Piata imobiliara a cazut, automobile nu se mai cumpara ca altadata, nici in excursii nu prea mai merge lumea. Suntem in plina criza economica si totul pare sa mearga prost, mai putin afacerile cu locuri de veci. Pe principiul “Verba volant, cripta manent”, romanul este dispus sa plateasca pana si 20.000 de euro pentru o garsoniera “de lux” la Cimititul Bellu. Ce Dumnezeu? O data moare omul si parca odihna vesnica e altfel cand esti vecin cu Eminescu sau cu Dolanescu. Afacerile de genul acesta nu sunt tocmai legale, dar ce conteaza daca iese banul si toata lumea e multumita.
Conform legii, cimitirele publice sunt domeniu public iar locurile de veci nu pot fi vandute, fiindca domeniul public nu se vinde. In mod normal, cand cineva moare, rudele se duc cu actul de deces la Administratia Cimitirelor si cer un loc de veci. “Acesta se concesioneaza pe o perioada de 7 ani, contra sumei de 320 de lei cu toate taxele, iar dupa, ramasitele celui trecut la cele vesnice se scot. In cimitire vechi cum este Belu sau Sf. Vineri, locurile de veci nu au fost date pe sapte ani, ci pentru vecie, sa zic asa, fiindca este un cimitir vechi”, ne-a declarat Bogdan Tanase, directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Bucuresti. Aceasta este cel putin metoda oficiala pentru a dobandi un loc de vechi. Cum cimitirele cu renume sunt in mod oficial pline, in acest moment, repartitiile se fac in cimitire mai marginase si prost cotate.
Pe piata neagra insa, daca ai destui bani, poti cumpara un loc pentru odihna vesnica oriunde, sub forma de donatie. “Cei care au in concesiune un loc de veci, il doneaza contra cost, fiindca oficial nu se poate vine. Noi cunoastem aceste lucruri, dar nu avem ce face deoarece, conform Codului Civil omul isi poate dona dreptul de folosinta. Ca asta se face pe niste sume imense, nu avem ce face. Eu unul nu as da nici o mie de euro pe un loc de veci. Pana la urma tot cumparatorii incurajeaza specula”, a explicat Bogdan Tanase.
Cum au ajuns negustorii de locuri de veci in posesia acestor comori?: „In cimitirele mai vechi, dupa un timp, rudele celor care sunt inhunati acolo, raman practic cu un loc de veci liber. Pe aici, pe la cimitir (Belu), vin tot felul de babute care au primit un loc de veci si il doneaza. Acum m-am prins si eu ce se intampla. Aceste batranele sunt vanate de niste baieti care le cumpara la un pret de nimic si le vand mai departe cu preturile pe care le-ati vazut. In plus, a fost perioada dinaintea mea cand locurile de veci de aici se concesionau unor persoane care cu asta se ocupau. Stiti si d-voastra” a mai spus directorul Cimitirelor si Crematoriilor.
9.000 de euro, dubla cazare langa Dolanescu
Ca sa vedeti exact cum stau lucrurile, pentru cateva ore, m-am dat drept ruda indurerata a unui om pe moarte si am pornit in cautarea unui loc de veci. Pe internet, la rubrica Diverse, gasesti anunturi cu “loc de veci de vanzare”, cate vrei, in mai toate cimitirele din Bucuresti. Am sunat la numarul de telefon de langa anuntul: “Doua locuri veci (7 mp) Cimitirul Belu, langa Capela centrala. 6.000 de euro locul, discutabil”. Am sunat si mi-am dat intalnire cu proprietarul a doua zi la ora 8 si jumatate. Omul a fost punctual. La ora 8 si jumatate a fost in fata portii de la cimitir. I-am explicat ca am un necaz, ca o ruda e pe moarte si ca am vrea sa o ingropam aici. A ascultat povestea, s-a aratat induiosat si am plecat spre maretul loc de odihna vesnica. “Este langa Capela centrala, chiar langa Dolanescu. Le vand pe amandoua o data. Ultima oferta este 9000 de euro pe amandoua”, mi-a spus acesta, dandu-mi chiar un ghid de prezentare al cimitirului. Intrebat daca e legal sa faca astfel de tranzactii, barbatul raspunde. “E absolut legal. Nu putem face act de vanzare cumparare, ci de donatie, ca asa spune legea. Dar nu aveti nicio problema. Mergem la un notar si intr-o zi rezolvam tot”, explica acesta. Dupa ce am mai facut o scurta conversatie de “cimitir”, i-am spus ca o sa-l mai caut daca ma hotarasc sa-l cumpar si ne-am despartit. Curioasa daca pot gasi o oferta si mai buna, m-am dus sa-i intreb pe baietii de la poarta. “Locuri libere nu mai sunt, dar mai vinde lumea. Cam asa e pretul. Mai ieftin in alt cimitir. Dar duceti-va la dl Rotaru, de la Administratie poate va ajuta dansul”. Ma duc mai departe. Domnul Rotaru era plecat sa rezolve o problema in cimitir. Dupa vreo zece minute de asteptare apare, calare pe o bicicleta. Ii spun problema mea si cer ajutor. “Locuri libera nu mai sunt. Dar gasiti de vanzare pe internet si in mass-media. Noi nu ne ocupam cu asa ceva”, spune domnul Rotaru grabit.
Vanghelie nu vrea sa dea autorizatie pentru crearea unui cimitir public
In Bucuresti sunt 15 cimitire functionale si un crematoriu. Aici, pe an, sunt inhumate circa 7.000 de persoane, fata de circa 800 cat sunt incinerate la Crematoriu. “Bucurestenii prefer sa fie inhumati, se pare ca toata lumea are o reticienta fata de ardere”, ne-a declarat Bogdan Tanase. Directorul spune ca ACCU are in plan sa mai faca un cimitir in sectorul 5, pe strada N.D. Cocea, cu o capacitate de circa 3500 de locuri, dar primarul Marean Vanghelie refuza sa-i dea autorizatie. “Administratia Cimitirelor incearca de 5 ani sa obtina o autorizatie de construire pentru acest cimitir, dar nu ne-a bagat nimeni in seama. Am depus toate actele de prima data, de atunci au expirat de vreo 4 ori, le-am reinoit, dar nu am primit niciun raspus”, a spus acesta.
Topul celor mai scumpe cimitire din Bucuresti
Dupa preturile gasite la mica publicitate, pe intenet, am facut topul celor mai scumpe cimitire:
Locul I
Cimitirul Bellu: pretul unui loc de veci intre 4.500 si 20.000 de euro, in functie de amenajari;
Locul 2
Cimitirul Sf. Vineri 3.000-8.000 euro;
Locul 3
Cimitirul Reinvierea – circa 4.000 de euro;
Locul 4
Cimitirul Ghencea – circa 2.000 de euro.
Catiusa Ivanov