Cum era de asteptat, anuntarea castigatorului pentru Banca Comerciala Romana (BCR) a determinat, ieri, la Bursa, un interes deosebit pentru titlurile Societatilor de Investitii Financiare (SIF). In absenta tuturor detaliilor referitoare la privatizare, piata romaneasca de capital nu a avut o evolutie foarte clara. Cursul actiunilor SIF s-au apreciat puternic in prima parte a sedintei bursiere, dupa care entuziasmul s-a temperat treptat, iar unii investitori si-au marcat profiturile. Pe de alta parte, actiunile bancii austriece Erste s-au depreciat.
Titlurile SIF au inchis sesiunea de ieri cu o apreciere medie de 0,66% fata de ziua precedenta. Indicele BET-FI a atins un nou maxim istoric, marcand o crestere cu 168,46% in acest an pentru actiunile din sectorul financiar.
Lichiditate-record
Schimburile perfectate cu actiunile SIF au cumulat, ieri, peste 80 milioane RON, reprezentand aproximativ trei sferturi din rulajul total al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). “Entuziasmul investitorilor s-a facut resimtit in prima jumatate a sesiunii bursiere, cand indicele BET-FI s-a apreciat cu aproape 4%, dupa care jucatorii la Bursa au inceput sa vanda”, a precizat directorul de tranzactionare al Estinvest Focsani, Marcel Murgoci. Cea mai mare crestere, cu 2,17%, a fost inregistrata de actiunile SIF 1 Banat-Crisana, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2,35 RON/actiune. SIF 5 Oltenia s-a impuns insa in topul lichiditatii, cu un rulaj de 23,34 milioane RON, la un volum de 9,17 milioane de actiuni. Titlurile SIF 5 au inchis sedinta la 2,53 RON/actiune, in crestere cu 0,40%, iar cele ale SIF 4 Muntenia – la 1,65 RON/actiune, urcand cu 1,85%. Titlurile SIF 3 Transilvania au incheiat fara variatie de curs, la 2,08 RON/actiune, in vreme ce SIF 2 Moldova a pierdut 1,35%, pana la 2,19 RON/actiune. “Aceasta evolutie reflecta faptul ca informatiile legate de pret erau continute deja in cotatiile SIF-urilor”, a concluzionat Marcel Murgoci.
Listarea, dividendele si noul statut
“Daca pretul a fost predictibil, fiind vehiculat corect inainte de aflarea castigatorului, mai importante sunt in momentul de fata alte informatii”, ne-a declarat directorul de tranzactionare al Prime Transaction, Alin Brendea. Domnia sa apreciaza ca un mare impact vor avea detaliile legate de listarea BCR la Bursa. Totodata, cu mare interes este asteptata si noua politica a BCR referitoare la acordarea dividendelor, dar si la viitoarea legatura dintre noul actionar si Societatile de Investitii Financiare, a subliniat Brendea. Potrivit speculatiilor, noul statut ar prevedea ca doar cu 75% din voturi poate fi obtinut dreptul de veto. “Din cauza ca nu sunt inca publice toate aceste informatii, nici piata nu a avut, ieri, o evolutie foarte clara”, a adaugat directorul Prime Transaction.
Cursul actiunilor Erste a scazut
Cotatia actiunilor bancii austriece Erste a scazut, ieri, dupa ce institutia de credit a platit o suma peste estimari pentru pachetul majoritar al Bancii Comerciale Romane si a anuntat ca in 2006 isi va majora capitalul.
Titlurile Erste au deschis sedinta in scadere cu 4%, la 43,9 euro.
Ca urmare a pretului ridicat platit, Erste va trebui sa incerce din rasputeri ca aceasta tranzactie sa fie atractiva pentru cumparatori, apreciaza analistii austrieci.
Contract parafat
Se poate spune, asadar, ca privatizarea BCR s-a incheiat aseara, cand si ultima formalitate a fost indeplinita, respectiv semnarea efectiva a contractului de vanzare-cumparare. Opinia generala privind acest proces este unanima, deopotriva oameni de afaceri, specialisti bancari ori autoritati spunand ca vanzarea BCR constituie cea mai de succes privatizare. Aceasta va duce, totodata, la cresterea competitiei in sistemul bancar, dar si la o reorientare catre finantarea companiilor, crede guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In ceea ce priveste restructurarea institutiei bancare, actualul presedinte, Nicola Danila, considera ca un asemenea proces, in sensul clasic, nu este necesar.
Autor: Raluca Bara