Din cauza faptului ca fondurile speciale au fost desfiintate, iar programele de asistenta sociala nu mai au un alt suport de finantare, ministrul Barbu s-a gandit sa preia exemplul nicolaescian, astfel ca taxa de viciu de la Sanatate s-a transformat in varianta: taxa de timbru socio-barbulesciana.

Conform proiectului de Lege privind instituirea unor masuri financiare pentru finantarea programelor de asistenta sociala, elaborat de catre Ministerul Muncii de anul acesta, o noua taxa va lua “nastere” pe teritoriul Romaniei. Concret, este vorba despre taxa de timbru social care se va aplica atat asupra jocurilor de noroc, cat si asupra achizitionarii autovehiculelor noi din import. Si pentru ca jocurile de noroc cuprind o gama larga de activitati, ministrul Gheorghe Barbu a facut in asa fel, incat acestea sa fie separate, taxa fiind si ea distincta. Astfel, pentru jocurile de noroc de tip cazinou, taxa sociala va fi aplicata sub forma de taxa fixa lunara pe masa de joc si va reprezenta echivalentul in lei al sumei de 1.000 euro, la cursul oficial pentru ziua precedenta celei in care se face plata. Cu alte cuvinte, jucatorii vor fi obligati sa scoata lunar, daca doresc sa “persevereze in munca”, aceasta suma. Cei care sunt adeptii jocurilor de noroc organizate de catre “Loteria Romana” vor fi si ei obligati prin lege sa contribuie la bugetul statului cu 10% din pretul fiecarei participari. Un alt tip de jocuri de noroc, care va “suge” banii celor care doresc sa-si “incerce norocul”, sunt jocurile de tip “bingo”, pariuri hipice si sportive sau cele care utilizeaza cartile postale. Si jocurile desfasurate prin intermediul liniilor telefonice sau al altor mijloace de telecomunicatii vor fi taxate. Astfel ca in contractul incheiat intre organizatorii acestor tipuri de jocuri de noroc si operatorii de telecomunicatii se vor mentiona taxa de timbru social, modul ei de constituire si solutiile tehnice pentru evidentierea cat mai exacta a cuantumului acesteia. Valoarea taxei de timbru social la aceste tipuri de jocuri de noroc o reprezinta suma rezultata din aplicarea cotei de 10% asupra costului convorbirii individuale efectuate de participantii la joc. Pentru jocurile transmise prin retelele de televiziune, organizatorul va evidentia valoarea taxei de timbru social de 10% asupra pretului de participare la joc, prin carton bingo sau apel telefonic, in functie de formele de materializare a dreptului de participare. In acest proiect de lege, ministrul Barbu nu a omis si varianta jocurilor de noroc care utilizeaza masini mecanice si electronice. Jucatorii care prefera aceasta modalitate de castig trebuie sa scoata si ei din buzunar taxa de timbru, taxa ce reprezinta 10% asupra soldului lunar al aparatului, diferenta dintre creditul de joc si premiile acordate de acelasi aparat.

Citeste si:  Industria asigurarilor a inregistrat pierderi de 80 miliarde de dolari

“Orice noua taxa este o povara in plus, mai ales ca ea conduce la diminuarea economiei.”
Mariu Carp, APIA

Taxe pentru cumparatorii de masini

Persoanele fizice sau juridice care doresc sa-si achizitioneze din strainatate un autovehicul nou cu o capacitate cilindirica de minimum 2.000 cmc trebuie sa plateasca la vama 1% din valoarea acestuia. Aceasta taxa va conditiona eliberarea documentelor pentru inmatricularea masinii la RAR.

Valoarea taxei de timbru social se va vira lunar la bugetul de stat, pana la data de 25 ale lunii, si va fi folosita pentru reparatia, amenajarea sau modernizarea institutiilor publice de asistenta sociala, pentru ajutoarele financiare destinate persoanelor sarace, percum si pentru finantarea programelor de interes national.

Autor: Andreea Dancu