Eclipsarea antreprenoriatului autohton din constructii de catre jucatorii de profil din alte tari a determinat companiile romanesti sa caute o solutie pentru a deveni concurentiale pe piata din Romania. Si se pare ca au gasit-o.
Astfel, cateva companii romanesti de constructii negociaza constituirea unui consortiu care sa concureze cu firmele straine pentru proiectele mari de infrastructura programate anul viitor, a declarat pentru Mediafax, vicepresedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, Laurentiu Plosceanu. “Negocierile au inceput in urma cu doua luni, o concluzie a acestor discutii fiind asteptata pentru sfarsitul lunii noiembrie”, a afirmat Plosceanu. Proiectul prevede asocierea in participare a 10 firme din Bucuresti si uneia din Iasi, pe baza Ordonantei de Guvern 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Cele 11 companii sunt Aedificia Carpati, Hidroconstructia, Energoconstructia, Iridex, Baduc, SCIT, Stizo, Metroul SA, TIAB, TMUCB, precum si Constructii Hidrotehnice Iasi. Lista firmelor din consortiu ar putea fi extinsa, in viitor.

Basescu si Berceanu sustin consortiul

Fuziunea firmelor de constructii intr-un consortiu nu este considerata o parere buna doar de catre companii. Presedintele Traian Basescu a recomandat, in diferite ocazii, companiilor romanesti din constructii si din alte sectoare economice, sa fuzioneze sau sa incerce o concentrare a afacerii, pentru a putea fi competitive pe piata europeana.
Aceasta idee a fost sustinuta si de ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, care a afirmat, in mai multe randuri, ca firmele de constructii din Romania nu au inca potentialul necesar pentru a concura companiile straine in obtinerea proiectelor mari, acest lucru fiind posibil, in opinia sa, doar prin formarea unor consortii. In opinia lui Plosceanu, firmele romanesti de constructii vor putea participa la proiectele mari si in calitate de subcontractori, cu conditia ca subcontractorii sa fie declarati in ofertele de licitatie.

Ghid de aplicare a legislatiei achizitiilor publice

Potrivit vicepresedintelui ARACO, piata romaneasca a constructiilor ar putea creste anul viitor cu 25-30%, in special ca urmare a initierii proiectelor mari de infrastructura, cu conditia elaborarii unor programe coerente, care sa permita absorbtia fondurilor structurale. “La sfarsitul anului ma astept ca sectorul constructiilor sa cunoasca o crestere de 25 -30 la suta, majorare la care ma astept si pentru anul 2007”, a declarat Laurentiu Plosceanu. El a amintit de afirmatiile presedintelui Comisiei de Buget, Finante, Banci din Senat, Varujan Vosganian, care a declarat ca Romania ar trebui sa absoarba, anul viitor, circa 50-60% din fondurile europene.
“Noi credem ca aceasta tinta poate fi atinsa, cu conditia sa stim sa cofinantam si sa monitorizam aceste proiecte”, a spus Plosceanu. El a subliniat ca una din conditiile necesare pentru dezvoltarea sectorului constructiilor consta in armonizarea legislatiei privind achizitiie publice cu cea a statelor din Uniunea Europeana. ARACO pregateste, in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, un ghid de aplicare a legislatiei referitoare la achizitiile publice, preconizat sa fie finalizat inainte de sfarsitul acestui an. Plosceanu considera ca amploarea muncii “la negru” din constructii se va putea reduce, de anul viitor, doar in conditiile in care va scadea presiunea fiscala asupra firmelor din domeniu. “In conditiile unei diminuari a presiunii fiscale, corelate cu majorarea salariului mediu, dar si cu o reducere a cotei TVA pentru lucrarile de constructii pana la 5%, cum se intampla in unele state din UE, putem spera ca munca la negru isi va reduce proportiile”, a mai spus vicepresedintele ARACO.

Autor: Gabriel Botezatu