Integrarea in Uniunea Europeana poate deschide noi perspective pentru industria de mobilier din Romania, tinand cont ca UE înca detine suprematia în lume la productia de mobilier, dar pierde rapid din competitivitate în fata unei serioase ofensive a tarilor asiatice, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), informatii citate de Rompres si ziarul financiar exclusiv electronic www.SMARTfinancial.ro.

Romania se va integra în UE cu marele avantaj competitiv de a avea o productie de mobila orientata cu preponderenta spre export si poate oferi celorlalte tari membre (mari producatori de mobila ca Germania, Italia, Franta) largi oportunitati de cooperare sau subcontractare, în eforturile acestora de a-si ameliora competitivitatea preturilor, din ce în ce mai erodata.

Potrivit CNP, mobila produsa în UE costa în medie 4,9 euro/kg, în timp ce mobila importata din afara UE costa 2,42 euro/kg, în special datorita costurilor mai scazute cu forta de munca. Dezavantajul României în acest sector consta în privinta productivitatii muncii aparente (ca cifra de afaceri pe un angajat), întrucât acest indicator era de noua ori mai mare în UE (2003) fata de tara noastra.

Citeste si:  Companiile vor plati TVA printr-un singur sediu permanent

Specificul acestei ramuri este consumul mare de forta de munca pe unitatea de produs, cresterea productivitatii muncii fiind principalul parametru de reflectare a eficientei si competivitatii în aceasta activitate. Potrivit CNP, în ultimii doi ani, cresterile de productivitate în fiecare din cele doua ramuri au fost substantiale (peste 50 la suta cumulat pe perioada).

Acest surplus considerabil de productivitate se datoreaza nivelului ridicat al productiei, fiind dublat de reduceri consistente de personal (circa 10.000 de salariati în industria prelucratoare a lemnului si 9.000 în industria de mobilier), fapt ce demonstreaza ca industriile bazate pe resurse lemnoase au continuat restructurarile pentru imbunatatirea capacitatii de a face fata concurentei de pe piata europeana.

Cele doua ramuri, în special productia de mobilier, au mari posibilitati de extindere, atât pe piata externa, dar si pe piata interna, consumul aparent de mobila în tara noastra situându-se la mare diferenta de unele tari europene unde acest consum se ridica la circa 250 euro/locuitor, releva CNP.

Citeste si:  Alcatel negociaza fuzionarea cu Lucent Technologies