Incepand cu 1 ianuarie 2007, odata cu integrarea Romaniei in UE, nivelul mediu al taxelor vamale aplicate produselor din tariful Vamal Comun se va reduce de la 17,5, la 6,5%. Romanii vor putea cumpara produse importate din alte tari decat cele membre ale UE la preturi mult mai mici: imbracaminte, automobile, aparate electronice si electrocasnice, mobila sau chiar apa minerala si bere. Daca cumparatorii vor fi avantajati in urma acestor reduceri ale taxelor, nu acelasi lucru se poate spune si despre producatorii autohtoni, care se tem ca afacerile lor vor avea de suferit. Si economia Romaniei va resimti efectele cresterii importurilor: deficitul de cont curent va continua sa creasca, in ciuda avertizarilor FMI.

Un produs la care taxele vamale vor disparea definitiv este berea, in conditiile in care acestea sunt in prezent de 280%.

Si la apele minerale va avea loc o reducere consistenta a taxelor vamale, de la 120% la 9,6%. Cei care doresc sa achizitioneze un televizor produs in afara UE ar trebui sa mai astepte pana la 1 ianuarie, cand taxa vamala se va reduce de la 42% la 14%. Si masinile vor putea fi cumparate la preturi accesibile de la aceeasidata, cand taxele de import vor scadea de 3 ori: de la 30% la 10%. Pentru masinile agricole, taxa vamala va scadea de la 27,9%, cat este in prezent, la 16.6%. La mobila, taxa va scadea de la 20% la zero, iar la boliere si masini mecanice va scadea de aproape 13 ori, de la 13,% la 1,86%.

Citeste si:  Noi focare de gripa aviara la Braila

FMI ne-a avertizat sa tinem importurile in frau

Daca romanii vor beneficia in urma micsorarii acestor taxe, la nivel macroeconomic lucrurile nu vor sta la fel. Prezenti in aceasta saptamana la Bucuresti, expertii FMI le-au transmis autoritatilor române ca sunt îngrijorati de cresterea deficitului de cont curent al României, cauzata în special de ascensiunea accelerata a importurilor, în raport cu evolutia mai lenta a exporturilor. Reprezentantii FMI au apreciat ca dezechilibrul balantei comerciale este „cel putin îngrijorator“. Deficitul comercial a ajuns dupa primele opt luni la 8,431 miliarde de euro, cu 44,7% mai mare decât în acelasi interval din 2005.

ANEIR: Importurile vor creste anul viitor

Reprezentantii Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR) sustin ca desi importurile vor creste anul viitor, acest lucru nu se va intampla neaparat din cauza micsorarii taxelor vamale.

„Cu siguranta importurile din 2007 vor fi mai ridicate decat cele de anul acesta. Nu numai scaderea taxelor vamale la produsele importate din tarile care nu sunt inca membre UE vor conduce la aceasta situatie. Vom importa foarte multe produse si din tarile membre UE. Pot spune ca piata va inghite in continuare, va fi explozie chiar de produse importate. Este foarte important daca bancile vor acorda suficiente credite populatiei, astfel incat produsele sa poata fi cumparate“, a declarat secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu. Acesta spune ca, pe langa cresterea importurilor, vom asista totusi si la o crestere a exporturilor. „Romania va incheia acorduri comerciale cu diferite state membre UE asa incat vor aparea noi oportunitati de export pe piete aproape necunoscute pentru noi“, a precizat Mihai Ionescu.

Citeste si:  Produsele importate se ieftinesc

Importuri restrictionate din China

Analistul economic Dragos Paslaru este de parere ca per total va exista un efect de bunastare resimtit, in principal, de populatie. „Trebuie sa tinem cont de faptul ca Romania va putea sa si profite de pe urma stabilirii unor relatii de schimb favorabile. Populatia va avea de castigat de pe urma cresterii importurilor, e clar. Si pentru exportatorii romani se intrevad conditii mai favorabile“, a precizat Paslaru. Acesta a adaugat ca vor exista totusi si bariere la importurile anumitor produse din tari din afara UE. „Vor fi restrictionate importurile din China, in special. Produsele din aceasta tara vor fi supuse supravegherii sau chiar a unor restrictii la import“, a spus Dragos Paslaru. Potrivit acestuia, incepand cu 1 ianuarie 2007, „Romania va aplica prevederile acordurilor de liber schimb pe care UE le-a incheiat cu alte state, dar va fi nevoita sa renunte la cele de state terte“.

Magazinele de electrocasnice taie deja preturile

Citeste si:  Loteria vizelor pentru Statele Unite

Marile magazine de electronice au inceput deja sa-si alinieze preturile la cele de pe pietele UE. Astfel, unele produse au „suferit“ reduceri de pana la 30%, cum este cazul LCD-urilor. „Aceasta masura este parte din strategia noastra de aliniere a preturilor produselor electronice,la cele deja practicate in UE. Am inceput cu reducerile de pret la LCD-uri, insa, in curand si preturile celorlalte categorii vor cunoaste modificari, astfel incat ianuarie 2007 sa ne gaseasca pregatiti si din acest punct de vedere. Reducerile de preturi vor continua si anul viitor si la celelalte categorii de produse“, ne-a declarat Raul Filip, Sales&Marketing Manager Altex.

Autor: Luminita Gheorghe