GE, Toshiba si Daimler s-au scindat in doua sau chiar in trei pentru a recrea valoare pe piata. O alegere tarzie primita fara mila de investitori.
In 2024, General Electric (GE) va fi un (mare) producator de echipamente aeronautice, producand motoare de aeronave. Cel putin daca planul prezentat pe 9 noiembrie de Lawrence Culp, directorul sau general, isi va urma cursul. Gata deci cu domeniul sanatatii si energieie, impartite acum in alte doua entitati.
Gigantul american al sanatatii, Johnson & Johnson, a anuntat impartirea in doua parti a activitatilor sale (produse de igiena / medicamente fara prescriptie medicala si echipamente farmaceutice / vaccinuri).
In aceeasi zi, in Japonia, un alt conglomerat care a avut perioada de glorie in secolul XX face si el la fel. CEO-ul Toshiba, Satoshi Tsunakawa, anunta ca magistrala poate fi impartita in trei: „Dupa multe discutii, am ajuns la concluzia ca aceasta reorganizare strategica a fost cea mai buna optiune”.
Este o axioma care se repeta periodic in randul analistilor si consultantilor de strategie: suma partilor valoreaza mai mult decat intregul pe care il constituie acestea. Atunci cand, la fel ca la ora actuala, banii sunt multi, este mai bine sa taiati unul sau doua brate pentru a le evalua separat.
Acesta este pariul pe care, de asemenea, l-au aprobat pe 1 octombrie, actionarii germani de la Daimler auto angajati intr – o cursa pentru a castiga miliarde, facand trecerea la electric.
Din 10 decembrie, investitorii vor putea, prin urmare, sa cumpere fie masinile Mercedes Benz, fie Daimler Truck (camioane).
Pietele aplauda acest lucru, insa incet. Wall Street este nemilos, inclusiv cu eroii sai de odinioara. „GE, pur si simplu, ajunge cu intarziere la petrecerea de deconglomerizare”, indica o nota concisa a bancii de investitii Jefferies, ca un anunt despre nasterea noului grup. Si in Japonia, nimeni nu este pacalit. Planul de reorganizare al Toshiba arata ca o salvare pe un fundal de delapidare contabila si scandaluri. Principalul actionar, fondul singaporean Effissimo, care detine 10% din capital, a prezentat un comunicat de presa glacial, explicand ca isi va decide pozitia „la adunarea extraordinara a actionarilor Toshiba de anul viitor”.