Crescatorii de porci si procesatorii se acuza reciproc de interese pe piata de profil. Divergentele au aparut pe fondul discutiilor in ce priveste reluarea exporturilor de preparate, prin folosirea materiei prime importate din state fara pesta porcina, ceea ce s-ar numi sistem de lohn.
Astfel, procesatorii de carne de porc au solicitat autoritatilor romane si de la Bruxelles reluarea comertului in conditii de lohn, in timp ce crescatorii de animale sustin ca aceasta masura le-ar provoca pierderi foarte mari. In acest context, ambele parti se acuza reciproc de interese. “Caruz (presedintele Patronatului Crescatorilor de Porci) se vede in situatia in care nu mai poate exporta si atunci merge pe principiul “sa moara si capra vecinului!”, in cazul de fata “capra” fiind a noastra, a procesatorilor. Nu bag mana in foc ca Gheorghe Caruz nu este manipulat de anumite interese”, ne-a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.
De cealalta parte, presedintele PCP spune ca “Minea e plin de scrupule si lucreaza pentru altii, cu interese mari. Pe el nu-l intereseaza sa mearga bine acest sector”, ne-a spus la randul sau Caruz.

Citeste si:  Profituri certe din... datoriile romanilor

PCP cere compartimentarea unitatilor

Firmele din Romania nu mai pot exporta in UE carne sau produse din carne de porc inca din 2003, reluarea livrarilor fiind conditionata de eradicarea pestei porcine, fara utilizarea vaccinului. Autoritatea Veterinara din Romania a demarat insa, la finele anului 2006, o campanie de vaccinare a porcilor. In aceste conditii, procesatorii de carne de porc au solicitat autoritatilor din Romania si celor de la Bruxelles ca exporturile sa poata fi reluate, daca produsele sunt realizate din materie prima importata din state unde nu mai exista focare de pesta porcina. Crescatorii de porci, pe de alta parte, sustin ca aceasta solutie le-ar provoca pierderi, intrucat firmele care produc preparate in sistem lohn nu ar mai achizitiona carne de la firmele de pe piata locala. “Societatile comerciale de crestere a porcilor au solicitat Ministerului Agriculturii si Autoritatii Veterinare sa nu aprobe lohn-ul, ci sa solicite la Bruxelles aprobari pentru ca in complexuri sa nu se realizeze vaccinarea porcilor impotriva pestei, sa fie acordate despagubiri in cazul animalelor moarte din cauza bolii, sa se faca o compartimentare pentru ca aceste unitati sa fie libere de pesta si sa poata exporta in UE”, arata Patronatul Carnii de Porc.

Citeste si:  Capital social minim de 25.000 de lei pentru agentii de marketing ai fondurilor de pensii private

“Productia interna nu satisface cererea”

Reprezentantii crescatorilor sustin ca aprobarea prevederii, in ceea ce priveste lohn-ul, ar conduce si la o reducere a numarului de locuri de munca din sector. “Aprobarea lohn-ului la carne ar insemna o reducere a numarului de locuri de munca in sectorul cresterii porcilor, un import de somaj din tarile UE si obligarea populatiei Romaniei la consumarea unei carni fade, fara gust”, mai precizeaza PRCP. Procesatorii sustin, insa, ca aprobarea masurii nu ar afecta crescatorii de porci, prin facilitarea importurilor de carne, intrucat si in prezent nivelul importurilor din acest domeniu este foarte ridicat, in conditiile in care productia interna nu satisface cererea. “Embargoul, care include si carnea, nu il afecteaza pe Caruz, pentru ca Romania e inca departe de a produce peste necesarul pietei interne si a exporta carne de porc. Conform dictonului citat, daca el nu face, nici altii nu trebuie sa faca export. Lohn-ul nu inseamna facilitarea importului de carne. Import masiv de carne se face oricum, cu sau fara lohn, si acest import va continua atat timp cat productia interna nu satisface cererea”, se arata intr-un comunicat al PRC.

Citeste si:  Aproape jumatate dintre IMM isi joaca soarta in biroul managerului

Autor: Gabriel Botezatu