Salariul brut anual al unui CEO in cadrul unei multinationale porneste de la 80.000 de euro, dar poate ajunge si la 180.000 de euro. Companiile din domeniul executive search impunaceleasi standarde, iar comisioanele sunt in medie de 26 la suta din recompensa candidatului

Evolutia mediului de afaceri din Romania si stabilitatea de care se bucura anumite companii, dar mai ales concurenta din ce in ce mai acerba determina firmele sa-si reconsidere politicile manageriale, realizand ca au nevoie de competente din ce in ce mai inalte.
“Pe piata vor intra noi investitori care vor cauta specialisti foarte bine pregatiti si experimentati, iar o parte din forta de munca existenta in Romania va migra catre Europa de Vest, ceea ce va crea pe termen scurt un dezechilibru intre cerere si oferta”, sustine Cerasela Muller, country manager la compania de resurse umane Neumann International.
Identificarea liderului potrivit este una dintre cele mai mari provocari pentru orice afacere, iar firmele de executive search au rolul de a oferi serviciile de consultanta necesare pentru a le face fata. Sunt cele care isi asuma responsabilitatea gasirii unor profesionisti capabili sa conduca afacerea si sa atinga obiectivele propuse de Consiliul de Administratie, de patronul care se simte depasit de situatie sau pur si simplu vrea sa se retraga pe o plaja in Caraibe.
Piata muncii din Romania este caracterizata de un dinamism accentuat, care se manifesta in special prin cresterea nivelului cererii pentru candidati cu experienta relevanta in pozitii manageriale, apreciaza Madalina Uceanu, director executiv la AIMS Romania.
“Pentru a gasi cea mai buna solutie este foarte important sa intelegem mediul de lucru in care va fi plasat candidatul si desfasuram un proces amplu pentru a ne cunoaste foarte bine in primul rand clientul”, sustine Radu Manolescu, Managing Partner KMTrust, o companie de search executive care a intrat pe piata la inceputul acestui an, dar partenerii au ani buni de expertiza in spate, in cadrul unor firme internationale din domeniul financiar, brokeraj sau executive search.
“Candidatilor ajunsi in faza finala li se verifica referintele din mai multe surse si li se efectueaza o evaluare psihologica. De-a lungul acestui proces continuam sa oferim consultanta si suport atat clientului, cat si candidatilor. De asemenea, facem sugestii clientilor nostri in ceea ce priveste pachetul salarial, beneficii si alte aspecte relevante ale procesului de negociere”, spune Dorina Pivniceru, Managing Partner in cadrul companiei “The Amrop Hever Group Stein & Partner Management Consulting”.
“Candidatii nostri cauta intr-un job nou impliniri de genul unui nou pas in cariera, unei expuneri internationale, oportunitati certe de dezvoltare profesionala si umana. Nu cauta doar pachete compensatorii superioare, ci le integreaza in perspectiva generala. De asemenea, fiecare candidat isi construieste propria strategie pentru a fi placut, acceptat, selectat. Unii sunt foarte prietenosi sau foarte fermi, foarte siguri de ei sau practica ceea ce noi numim over-selling, dar exista si cazuri cand se subapreciaza prea mult”, spune Mihaela Damian, Principal Consultant si Financial Services & Industrial Practice Groups Leader in cadrul filialei Stanton Chase din Romania.

Citeste si:  Tariceanu - un premier "predispus la compromisuri"

Cat de greu este sa gasesti un CEO

Cererea pentru posturile manageriale sau cu o importanta componenta tehnica se va mentine ridicata, pe fondul dezvoltarii activitatii economice, sustinuta de cresterea considerabila a investitiilor straine directe.
O parte din necesarul de manageri este acoperit prin migrarea personalului cu experienta dintr-o industrie in alta, principalul exportator de forta de munca fiind sectorul bunurilor de larg consum, care a dezvoltat deja cateva generatii de manageri.
Din perspectiva angajatorului, cele mai cautate posturi raman cele de sales manager, business development manager, general manager engineering.
“Pe piata vor intra noi investitori, care vor cauta specialisti foarte bine pregatiti si experimentati, iar o parte din forta de munca existenta in Romania va migra catre Europa de Vest, ceea ce va crea pe termen scurt un dezechilibru intre cerere si oferta”, a declarat Cerasela Muller, country manager la Neumann International.

Pachete salariale diferite pentru romani si expati

“Salariul anual brut al unui CEO de origine romana poate porni de la 80 de mii de euro si poate ajunge pana la 180 de mii de euro, plus alte beneficii: bonusuri, asigurari de sanatate si de viata, vacante oferite de companie etc; iar in cazul unui CEO expat, pachetul salarial creste considerabil”, subliniaza Dorina Pivniceru, Managing Partner la “The Amrop Hever Group Stein & Partner Management Consulting”, ai carei clienti sunt in exclusivitate companii straine.
Potrivit reprezentantilor firmelor de executive search, nivelul remuneratiei pentru un CEO in Romania este mai ridicat decat in alte tari din Balcani, cum ar fi Bosnia si Albania, insa mai scazut fata de Ungaria, Polonia sau Republica Ceha. “Cele mai mari salarii din Europa sunt platite in Marea Britanie, Elvetia si Germania, unde persoanele aflate la conducerea companiilor internationale pot castiga pana la cateva milioane de euro pe an”, spune Cerasela Muller.
Onorariile companiilor de executive search variaza in functie de notorietatea lor, iar sumele se situeaza intre 20 si 30 la suta din salariul brut anual al candidatului. “In ceea ce priveste «bugetul» alocat pozitiei respective de catre client, compania de executive search primeste din partea clientului un astfel de reper, de cele mai multe ori fix, dar exista si situatii in care competentele exceptionale ale candidatului pot ridica miza cu 50 la suta”, spune Mihaela Damian, Principal Consultant in cadrul Stanton Chase, o firma de executive search care activeaza in principal pe recrutarea pentru pozitii de top management, dar pentru ca s-a adaptat unei piete in formare inca, cum este cea din Romania, abordeaza si pozitii de middle management.

Citeste si:  Deficitul comercial se apropie de 6 miliarde euro

Investitia in cautare – amortizata de competentele candidatilor

“De fapt, problema nu se reduce la a afla cat costa un manager, ci la a-ti exersa optiunile de selectare, pornind de la bugetul respectiv. Daca te gandesti cum ai putea dispune de acest buget nu sunt foarte multe posibilitati care sa-ti produca rentabilitate pe termen lung. Banii investiti in publicitate, propriul research/selectie asupra pietei, rentabilizarea departamentului financiar sau de resurse umane prin promovarea din interior sunt de multe ori etape preliminare care conduc, in final, tot catre o firma de executive search. Nu ai intotdeauna sansa, in calitate de proprietar/actionar, sa poti promova un om din echipa deja existenta. Se poate intampla ca «proaspatul promovat» sa nu se poata adapta, sa nu fie pregatit pentru noua pozitie. In acest caz poti pierde un bun profesionist intr-un departament in care functiona perfect si, astfel sa fii nevoit sa-l si inlocuiesti din noua functie, pierderea fiind astfel dublata”, subliniaza Mihaela Damian, ea insasi un “candidat” cautat si achizitionat in cele din urma de Stanton Chase, iar anul acesta a fost vanata simultan de companii diferite pentru pozitii de HR Director, Country Manager sau Partener in companii similare.

Citeste si:  Groapa lui Nastase, sapata chiar de PSD

Autori: Mariana Belu, Simona Decu-Jerep