In Romania, doar 5% din unitatile de panificatie si 8% din cele de morarit se ridica la standardele impuse de Uniunea Europeana, potrivit rezultatelor unei analize efectuate de Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

ANSVSA a evaluat 3.188 unitati de panificatie si 631 unitati de morarit pentru a observa daca acestea indeplinesc normele de igiena si siguranta alimentara. Dintre acestea au obtinut calificativul “bine” doar 170 de fabrici de paine si 55 de morarit.

77% din cele de panificatie si 76% din cele de morarit sunt “acceptabile”, insa mai trebuie modernizate, dupa care vor face obiectul unor noi controale. Cele care nu indeplinesc nici pe departe normele UE reprezinta 17% din unitatile de panificatie si 15% dintre cele de morarit. Constantin Lupescu, vicepresedintele ANSVSA, sustine,intr-o nota privind situatia evaluarii industriei de panificatie, ca in urma controalelor s-a constatat ca nu este asigurat un flux tehnologic corespunzator, “cu desfasurare intr-un singur sens, fara intersectii intre fazele salubre si cele insalubre ale procesului tehnologic”.

Citeste si:  Dobanzile bancare pot creste cu maximum 1%

De asemenea, nu sunt intretinute in conditii optime de igiena spatiile si anexele unitatilor. S-a mai constatat ca multe unitati nu asigura apa calda in flux continuu, nu au chiuvete suficiente, unele dintre ele fiind nefunctionale, nu au sisteme de ventilatie eficiente sau folosesc ustensile de lucru corozive, uzate si murdare.

In plus, la multe fabrici nu au fost efectuate operatiuni de dezinsectie si deratizare. Au mai fost descoperite unitati care nu detin vestiare, grupuri sanitare, spatii pentru spalarea recipientelor si depozite pentru materia prima sau produsele finite. In unele cazuri, s-a descoperit ca lipsesc documentele insotitoare a certificatelor de conformitate la produsul finit. In ciuda tututor acestor nereguli, doar la 32 de unitati de panificatie au fost interzise activitatile, iar la 60 a fost suspendata temporar activitatea.

Potrivit ANSVSA, in urma controalelor s-a descoperit ca exista 12 judete care nu detin nici o fabrica de paine care sa indeplineasca criteriile UE. Cele 12 judete sunt Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Dambovita, Galati, Harghita, Maramures, Salaj, Teleorman, Tulcea si Vaslui. In Bucuresti, doar 6 unitati din 107 au primit calificativul “bine”.

Citeste si:  Impozitul forfetar va ajunge, in unele cazuri, la 28% din veniturile firmelor

In ceea ce priveste sectorul de morarit, situatia este si mai grava, avand in vedere ca exista 24 de judete care nu au nici o unitate care sa indeplineasca prevederile legislative privind siguranta alimentara.

Autor: Claudia Botezatu