Numarul redus al companiilor listate la Bursa romaneasca spune totul despre dimensiunea acestei piete. Doar titlurile a 63 de emitenti fac, in prezent, obiectul operatiunilor de negociere in ringul bursier, exceptand societatile de pe piata electronica Rasdaq. Dintre acestea, 18 companii sunt listate la categoria I, iar 45, la categoria a II-a.

Diferentierea acestor companii pe sectoare a fost realizata dupa modelul american, insa nu toate segmentele industriale sunt reprezentate pe piata romaneasca de capital. Lipsesc companiile din transporturi, utilitati si conglomerate. Exista si segmente reprezentate de un singur emitent, acesta nefiind afectat de concurenta pe piata valorilor mobiliare, cum este cazul companiei de IT&C Flamingo. Sectoarele sunt in numar de 12, la fel ca la Bursa americana. Ponderea lor in capitalizarea bursiera difera foarte mult, dupa cum arata un studiu al societatii de brokeraj Intercapital Invest. Cel mai solid este sectorul energie, cu 56,9%, urmat de segmentul serviciilor financiare, cu 30,4%. Sectorul materii prime si materiale de baza detine 7,1% din capitalizarea bursei, in timp ce sectorul bunuri de capital are o pondere de 2,3%. Segmentul farmaceutice si servicii medicale detine doar 1,6%. Incepand de aici, restul sectoarelor au o pondere in capitalizarea bursiera sub 1%. Segmentul bunurilor de larg consum reprezinta doar 0,7%, in timp ce bunurile de folosinta indelungata contribuie cu 0,6% la capitalizarea pietei. In sfarsit, sectoarele servicii si tehnologie detin doar 0,2%.

Citeste si:  Avicola Bucuresti listeaza obligatiuni pe piata de capital

O concluzie interesanta din aceasta reprezentare sectoriala este aceea ca “Bursa reflecta destul de bine starea actuala a economiei romanesti, care produce, intr-o mare masura, produse cu un grad redus de prelucrare si, intr-o masura mai mica, produse cu un grad ridicat de prelucrare, precum bunurile de capital sau cele de folosinta indelungata”, dupa cum afirma Razvan Pasol, director general al Intercapital Invest. El remarca faptul ca “farmaceuticele si tehnologia, aflate la mare pret pe alte piete, sunt extrem de slab reprezentate la Bursa de Valori Bucuresti, prin numai doi emitenti de fiecare”. Analistul spune ca inexistenta companiilor de utilitati pe piata de capital autohtona indica o “strategie intarziata de privatizare in acest domeniu”, iar nereprezentarea segmentului conglomerate este o consecinta a “lipsei legii holdingurilor in tara noastra”.

Analistii de la societatea mentionata au calculat rentabilitatea sectoarelor de la Bursa, ca masura a performantelor actiunilor, si volatilitatea acestora, ca masura a riscului specific titlurilor din segmentele industriale respective. Perioada luata in calcul a fost pe ultimii cinci ani.

Citeste si:  Tranzactii de 2,6 milioane lei la Rasdaq

Dupa cum se poate vedea in tabelul alaturat, cea mai mare rentabilitate o are sectorul tehnologie, de 89%, in timp ce riscul pe care l-au implicat actiunile a fost de 223%, de asemenea, cel mai mare. Urmeaza titlurile companiilor din sectorul bunuri de larg consum, cu o rentabilitate de 63% si cu o volatilitate de 77%. Actiunile emitentilor de la categoria I a BVB au, cum e si firesc, o rentabilitate mai mare cu 3 procente comparativ cu cele ale societatilor de la categoria a II-a, fiind de 47%, fata de 44%. Gradul de risc al actiunilor insa este la fel in ambele cazuri, si anume de 64%. Valorile apropiate ale rentabilitatii titlurilor de la cele doua categorii ale pietei arata, potrivit analistilor, ca “actiunile listate la Bursa cresc, de regula, in acelasi ritm”.

Autor: Gabi Zamora