Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut, ieri, o sedinta agitata, la doua zile de la aflarea noului proprietar al Bancii Comerciale Romane (BCR), atat prin prisma volumului tranzactionat, cat si din punct de vedere al volatilitatii tranzactiilor. Brokerii de la BVB considera ca s-au realizat, ieri, “tranzactii impresionante din punct de vedere al volumului” pentru actiunile celor cinci SIF-uri, prin sistemul bursei schimbandu-se ieri pachete mari de actiuni pentru SIF Transilvania, SIF Banat-Crisana si SIF Moldova.

“Daca in sedinta trecuta SIF-urile au inceput sedinta pe aprecieri ale cotatiilor de aproximativ 3%, urmand ca pana la final cresterea sa nu fie sustinuta, situatia se schimba, existand o presiune evidenta la cumparare, cele cinci SIF castigand, in medie, peste 2%”, ne-a declarat Mihai Piscan, broker la SSIF Intercaputal Invest. Sectorul financiar a castigat teren, ieri, in tranzactiile incheiate la BVB, dar nu acelasi lucru se poate spune si despre sectorul petrolier, unde in finalul sedintei de tranzactionare au existat descarcari de pachete, care au condus la scaderea pretului pentru actiunile SNP-Petrom.

“Volumul total tranzactionat prin sistemul Bursei de Valori a crescut, din nou, valoarea totala schimbata fiind de peste 115 milioane lei noi”, ne-a declarat Mihai Piscan. Indicele BET-FI, care masoara evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri, a atins un nou maxim istoric, in cursul sedintei de ieri, ajungand pana la valoarea de 47.346,37 puncte, cu o apreciere la inchidere de 2,13%. “Valoarea totala tranzactionata pe cele cinci SIF a acumulat 69% din piata”, ne spune Mihai Piscan. Valoarea tranzactiilor in sedinta de ieri a crescut cu circa 5,79%, pana la nivelul de 115,24 milioane lei noi, cu mult peste media anuala. “Zece emitenti au depasit bariera valorica de 1 milion de dolari – si anume SIF Transilvania, SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, Banca Transilvania, SNP-Petrom, BRD-Groupe Societe Generale, Rompetrol Rafinare Constanta, SIF Muntenia si Loulis Targu Mures”, ne-a declarat Mihai Piscan. Cei doi indici bursieri de baza s-au depreciat ieri – BET cu 0,20% si BET-C cu 0,65%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI a crescut cu 2.13%, pana la valoarea de 47.346,38 puncte. “Toate titlurile celor cinci SIF-uri au fost intens tranzactionate, cele mai mari valori fiind cumuate pe patru dintre ele, respectiv SIF Transilvania, SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana si SIF Moldova”, ne-au declarat brokerii de la BVB. Aproape 69% din totalul tranzactionat ieri la BVB a fost pentru actiunile celor cinci SIF-uri. “Din punct de vedere al cotatiilor la BVB, la acest capitol exceleaza actiunile SIF Banat-Crisana”, ne spune Mihai Piscan. Titlurile Banat-Crisana au castigat, ieri, intr-o singura sedinta, 3,40%, pretul de inchidere fiind de 2,43 lei noi/actiune. In ceea ce priveste sectorul bancar de la BVB, majoritatea brokerilor considera ca se pastreaza trendul nehotarat, chiar daca volumul tranzactionat este destul de mare pentru actiunile bancilor. “Singura banca ce s-a apreciat a fost Banca Comerciala Carpatica, pretul de inchidere fiind de 0,5750 lei/actiune”, ne-a mai spus Mihai Piscan.

Citeste si:  Listarea BCR ar creste activele SIF-urilor cu 52%

Pentru actiunile societatilor din sectorul petrolier, ieri s-a inregistrat o volatilitate crescuta la BVB. “Un caz special avem pentru titlurile SNP-Petrom, care, dupa un maxim de 0,4890 lei noi/actiune atins, spre final, in urma existentei unor ordine mari de vanzare usor sub aceasta valoare, au inchis la pretul de 0,4820 lei noi/actiune”, ne-a spus Andreea Ciobanu, broker la SSIF Intercapital Invest.

Banca Transilvania a semnat, ieri, primul sau credit sindicalizat, aranjat de Bank Austria Creditanstalt AG si Citibank NA. Valoarea tranzactiei este de 75 milioane euro, suma fiind acordata pe cinci ani, cu dobanda EURIBOR plus 1,25%. Totodata, obligatiunile Rompetrol Rafinare (RRC) vor intra in scurt timp pentru tranzactionare la BVB, potrivit deciziei actionarilor la ultima Adunare Generala Extraordinara intrunita pe 21 decembrie 2005.

Ultima sedinta de tranzactionare din anul 2005 nu va aduce, potrivit estimarilor brokerilor, schimbari fundamentale si nici cresteri spectaculoase de preturi la actiunile emitentilor, investitorii preferand sa astepte inceputul anului 2006 pentru a-si clarifica portofoliile.

Citeste si:  Finantare prin Programul Phare National 2005 - 370 milioane euro pentru Romania

Autor: Cristina Ciobanu