Anuntul reducerii livrarilor de gaze cu 10% si sistarea productiei de marii consumatori de gaz metan au determinat reducerea pretului actiunilor pentru emitentii listati la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In acelasi timp, principalii producatori petrolieri din Romania – SNP Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta – au inregistrat, ieri, usoare cresteri ale titlurilor financiare.

Primul semnal a fost dat in piata de Amonil (AMO) prin anuntul de oprire a instalatiilor de productie pana la restabilirea conditiilor de siguranta a Sistemului National de Transport Gaze Naturale. Azomures a comunicat pietei bursiere ca va solicita Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Mures eliberarea unui certificat de forta majora. „Azomures este, ca si Amonil un mare consumator de gaz metan, iar acesti emitenti nu pot fi opriti de la tranzactionare, ci se pot doar acoperi cu documente oficiale pentru viitoarele pierderi pe care le vor inregistra, deoarece nu pot fi descarcati de gestiune decat in baza unor acte ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si, in plus, managerii lor raspund in fata actionarilor chiar daca in situatia de fata pagubele sunt independente de actul managerial, fiind nevoie de o justificare din partea autoritatilor locale“, au declarat brokerii de la BVB. Dispeceratul National de Gaze Naturale a luat masuri pentru mentinerea in siguranta a sistemului national de transport gaze si pentru alimentarea cu prioritate a consumatorilor casnici.

Citeste si:  Banca Transilvania rezista corectiilor de la Bursa

Actiunile Azomures (AZO) au pierdut ieri 0,42%, Oltchim (OLT) s-a depreciat cu 1,28%, dar cel mai afectata a fost Sinteza Oradea (STZ), care a scazut cu 14.77%. Singurul titlu care a reusit sa evite valul „de ger“ a fost Amonil (AMO) cu o crestere de 2.86% Ieri s-a anuntat perfectarea unui contract de vanzare a 69.500 actiuni la pretul de 0,081 lei noi/titlu, comparativ cu ultima cotatie de 0,828 lei noi/ actiune. Titlurile Azomures si Amonil nu mai au o pondere importanta in tranzactiile de pe piata bucuresteana neputand influenta evolutia bursei. „Diminuarea livrarilor de gaze la Oltchim nu va afecta evolutia bursiera intr-o mare masura, ca urmare a anuntului de renuntare la majorarea de capital, anuntata anterior. Actiunile OLT se vor mentine pe trend crescator avand in vedere tendinta de crestere de la inceputul anului 2006“, a declarat pentru „Averea“ Bogdan Trandafir, broker la SSIF BCR Securities. Piata bursiera va reactiona de abia in zilele urmatoare la starea meteo defavorabila livrarilor de gaze, considera Bogdan Trandafir. „Frigul si consumul de gaze mai mare la consumatorii casnici vor afecta in special producatorii de ingrasaminte chimice, care la recomandarea oficiala a Ministerului Economiei si Comertului si-au oprit instalatiile pentru siguranta si securitatea intreprinderilor. Pe acest trend probabil ca actiunile SNP si RRC vor fi influentate pozitiv, pe fondul cresterii in continuare a barilului de petrol“ a declarat Adrian Caramiha, broker la SSIF Eastern Securities. Analistii bursieri considera ca Petrom prezinta suficient interes pentru piata de capital pentru a o influenta pozitiv. Petrom a inchis temporar combinatul Doljchim pentru a suplimenta livrarile de gaze naturale pe piata interna, in conditiile unor temperaturi foarte scazute, informeaza un comunicat al companiei.

Citeste si:  Eximbank ofera IMM-urilor garantii si ajutoare de la stat de 100.000 de euro

Prin aceasta masura, Petrom va livra in plus pana la 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. Petrom detine o dubla pozitie pe piata prin pozitia de producator si detinator de operator in aval a produselor petroliere (n.r. – Doljchim face parte din grupul OMV Petrom). Brokerii considera ca trebuie vazute prognozele meteo pentru a putea estima evolutia in continuare a actiunilor petroliere la BVB, dar dupa anunturile de crestere a cifrei de afaceri si a vanzarilor, RRC si SNP s-au apreciat. Pana miercuri, potrivit unei atentionari a Agentiei Nationale de Meteorologie, vremea va fi geroasa in toata tara, ajungandu-se chiar la temperaturi de -25 de grade Celsius. „Petrom a inchis ieri sedinta la BVB pe plus, chiar la inchidere aparand un cumparator mare ce a impins pretul la maximul istoric de 0,625 lei noi/actiune, dupa ce pe parcursul zilei majoritatea schimburilor s-au realizat in zona 0,61-0,615 lei noi/titlu. Si aici exista vesti bune, compania suplimentand livrarile de gaze pentru a compensa scaderea furnizarilor din zona estica a tarii“, a declarat Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest. Cel de-al doilea blue-chips petrolier, in afara situatiei meteo a mai fost impulsionata si de de finalizarea tranzactiei de preluare a grupului Dyneff (60 milioane actiuni), care a condus la o crestere cu 0,88%, atingand pretul de 0,1150 lei noi/titlu.

Citeste si:  Finantari Phare pentru studii de piata si evaluari de impact asupra mediului

Toata piata bursiera a scazut ieri, dar pentru actiunile societatilor dependente de derivate petroliere, scaderea a fost mai evidenta si brokerii estimand ca ar putea continua pe parcursul sedintelor viitoare.

Autori: Victor Stanila, Cristina Ciobanu