Atunci cand vine vorba despre suprafetele vitrate, foarte multi oameni isi instaleaza geamuri termopan. Geamurile termopan instalate in tamplarie din PVC au devenit din ce in ce mai populare in randul utilizatorilor casnici, motivele fiind cat se poate de convingatoare pentru oricine:

  • Sunt foarte rezistente pe termen lung, putand sa faca fata conditiilor de mediu si de utilizare chiar si 50 de ani;
  • Au un pret relativ scazut, fiind mult mai accesibile decat geamurile in tamplarie din aluminiu sau din lemn. Fata de tamplaria din aluminiu, spre exemplu, cea din termopan are un cost de aproximativ jumatate;
  • Ofera o izolare termica si fonica excelenta;
  • Nu necesita o intretinere foarte costisitoare.

Chiar daca intretinerea nu este costisitoare, aceasta trebuie sa existe, conform celor de la reparatiitermopane-pvc.ro. In caz contrar, numarul de reparatii termopane din PVC va fi unul destul de mare de-a lungul celor peste 50 de ani de viata a tamplariei, iar uzura se poate concretiza prin condens, o izolare fonica mai slaba si chiar aparitia frigului care ajunge mult mai usor in casa.

Citeste si:  Cresteri la BMW...

Cum se intretin ferestrele termopan si tamplaria PVC?

Din fericire, intretinerea nu este una foarte dificila. Atunci cand vine vorba despre intretinerea unor ferestre din termopan, lucrurile sunt de-a dreptul banale, fiind nevoie doar de o solutie de curatat geamuri si de o laveta moale, care sa nu zgarie.

In ceea ce priveste tamplaria PVC, lucrurile sunt ceva mai complexe, insa nimic de speriat.

Un prim pas pe care trebuie sa il faca orice utilizator este sa le regleze. Reglajul se poate face cu o simpla surubelnita, ori de cate ori se schimba anotimpul. In anotimpul rece tamplaria trebuie sa fie reglata in asa fel incat sa genereze o presiune cat mai ridicata, iar in anotimpul cald, presiunea trebuie sa fie una mai mica. Acest reglaj se face prin rotirea bulbului de pe marginea ferestrei in doar cateva secunde. Pentru cei care nu stiu care este bulbul sau ce trebuie sa faca cu el, exista numeroase tutoriale online.

Citeste si:  Cum este construita masina unui presedinte de stat

In cazul in care se uita de reglaj, exista riscul de a se uza garnitura foarte repede si de a aparea condensul, de a slabi capacitatea de izolare fonica si evident, de a slabi capacitatea de izolare termica.

Pe langa reglaj, mai este nevoie si de intretinerea feroneriei, care se face prin ungerea balamalelor si a tuturor celorlalte elemente metalice cu uleiuri speciale.

Sfaturi utile pentru toti cei care au ferestre termopan cu tamplarie PVC

Desi intretinerea ferestrelor si a tamplariei se face foarte simplu, este recomandat ca ocazional sa fie chemata o echipa de profesionisti pentru verificari. Este posibil ca utilizarea intensa sa duca la o uzura accentuata a garniturii sau a feroneriei, care nu poate sa fie vazuta cu ochiul liber, insa poate sa scada din eficienta geamului. O echipa de profesionisti poate sa regleze tamplaria in asa fel incat sa fie eficienta si sa asigure o cheltuiala cat mai mica pentru incalzire sau pentru racirea incaperii.