Romania pare sa fie raiul companiilor care vor sa faca experimente cu porumbul modificat genetic. Ministerul Mediului este “bombardat” in ultima vreme cu solicitari venite din partea diverselor firme care testeaza si cultiva porumb modificat gentic. Cea mai recenta notificare primita de responsabilii din Ministerul Mediului a venit din partea companiei “Syngenta”, care solicita importul si introducerea deliberata in mediu a porumbului BT11, modificat genetic.
Organizatiile ecologice sustin ca testarea în câmp a porumbului BT11 urmareste doar identificarea eventualelelor avantaje agronomice si nu are ca obiectiv principal obtinerea de informatii noi cu privire la impactul asupra mediului si sanatatii umane asociat introducerii deliberate în mediu.
Gabriel Paun, coordonatorul Greenpeace Romania, spune ca tara noastra nu are nevoie de porumb modificat genetic. “Cercetatori romani, specialisti in ameliorarea soiurilor au creat deja soiuri de porumb nemodificat genetic (conventionale) care combat foarte bine insectele lepidoptere (viermele sfredelitor al porumbului). De exemplu soiurile create la Fundulea si inregistrate deja in catalogul national al soiurilor si in curs de inregistrare in catalogul UE al soiurilor”, a explicat Paun.
Coordonatorul Greenpeace sustine ca notificarea trimisa de firma Syngenta Ministerului Mediului este incompleta. “ Din notificarea firmei Syngenta lipsesc data sau datele planificate pentru transportul transfrontalier, punctul sau punctele de intrare în Romania ale semintelor si cantitatea de seminte care urmeaza sa fie importata”, a mai spus Gabriel Paun.
Desi din acest an tara noastra a interzis cultivarea soiei modificate genetic din cauza faptului ca „problema” nu este bine gestionata, dar mai ales datorita solicitarii Uniunii Europene de a opri aceasta cultura, porumbul are cale libera in Romania.