“Ceea ce trebuie aparat este adevarul. Acesta nu se schimba niciodata. Ceea ce poate fi modificat este limbajul, termenii pe care ii folosim spre a exprima adevarul.” – (Stelianos Papadopoulos). O afirmatie dreapta. Oamenii au nevoie de adevar. Cuvantul este mort fara acesta. Adevarul are nevoie de un trup pe masura. Nu vorbirea pretioasa. Nu inlemnirea. Ci un limbaj corect, revelator, viu.
Omul priceput
Este concis si explicit. Nu i se cer explicatii. Vorbeste o data si bine. Foloseste propozitii scurte. Fara a fi alert. Induce o stare de buna-dispozitie. Fara a folosi glume. “Ochii au acelasi limbaj pretutindeni.”(proverb romanesc). La fel si oamenii priceputi. Nu ridica vocea. Glasul lor nu frange. Dar supune. Cu blandete. Cu caldura. Dar fara sentimentalism. Ci cu masura si avant. Discursurile sunt scurte. Dar adanci. Cuvintele sunt simple. Dar bogate. Adevarul primeaza. Sinceritatea cucereste. Impun fara a forta.
Ajutorul tacerii
Oamenii experimentati vorbesc putin. Dar observa multe. Tacerea lor este atotcuprinzatoare. “Ne trebuie doi ani sa invatam sa vorbim si o viata intreaga sa invatam sa tacem.”(proverb chinez). Orice vorba inutila se intoarce. In familie sau in intalniri. Vei suporta propria-ti limbutie. Pentru a controla limbajul, invata tacerea.
Pragmatism
O vorba bine cantarita primeaza in fata unui discurs sters. Omul priceput loveste atunci cand trebuie. A invatat multe ascultand. A vorbit mai mult cu sine. Si acum este pregatit. Pentru toti si toate. Cu toate metodele curente. “Poarta haina veche si cumpara cartea noua.”(Austin Phelps)
V-am oferit deja un model. Decizia va apartine.
Autor: Alexandru Banescu