, dar ca numarul acestora va scadea. Totusi, Organizatia ONU pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) a avertizat ca gripa aviara reprezinta un risc grav pentru tarile vecine Turciei si a cerut autoritatilor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Irak, Iran si Siria sa mentina alerta si sa impuna masuri de supraveghere si control.

Citeste si:  Creditul se muta pe card

(G.P.)