Fermierii care nu dispun de fondurile necesare pentru cofinantarea programelor SAPARD vor putea, foarte curand, sa obtina de la Banca Comerciala Romana (BCR) credite in lei cu o dobanda anuala de numai 5%. Acesta este programul pilot, derulat pe luna decembrie a acestui an, in valoare de 300 miliarde lei vechi, al ambitiosului proiect Fermierul al ministrului Flutur. Creditele vor fi acordate pe o perioada de 10 ani, de BCR, a anuntat ministrul Flutur. Pentru 2006 va fi organizata o alta licitatie, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu pentru „Averea“. Anul viitor programul aloca fermierilor aproximativ 7.000 miliarde lei vechi, aproximativ 200 milioane euro, reprezentand aproximativ o patrime din bugetul ministerului, sustine Flutur. Cu acesti bani, spera ministrul, vor fi infiintate anul viitor cel putin 6.000 de ferme.

Numai in 2006, insa, agricultura va trebui sa absoarba fonduri europene de peste 600 milioane euro, daca nu vrea sa le piarda. Si asta fara a mai pune la socoteala sumele necheltuite in ultimii anii, care vor mai putea fi accesate anul viitor. Flutur considera ca este nevoie de mai multe firme pentru a face proiecte. Tocmai de aceea, prin lege s-a stabilit ca fermierilor care doresc credite sa li se poata deconta si costul intocmirii documentatiei necesare pentru obtinerea finantarii, in limita a maximum un 3% din volumul creditelor acordate. De altfel Agentia Nationala de Consultanta Agricola face, potrivit legii, proiecte gratuit pana la 10.000 euro. Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura se va constitui din alocatii anuale, provenite de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii. Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura va fi pus la dispozitia bancilor comerciale si institutiilor financiare de catre Ministerul Agriculturii, pe baza de licitatie, in scopul acordarii de credite producatorilor agricoli, asociatiilor si societatilor cu profil agricol. Pentru anii 2005-2006, creditele ce se vor acorda unui singur beneficiar trebui sa se incadreze intre 10.000 si 75.000 euro.

Citeste si:  Delta, destinatie de toti banii

Etapele obtinerii banilor pentru ferma

Pentru a putea obtine un credit, fermierul va trebui sa aiba o idee de investitie in agricultura si un teren agricol, in proprietate sau in arenda. Apoi trebuie sa se prezinte la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), care il va ajuta sa puna pe hartie ideea pentru care cere finantare. Urmeaza semnarea unui contract de asistenta gratuita cu Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), pentru a obtine diversele avize si documente necesare realizarii dosarului. In plus, expertul OJCA il insoteste pe fermier la o banca (sau la o agentie de microcreditare) calificata pentru derularea Programului Fermierul.

Banca efectueaza analiza de rentabilitate a investitiei si da o scrisoare de confort. Dosarul va fi depus la SAPARD. Expertii SAPARD verifica dosarul si merg pe teren, la locul viitoarei investitii, ca sa judece eficienta ei. Daca SAPARD–ul e convins, iar dosarul e complet, se incheie un contract de finantare cu SAPARD. Cu contractul de finantare incheiat la SAPARD si impreuna de expertul OJCA, beneficiarul se duce din nou la banca sau la agentia de microfinantare, unde semneaza contractul cu banca. Beneficiarii sunt obligati, in cadrul programului, de a face o licitatiei cu cel putin trei oferte pentru orice achizitie de bunuri de peste 10.000 euro (360 milioane lei vechi. Jumatate din creditul luat va fi returnat de SAPARD.

Citeste si:  Instabilitatea politica ar putea costa Romania in procesul de aderare la UE

Autor: Florin Rusu