Romanii se vor imprumuta mai putin la banci in acest an, decat in 2005. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de firma de consultanta Dezvoltare Generala Europeana, preluat de Realitatea TV.

Potrivit studiului, dobanzile nu vor suferi modificari spectaculoase, iar pe piata creditului imobiliar este de asteptat ca euro sa revina in oferta bancilor, dupa ce acestea s-au orientat anul trecut mai mult catre creditele in moneda nationala.

Studiul releva ca in Romania ramane crescut interesul pentru creditele ipotecare. Mai mult de jumatate din creditele acordate sunt in valuta, motiv pentru care expertii straini se asteapta ca BNR sa impuna noi conditii de limitare.

In privinta dobanzilor la creditele bancare, politica monetara a Bancii Centrale nu va duce la modificari semnificative. Consultantii financiari de la Dezvoltare Generala Europeana cred ca populatia nu va economisi prea multi bani anul acesta.

In schimb, mentinerea unor dobanzi mici ar putea favoriza intrarea pe piata a capitalurilor speculative.

Citeste si:  2008 vine cu un nou Cod Fiscal

O alta influenta majora asupra pietei creditelor o va avea finantarea proiectelor de investitii in infrastructura, prin absorbirea fondurilor europene.