Asociatia Romana a Bancilor a trimis, astazi, Bancii Nationale, o scrisoare in care solicita cresterea pragului de indatorare al unei familii de la 35% la 50% din venituri. Intr-un interviu pentru BBC, presedintele Asociatiei, Radu Gratian Ghetea, a explicat ca, in cazul in care creditul contractat este in lei, clientul nu se expune riscului valutar.

Radu Gratian Ghetea: “Vazand ca exista cerere foarte mare, vazand ca, de fapt, nu exista risc la mijloc – creditele performante sunt la un nivel foarte mic – Asociatia Romana a Bancilor a luat in dezbatere si deja a propus si urmeaza sa sustinem foarte puternic aceasta idee la

Banca Nationala – sa majoram acest 35%, deci sa se poata expune un client mai mult de 35% din venitul net, atunci cand este vorba de un credit in lei. De ce? Pentru ca atunci cand este vorba de un credit in lei, clientul nu se expune la riscul valutar”.

Intrebat de reporterul BBC ce ii lipseste Romaniei pentru a trece la o liberalizare a creditelor, Radu Gratian Ghetea a facut referire la parghiile sistemului financiar-bancar – singurele care functioneaza in prezent.

Citeste si:  BNR reduce comisioanele in sistemul electronic de plati

“Ganditi-va ca, la 1 ianuarie 2007, cand, teoretic, suntem in Uniunea Europeana, am putea sa mergem pana la Ruse si sa luam un credit sau am putea sa mergem pana la Budapesta sau la Praga, in acel moment, bancile romanesti sunt intr-o totala competitie neloiala. Acolo, bancile cu care noi suntem in concurenta n-au rezerva minima obligatorie de 35%, n-au restrictie privind creditele, nu au plati pe care le avem noi la fondul de garantare a depozitelor si toate lucrurile acestea.

Deci, costul fondurilor lor este mult redus si atunci isi permit sa dea si cu dobanda mult mai mica”, a mai precizat Radu Gratian Ghetea.

Contactat de Hotnews.ro, purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, a declarat ca aceasta solicitare va fi discutata de specialistii BNR, care vor face o analiza, in functie de care va fi luata o decizie.