Noua dintre cele treisprezece programe destinate IMM-urilor in 2007, finantate de la Bugetul de Stat, au devenit operationale prin semnarea unui Ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Jozsef Csaka, se arata intr-un comunicat al ANIMMC, remis Rompres, agentie citata de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.
Suma totala alocata celor 13 programe este de 75 de milioane de lei. Aceste programe devin operationale dupa 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. Programul national multianual pe perioada 2005-2008 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in rândul femeilor manager din sectorul IMM are alocat un buget de 700.000 lei.
Obiectivul programului il constituie promovarea unui sistem de informare si instruire care sa faciliteze mobilitatea femeilor pe piata fortei de munca si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora, in scopul implicarii lor in structuri economice private, in contextul problemelor legate de mentinerea echilibrului dintre obligatiile familiale si cele profesionale si a prejudecatilor existente la nivel local.
Programul se va derula in patru etape, prima vizand o campanie de informare ce se va derula in orasele Giurgiu, Sinaia, Odorheiu Secuiesc, Mangalia, Alexandria, Slatina, Zalau, Vatra Dornei, Buzau si Lugoj. Programul national multianual pe perioada 2005-2009 pentru sustinerea accesului microintreprinderilor si al intreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta beneficiaza de un buget de 1,2 milioane lei.
Obiectivul Programului vizeaza afirmarea si valorificarea potentialului de productie si de servicii al intreprinderilor mici si mijlocii, prin instruirea personalului lor cu functii de decizie si/sau de executie si facilitarea accesului acestora la servicii de consultanta, pentru integrarea cu succes in Uniunea Europeana.
ANIMMC va acorda un ajutor de minimis, dupa ce va verifica pe baza declaratiei pe propria raspundere a agentului economic, ca este respectata regula cumulului, precum si faptul ca suma totala a ajutoarelor de minimis primite, pe parcursul unei perioade de trei ani fiscali, inclusiv anul fiscal in curs, fie din surse ale statului, sau ale autoritatilor locale, fie din surse comunitare, nu depaseste pragul de 200.000 euro.
Programul national multianual pe perioada 2006-2009 de sprijinire a IMM in dezvoltarea exportului va avea un buget de opt milioane lei. Prin acest program, fiecare beneficiar poate obtine pe parcursul unui an o alocatie financiara nerambursabila totala de maxim 25.000 lei. Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, dispune de un buget de sase milioane lei, pentru un numar de 400 de beneficiari.
Obiectivul principal al Programului il constituie sprijinirea operatorilor economici, persoane juridice sau persoane fizice si asociatii familiale autorizate, prin facilitarea accesului la achizitionarea de masini, utilaje, instalatii de lucru, mijloace moderne de evidenta a gestiunii si promovarea activitatii, cu scopul imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale operatorilor economici, urmarind adaptarea la cerintele determinate de intrarea in Uniunea Europeana prin cresterea nivelului de competitivitate, sporirea protectiei consumatorilor si securitatii alimentare. Valoarea maxima a alocatiei financiare nerambursabila pentru fiecare beneficiar eligibil nu poate depasi suma de 50.000 lei.
Programul pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit beneficiaza de un buget in valoare de 9,6 milioane lei. Prin program, se aloca 16 la suta din sumele cheltuite in anul 2006, din profit, dar nu mai mult de 100.000 lei, pentru achizitionarea de active corporale si necorporale. Programul national multianual pe perioada 2006-2009 pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului are un buget de 1,5 milioane lei.
Obiectivul Programului este reprezentat de stimularea dezvoltarii mestesugurilor si a micii industrii din România, a intaririi clasei de mici mestesugari, care isi desfasoara activitatea individual, sau organizat, prin intermediul asociatiilor sau a altor organizatii, in special in localitatile rurale, dar si in cele urbane.
Se urmareste, totodata, protejarea meseriilor care presupun un numar mare de operatii executate manual in practicarea lor si relansarea serviciilor si a produselor obtinute de acestia, in special al celor cu specific traditional, inclusiv obiecte de arta populara si artizanat, promovarea acestor produse si servicii pe pietele nationale si internationale, precum si cresterea numarului de locuri de munca prin atragerea in astfel de activitati a generatiei tinere si a femeilor, in toate zonele tarii.
Valoarea alocatiei financiare nerambursabile acordata beneficiarilor selectati este egala cu echivalentul a 90 la suta din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar fara sa depaseasca suma de 20.000 lei, pentru fiecare beneficiar. Programul privind cresterea competitivitatii IMM-urilor prin implementarea si certificarea sistemelor calitatii va avea un buget de 1,2 milioane lei.
Valoarea alocatiei financiare nerambursabile, acordata beneficiarilor eligibili selectati, este egala cu echivalentul a 90 la suta din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv T.V.A.), dar nu mai mult de valoarea maxima a finantarii pentru fiecare din activitatile prevazute si nu mai mult decat valoarea maxima prevazuta prin program, anume de 15.000 lei.
Programul pentru organizarea Targului National Cooperatist – TINCOOP 2007 are alocat un buget de 700.000 lei pentru organizarea celei de-a treia editii a TINCOOP, la Bucuresti, in semestrul al doilea – 2007, iar
Programul pentru organizarea Targului intreprinderilor Mici si Mijlocii “TIMM 2007” are prevazut un buget de 1,2 milioane lei si consta in organizarea editiilor regionale si a celei de-a VI-a editii nationale a Targului intreprinderilor Mici si Mijlocii – TIMM 2007 la Bucuresti, in perioada aprilie – iulie 2007.