O declaratie recenta a vicepresedintelui PD Gheorghe Barbu pare sa confirme suspiciunile celor din PNL ca democratii urmaresc crearea unui “partid prezidential”. Aflat la Consiliul de Coordonare Judetean al PD Bistrita-Nasaud, Barbu a afirmat ca in viitor PD va ajunge suficient de puternic pentru a putea sa-si asume singur responsabilitatea guvernarii, “daca va fi nevoie”. Chiar daca in momentul actual acest lucru nu este posibil, obiectivul se poate materializa.
“Niciodata PD nu a avut un moment mai favorabil in a deveni principala forta politica din Romania, situatia datorandu-i-se presedintelui Traian Basescu, care este reprezentantul PD, chiar daca, din punct de vedere constitutional, nu se mai poate exprima public”, a declarat ministrul Muncii. El a adaugat ca legaturile dintre democrati si fostul lor lider nu pot fi rupte, cel putin in chestiuni de orientare politica. Cat priveste fuziunea dintre PD si PNL, Barbu le-a cerut liberalilor sa dea dovada de mai multa flexibilitate. In plus, cele doua partide ar trebui sa depaseasca faza declaratiilor publice si sa treaca la discutii concrete pe aceasta tema.

Dezlegare la racolari

In paralel, PD urmeaza sa discute si cu partide mai mici de orientare populara pentru formarea unui partid mare de dreapta. Barbu a spus ca scopul este crearea unui bazin electoral mare, similar situatiei PSD: “PSD, de un an de zile, a pierdut alegerile, are dispute interne mari si, o problema de imagine legata de cercetarea liderilor si, totusi, in sondaje are peste 20%, ceea ce inseamna ca are de partea lui un anumit electorat”. Pentru atingerea obiectivului, Barbu a spus ca portile PD raman deschise atat celor neinregimentati politic, cat si celor din alte partide.
Decizia ramane la latitudinea fiecarei filiale, cel putin pana la intrarea in vigoare a legii care interzice migratia alesilor locali. “Migratia politica este permisa deocamdata… Legea care interzice migratia politica a fost aprobata de Parlamentul Romaniei, dar exista tot felul de discutii ca va fi atacata la Curtea Constitutionala, se face apel la presedintele Romaniei sa nu o promulge. In momentul in care ea va fi valabila, va fi respectata”, a spus Barbu.
De data aceasta, Barbu a confirmat banuielile PSD si PC dupa care intarzierea punerii in aplicare a legii si intervalul de 45 de zile in care alesii locali trebuie sa-si declare apartenenta politica da timp democratilor sa faca racolari pe ultima suta de metri.

Autor: Adrian Ilie