“Noi nu acceptam statutul de partid secundar, si deci nu acceptam sa facem ce ni se spune. Avem electoratul nostru, caruia ii servim interesele. Democratii si conservatorii au dat ieri un ultimatum UDMR caruia i-au cerut sa respecte interesele Romaniei, nu ale Ungariei.

Marko a organizat o conferinta de presa in care i-a urecheat temeinic pe partenerii de la PD si PNL, transmitandu-le ca UDMR face ce vrea si nu asculta ordine de la nimeni. De altfel, discursul sau a fost unul foarte transant si in ceea ce priveste autonomia culturala, dar mai ales in ceea ce priveste sintagma de stat national unitar care deranjeaza atat de mult “electoratul maghiar”. Marko a spus ca acest concept nu mai este de mult de actualitate, asa ca nu trebuie sa mai supere pe nimeni faptul ca UDMR cere modificarea Constitutiei. “Nimeni nu mai poate afirma astazi ca Romania este statul unei singure natiuni”, a mai spus liderul UDMR, care a punctat astfel doua teme extrem de periculoase: pe de o parte faptul ca pe teritoriul Romaniei persoanele apartinand minoritatii maghiare reprezinta o natiune care isi cere drepturile de natiune si ca acest lucru trebuie sa se reflecte in Constitutie.

Boc: «S-a umplut paharul»

PNL a avut ieri o atitudine mai mult decat concilianta cu UDMR. Emil Boc insa si-a mentinut pozitia afirmand ca “ultimele declaratii ale reprezentantilor UDMR nu au reprezentat altceva decat picatura care a umplut paharul, dupa toate actiunile si demersurile in sensul obtinerii autonomiei teritoriale si culturale, revizuirii Constitutiei Romaniei si alte actiuni neloiale la Consiliul Europei si Parlamentul European”. “Actiunile si declaratiile reprezentantilor UDMR demonstreaza faptul ca UDMR mai are mult de lucru pana va reusi sa-si dovedeasca loialitatea fata de Romania. Partidul Democrat condamna dublul limbaj utilizat de UDMR, unul in interiorul si altul in afara tarii si considera inacceptabil ca parlamentari ai UDMR, platiti din banii tuturor contribuabililor cetateni romani, nu numai sa sublinieze faptul ca nu reprezinta Romania, dar sa faca in forurile europene propuneri menite sa modifice Constitutia Romaniei, validata prin doua referendumuri nationale”, se arata intr-un comunicat semnat de Emil Boc, presedintele Partidului Democrat. Presedintele UDMR Marko Bela a spus ca, daca partidele partenere la guvernare doresc “indeplinirea dezideratului de integrare in Uniunea Europeana, atunci nu avem nevoie de lectii de loialitate din partea nimanui”.

«Daca partenerii doresc indeplinirea dezideratului de integrare, atunci nu trebuie sa ne dea lectii de loialitate.»

Severin: Frunda face rau Ungariei

Euroobservatorul Adrian Severin considera ca Frunda a gresit atunci cand a sustinut tezele unei grupari ultraradicale din Ungaria care intentioneaza sa mentina toata Europa intr-o mentalitate a secolului al XIX-lea. “Se pune o falsa problema a loialitatii fata de Romania, care trebuie sa aiba prioritate in fata loialitatii fata de Europa. Frunda a comis o eroare fundamentala cand, in calitatea sa de raportor, a incercat sa impuna in Comisia Juridica a Consiliului Europei un punct de vedere personal. Tocmai de aceea a si fost infirmat de aceasta comisie”, a precizat Severin.

PC cere urmarirea penala a lui Frunda

Deputatul PC Petru Calian solicita Parlamentului retragerea senatorului UDMR Gyorgy Frunda din orice for de reprezentare a Romaniei peste hotare si inceperea procedurii de ridicare a imunitatii parlamentare a acestuia, precum si declansarea urmaririi penale impotriva lui Frunda pentru “intreprinderea unor actiuni care pot pune in pericol ordinea constitutionala si caracterul national, unitar si indivizibil al statului roman”.

Autor: Robert Lorentz