Compania ABEE – Avesta Battery and Energy Engineering – a anuntat ca va construi o fabrica de baterii pentru vehicule electrice in Zona Libera Galati. Investitia e de 1,4 miliarde euro, scrie site-ul belgian rtl.be

La capacitate deplina, fabrica va fi un punct major de productie in Europa, puterea totala fiind 22 GWh. ABEE va angaja in Zona Libera Galati, pentru aceasta fabrica, 1800-2000 de oameni, a declarat presedintele companiei, Noshin Omar, in cursul unei conferinte de presa la Ninove, la care au participat premierul federal belgian, Alexander De Croo, si ministrul roman al economiei, Stefan-Radu Oprea.

Bateriile litiu-ion vor fi destinate, in principal, vehiculelor electrice, dar o parte vor fi folosite si pentru stocarea energiei regenerabile. „Sunt foarte mandru ca tehnologia pusa la punct la Ninove va fi utilizata si in restul Europei” – a declarat premierul belgian.

Noua fabrica va ajuta Uniunea Europeana sa-si mai reduca dependenta fata de China in materie de baterii.

Citeste si:  Compania Kindred, recunoscută în 2023 drept un angajator care oferă oportunități majore pentru carieră

“Orasul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori. Sunt încântat ca am participat astazi, alaturi de o importanta delegatie din România, la semnarea unuia dintre cele mai mari proiecte comune ale tarii noastre cu Belgia. Nu a fost usor sa aducem acest proiect la Galati pentru ca a trebuit sa indeplinim mai multe criterii, dar afirm cu satisfactie ca, ajungand in acest punct al proiectului, orasul nostru si întreaga comunitate din sud-estul României vor avea foarte mult de câstigat. Si prin aceasta importanta investitie, Galatiul este pe harta economica a regiunii, fiind tot mai aproape de obiectivele sale, acelea de a fi ca o poarta strategica în estul Uniunii Europene” – a declarat primarul municipiului Galati, Ionut Pucheanu.

EM