Oamenii de afaceri au cerut ieri Guvernului sa ia deciziile necesare pentru relansarea economiei, astfel incat Romania sa nu se transforme intr-un “cimitir al firmelor”. Printre acestea se numara investitiile masive în modernizarea transporturilor si a infrastructurii aferente, asigurarea de garantii de stat pentru finantarea de noi constructii si relaxarea fiscala prin amânarea si înghetarea datoriilor la buget pentru marile companii cu efecte de angrenare pe orizontala productiei asupra IMM-urilor. “Strategia de relansare economica trebuie sa rezolve bolile cronice ale agentilor economici si anume: lipsa de comenzi si lipsa de lichiditate. Prima poate fi rezolvata prin investitii publice imediate, stimularea investitiilor private, scutirea de taxe si impozite si stimularea pietei interne. Iar lipsa de lichiditati se poate rezolva prin achitarea imediata a datoriilor pe care autoritatile publice locale si centrale le au catre furnizori, plata imediata a subventiilor, plata restantelor la TVA si interzicerea prin lege ca statul sa se foloseasca de banii firmelor prin nereturnarea sub diferite pretexte a TVA sau altor datorii”, a declarat Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903.
Pe aceeasi idee a mizat si reprezentantul Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din România (ANEIR), care a cerut Finantelor reintroducerea unei masuri prin care firmele care au avut anul precedent exporturi de peste un milion de lei sa li se plateasca imediat TVA si ulterior sa fie controlate de organele fiscale. “În anul 2007 a existat un ordin al ministrului de finante prin care exportatorii în anumite conditii sa primeasca automat TVA, cu control ulterior si nu anterior. Ordinul a fost suspendat la sfârsitul anului 2007, iar acum am facut unul nou pe care trebuie sa-si mai puna semnatura doar ministrul finantelor, Pogea”, a declarat Mihai Ionescu, secretar general ANEIR, explicand ca peste 1.000 din cei 9.800 exportatori ar beneficia de masura. Pe de alta parte, reprezentantul ANEIR a adaugat ca în aceasta saptamâna a avut o întâlnire cu reprezentantii Fondului Monetar International carora le-a solicitat sa determine Finantelor sa împrumute bani de la banci doar pentru anumite cheltuieli, care sa ajute economia, nu pentru plata salariilor. “Am cerut FMI sa permita Ministerului Finantelor sa ia bani de la banci doar pentru plata contractelor restante, a TVA si pentru finantarea investitiilor în infrastructura. Cei de la FMI nu au respins ideea”, a adaugat Ionescu.
Cerinta vine in conditiile in care Ministerul Finantelor a atras pâna în prezent 47,8 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat, suma împrumutata fiind de aproape zece ori mai mare fata de intervalul similar din 2008.
Guvernul a piedut increderea industriasilor
Patronatele au mai cerut Executivului sa nu-i mai considere doar o sursa de venit, ci un adevarat partener de dialog. “Mi-e rusine sa spun ca am colaborat la programul anticriza. Pana acum, nimic din ce am propus nu a fost pus in practica”, a declarat Mihai Ionescu. Reprezenantul ANEIR a apreciat ca promisiunile Ministerului Finantelor privind returnarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la termenele stabilite nu vor fi respectate. “Nu va bazati ca statul va ajunge la zi cu returnarea TVA. Pastrati-va liniile de credit!”, a fost sfatul reprezentantului ANEIR. El a atacat si impozitul minim, pe care partidele politice ezita sa-l elimine, desi il considera o eroare, dar si masura de amanare de la plata a datoriilor pentru firmele cu dificultati din cauza crizei, sustinand ca masura trebuie inlocuita rapid cu un regim de esalonare. Prezent la reuniunea patronatelor, ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, a reunosct ca aytoritatile trebuie sa-i asume un rol mai activ pentru sprijinirea economiei. “Statul trebuie sa se miste mai repede pentru ca mediul privat nu poate veni cu solutii miraculoase. În acest sens, trebuie facute investitii masive în infrastructura si luate anumite masuri fiscale pentru ca mediul privat sa fie revitalizat”, a aratat Nita. Demnitarul n-a anuntat insa nicio masura de acest tip, dar a detaliat planurile legislative luate in calcul de minister. “La departamentul Mediu de Afaceri lucram la modificarea legii patronatelor si la cea a societatilor comerciale, pentru a introduce înfiintarea societatilor de tip starter, precum si la legea holdingului si cea privind lobby-ul. Pâna la sfârsitul lunii septembrie speram sa fie finalizate, pentru a putea fi trimise în Parlament spre aprobare”, a declarat Nita.