Banca Nationala a Romaniei are ca principal obiectiv stabilitatea preturilor si cea financiara si va adopta orice masuri in acest sens, chiar daca acestea implica restrictii de acordare a creditelor in valuta, a declarat agentiei Mediafax guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. Bancile comerciale contesta astfel de masuri, care le limiteaza posibilitatea de a acorda credite, considerand ca le sunt limitate posibilitatile de a obtine profit si a se dezvolta.

“Desigur, ramanem partenerul bancilor comerciale, dar avem obiective diferite. Bancile comerciale urmaresc obtinerea profitului, iar pentru asta sunt gata sa scoata bani din piatra seaca. Conform legii, BNR urmareste stabilitatea interna a preturilor si stabilitatea financiara. Din acest punct de vedere, cresterea creditului in valuta in Romania la peste doua treimi din totalul imprumuturilor acordate nu mai este un lucru cu care sa glumim. Nu trebuie sa descoperim roata carului, exemplul altor tari, cum ar fi cele din Asia, arata riscul mare de criza financiara asociat cu explozia creditului in valuta”, a spus Isarescu.

Prevenirea unei eventuale crize este si in interesul bancilor

Mugur Isarescu a aratat ca BNR intentioneaza doar sa limiteze cresterea creditelor in valuta, pentru a preveni eventuale crize, ceea ce este si in interesul bancilor. “O caracteristica a acestor crize este ca se manifesta ca o reactie in lant. In momentul in care se declanseaza, efectul se propaga rapid si apoi orice interventie devine tardiva. BNR isi ia in serios obiectivul privind stabilitatea financiara si actioneaza proactiv pentru descurajarea creditului in valuta, care a ajuns la limita stabilitatii financiare. Trebuie insa sa repet ca acest lucru nu inseamna nicidecum omorarea creditului in valuta sau prohibirea lui, asa cum am citit frecvent in presa, ci numai aducerea lui in limite prudentiale. Cu alte cuvinte, urmarim acest obiectiv de durata, care este chiar in interesul bancilor comerciale si al bancherilor, chiar daca unii dintre ei tipa ca din gura de sarpe ca nu le place”, a mai spus guvernatorul BNR.

Bancherii se tem de cresterea costurilor

Consiliul de Administratie al bancii centrale a luat in discutie, joi, un program de masuri prudentiale pentru a limita creditarea in valuta, una dintre variante fiind plafonarea soldului finantarilor in devize straine la 200-300% din fondurile proprii ale bancilor. Potrivit bancherilor, masura va stopa creditarea in valuta in cazul celor mai multe dintre banci. Fondurile proprii reprezinta suma dintre capitalurile sociale detinute de banci si rezervele constituite, iar valorile sunt in cele mai multe cazuri de cateva ori mai mici decat soldul creditelor.

O alta modificare vizeaza regulamentul privind provizionarea, prin schimbarea clasei de incadrare din punct de vedere financiar pentru clientii persoane fizice care acceseaza credite in valuta.

Pentru a continua finantarea in valuta, cele mai multe banci ar fi nevoite sa-si majoreze fondurile proprii, in fapt sa-si suplimenteze capitalul social. O astfel de operatiune este foarte costisitoare si afecteaza direct capitalurile actionarilor.

Sursa: MEDIAFAX