Romania s-a transformat intr-o piata importanta de desfacere pentru bunurile contrafacute si piratate, ultimele statistici indicand o cifra impresionanta la capitolul confiscari. La peste 36,6 milioane de euro se ridica valoarea marfurilor puse sub sechestru de politistii de frontiera si vamesi, in conditiile in care fenomenul aproape ca nu mai poate fi tinut sub control. Desi se fac eforturi serioase pe toate planurile pentru a stopa avalansa de bunuri falsificate, rata de crestere anuala a numarului de obiecte contrafacute si piratate confiscate la granitele tarilor membre ale Uniunii Europene a ajuns la 300%.
De la inceputul anului pana la 1 septembrie a.c., politistii de frontiera au inceput urmarirea penala intr-un numar de 182 dosare penale, fiind depistate si indisponibilizate, in cooperare cu lucratorii vamali, mai multe tipuri de produse.
Este vorba despre 8.661 unitati optice de stocare (CD-uri si DVD-uri) piratate, fiind ridicata in vederea confiscarii si aparatura performanta folosita la producerea acestora; 1.050.768 bucati articole de imbracaminte, incaltaminte si lenjerie contrafacute purtand marci internationale protejate; 6.729 bucati articole electronice; 75.859 bucati produse de parfumerie; 48.038.600 tigarete; 73.000 bucati brichete; 61.800 bucati etichete; 30.000 m teava pexal; 226.514 diverse obiecte (huse, mingi, genti, carti de joc, undite etc.).
Potrivit Politiei de Frontiera, valoarea aproximativa a bunurilor susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuala este de 1.280 miliarde lei, adica echivalentul a 36.572.643 milioane euro.
In urma investigatiilor, autoritatile au stabilit ca 61% dintre bunurile contrafacute provin din China, 25% din Turcia, 4% din Bulgaria, 3% din Emiratele Arabe Unite. Ca o confirmare a progreselor realizate in materie de confiscari, in luna ianuarie a.c., s-a primit o scrisoare de multumire din partea reprezentantilor firmei de echipament sportiv Nike, prin care se evidentiaza progresele obtinute in domeniul protectiei drepturilor de proprietate industriala. Romania se situeaza pe primul loc in Europa si in primele 10 in lume, cu privire la confiscarile de marfuri contrafacute cu marca acestei corporatii.
Avand in vedere concluziile rezultate in urma evaluarii criminalitatii la nivelul Uniunii Europene, din raportul OCTA (ORGANISED CRIME THREAT ASSESSMENT), rezulta ca pentru a asigura o riposta eficienta criminalitatii din domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, se impune intensificarea colaborarii transfrontaliere.
De asemenea, o importanta deosebita o reprezinta schimburile reciproce de specialisti, in scopul imbunatatirii pregatirii de specialitate a acestora si a cunoasterii mijloacelor si metodelor de combatere a criminalitatii economico-financiare, a tehnicilor de descoperire a traficului si contrabandei vamale cu marfuri.

Citeste si:  Peste un sfert din pensiunile turistice autohtone risca sa fie inchise

Protejarea drepturilor de proprietate, prioritara

In acest context, protejarea drepturilor de proprietate intelectuala ca forma de actiune a institutiilor statului cu atributii in acest sens, aflata in atentia organismelor internationale, precum si a evaluatorilor Uniunii Europene, a fost abordata de Politia de Frontiera Romana ca o problema prioritara. Adaptandu-se tendintelor acestui fenomen infractional transfrontalier, Politia de Frontiera Romana a elaborat o conceptie unitara de prevenire si combatere a faptelor care aduc atingere intereselor legale ale detinatorilor de drepturi de autor si conexe sau de proprietate industriala.
In mod special s-au luat masuri pentru organizarea unor misiuni speciale pentru depistarea si anihilarea gruparilor care au ca preocupare traficul cu produse piratate si contrafacute.
Actiunile au fost indreptate cu precadere in punctele de trecere a frontierei, dar si in zonele unde apar cei mai prolifici exportatori catre Romania.
Marfurile contrafacute din Turcia si Bulgaria intra in tara pe la frontiera de sud, din China si Republica Moldova ajung pe calea aerului, pe la frontiera de est. Tot din China, pentru export este preferata si varianta maritima, bunurile fiind primite in Portul Constanta.
Pentru constientizarea publicului cu privire la fenomenul contrafacerilor, IGPR si Politia de Frontiera s-au implicat, in cursul anului, intr-o ampla actiune de distrugere a peste 10 tone de DVD-uri si CD-uri contrafacute (aproximativ 60.000 de produse), confiscate in mai multe dosare penale.
Totodata, a fost aprobata desemnarea, in cadrul Serviciului Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere, a unui nucleu de ofiteri cu competente exclusive in investigarea infractiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuala, care sa coordoneze activitatile pe aceasta linie si sa aiba o evidenta clara a investigatiilor pe retele transnationale de trafic cu produse piratate si contrafacute.
Si la capitolul teorie, politistii de frontiera au fost instruiti asa cum trebuie. Participarea la seminarii si pregatirea in aceste noi domenii infractionale care cuprind contrafacerea bauturilor alcoolice, cosmeticelor, tigaretelor, produselor textile, unitatilor optice de stocare, s-a realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti, Asociatiei Internationale a Producatorilor de Alcool, CN „Imprimeria Nationala” S.A., Prestige Parfum Romania, Asociatia Anticontrafacere din Romania – RE ACT, Asociatia Antipiraterie din Romania, RO ACT, Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania, OSIM etc.

Citeste si:  Apple: rezultate foarte buna insa constrangerile de aprovizionare apasa greu pe perspective

Marfa dubioasa la duty-free

Anihilarea uneia dintre cele mai importante filiere de distribuitori de tigari contrafacute a inceput la 4 mai a.c. Politisti de frontiera, inspectori din cadrul DGFP Arad, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Arad, au efectuat o actiune de verificare la punctul de lucru al SC “SDV FREE TAX” SRL, situat in Zona Libera Curtici Arad.
Razia oamenilor legii avea drept scop importul si comercializarea de tigari contrafacute in magazinele duty-free. In urma verificarilor efectuate la fata locului, au fost descoperite 550 baxuri tigari purtand marca „Memphis Clasic” (dintr-un lot de 1.000 baxuri), suspecte de a fi contrafacute.
In continuarea verificarilor, la 30 mai a.c., politisti de frontiera din cadrul DPF Oradea, DPF Timisoara, sub coordonarea ofiterilor IGPF-SCIT, precum si lucratorii vamali, au efectuat o actiune in magazinele tip duty-free situate in punctele de trecere a frontierei din vestul tarii si in Zona Libera Curtici.
Autoritatile detineau informatia potrivit careia aici se comercializeaza sau se depoziteaza tigari contrafacute.
In urma cercetarilor declansate in zona respectiva asupra tigarilor purtand marca „Memphis Clasic”, s-a constatat ca acestea prezinta suspiciuni de a fi contrafacute, fiind indisponibilizate 35.394 cartuse.
Totodata, in urma discutiilor purtate cu reprezentantul companiei Gallaher, a reiesit faptul ca intreaga cantitate de tigarete indisponibilizata prezinta aceleasi caracteristici (coduri specifice, numar lot etc.) cu lotul de tigarete contrafacute purtand marca „Memphis Classic”, marfa ce a facut obiectul confiscarii intr-o alta cauza penala. Este vorba despre dosarul penal nr. 43/D/P/2006 inregistrat la PICCJ, dosar rezultat in urma actiunii din luna ianuarie a.c. a politistilor de frontiera in cooperare cu organele vamale si Garda Financiara in magazinele tip duty-free si zonele libere.

Citeste si:  Francizarea - un atestat al succesului pentru firmele romanesti

Articol integral in Curierul National

Autor: Ionela Neagu