Romania a fost nevoita ca de la 1 ianuarie 2008 sa aplice noi impozite asupra mijloacelor de transport. “In acest sens, prin Ordonanta de Urgenta au fost modificate alineatele 4 si 5 ale articolului 263 din Legea nr. 571 din 2003 privind Codul Fiscal”. La nivelul UE, eliminarea denaturarii regulilor concurentei intre agentii economici/intreprinderile de transport din statele membre necesita atat armonizarea sistemelor de taxare, cat si stabilirea unor mecanisme corecte pentru impozitarea transportatorilor rutieri pentru folosirea infrastructurii; impozitele anuale reprezinta un aspect important al pozitiei competitive a unui transportator, iar armonizarea impozitarii in domeniul rutier este un element-cheie pentru realizarea unei concurente corecte si reale in cadrul Pietei Unice de Transport”- se arata in Nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta.

Aliniere graduala

“Angajamentele Romaniei asumate fata de Uniunea Europeana prevedeau o aliniere graduala la nivelele de impozitare din spatiul european. Practic, de la 1 ianuarie 2009 nivelul aplicat nu trebuia sa fie mai mic de 80 de procente din nivelul minim practicat. Autoritatile de la Bucuresti au considerat ca este nevoie de o perioada de tranzitie pentru a evita o crestere majora anul viitor”. Pentru a nu avea o crestere brusca a impozitelor asupra mijloacelor de transport angajate exclusiv in operatiunile de transport intern in anul 2009 si pentru recuperarea decalajului, a fost elaborat prezentul proiect de ordonanta de urgenta, propunand pentru anul 2008 o valoare a impozitelor mentionate anterior astfel incat: “A) pentru vehiculele angajate exclusiv in operatiunile de transport intern sa se pastreze nivelul de 70% din valorile minime prevazute in Directiva 1999/62/CE. B) pentru vehiculele angajate si in operatiunile de transport international sa se atinga nivelul de 100% din valorile minime prevazute in Directiva 1999/62/CE. Calculul valorilor taxelor/impozitelor mentionate s-a facut considerand o valoare medie a monedei Euro de 3,28 lei, prognozata de Ministerul Economiei si Finantelor pentru anul 2008, iar acolo unde a fost cazul, valorile in lei au fost rotunjite”- mentioneaza Nota de fundamentare a ordonantei.

Citeste si:  Posta Romana livreaza permisele auto la domiciliu din 16 iulie

Modificari in Codul Fiscal

Guvernul a modificat prevederile alineatelor 4 si 5 ale articolului 263 din Legea nr. 571/200 privind Codul Fiscal, introducand urmatorul cuprins: „In cazul unui autovehicul de transport marfa cu masa totala autorizata de peste 12 tone, impozitul pe mijloacele de transport este egal cu suma corespunzatoare din tabelul prevazut la punctul 2 din anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta. In cazul unei combinatii de autovehicule (un autovehicul articulat sau tren rutier) de transport marfa cu masa totala maxima autorizata de peste 12 tone, impozitul pe mijloacele de transport este egal cu suma corespunzatoare din tabelul prevazut la punctul 2 din anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta”- se arata in textul noului act normativ. Va prezentam noile valori ale impozitelor.