Aproape peste tot in Europa, proportia vanzarilor de masini electrice este in crestere puternica… dar aceastatara rezista…
In cazul in care mai aveati indoieli, dorinta politicii europene pentru tranzitia energetica ne schimba intr-adevar obiceiurile de consum. Iar masina cu combustie interna, in special, a fost cu adevarat scoasa pe usa – cel putin in ceea ce priveste vanzarile de masini noi. Potrivit celor mai recente cifre ACEA publicate la 1 februarie 2023, vanzarile de masini electrice au reprezentat peste 12,1% din totalul vanzarilor de masini noi pe continent in 2022.
Acest lucru se compara cu 9,1% din vanzarile din categorie in 2021 si 1,9% in 2019. In detaliu, insa, situatia este inca foarte inegala pe continent. Principalul motor al pietei europene de energie electrica din Europa este (de departe) piata germana. Tara a inregistrat o crestere a vanzarilor de masini electrice de aproximativ 66,1% in ultimele 3 luni ale anului 2022.
Italia este singura tara din Europa in care vanzarile de masini electrice sunt in scadere
Aceasta crestere (aproape 200.000 de unitati au fost vandute in aceasta perioada) se datoreaza in mare parte reducerii unui stimulent de achizitie de care, evident, multi germani au decis sa profite la sfarsitul anului. Tara este urmata de Franta, care a vandut 62.155 de unitati de masini electrice in aceeasi perioada, o crestere de 12,6% doar in ultimul trimestru din 2022.
Cu toate acestea, in termeni proportionali, nici Germania si nici Franta nu se afla pe podium. De fapt, chiar daca cifrele absolute sunt mult mai mici, Norvegia vinde cele mai multe masini electrice. In Norvegia, nu mai putin de 4 din 5 masini noi sunt electrice. Se asteapta ca tara sa interzica vanzarea de masini noi cu motoare cu ardere interna incepand cu 2025.
In peninsula, piata s-a contractat intr-adevar cu 26,9%. Pretul masinilor electrice este ridicat in tara, iar sprijinul pentru cumparare este redus. Masurile (pe care unii le-ar descrie ca fiind retrograde) promovate de noul presedinte de extrema-dreapta al Consiliului creeaza un climat de incertitudine care ii lasa pe multi italieni intr-o stare de nesiguranta.