La prima vedere, Florica Stanomir, din comuna ilfoveana Corbeanca, este o batrana ca oricare alta. In fiecare duminica si la sarbatorile religioase, prezenta ei la slujbe aduce o lumina in biserica din localitate.

Florica Stanomir are, la 96 de ani, preocupari neobisnuite: canta la pianina si preda copiilor din Corbeanca engleza si franceza. Tineretea Floricai Stanomir pare a fi desprinsa din cartile prafuite cu domnisoare de pension. Nepoata a boierului Dimitrie Filipescu, Florica a avut parte de o educatie aleasa. “Am facut liceul la Notre Dame de Sion din Bucuresti. Acolo am urmat studii pentru pian si am invatat engleza, franceza si germana. Pedagogii ma strigau: “Mademoiselle Florence Filipescu”, dupa numele tatalui. Toata viata, Florica Stanomir a predat, engleza si franceza celor dornici.

«Doamna profesoara»

In prezent, batrana continua cu placere sa initieze copiii din Corbeanca in tainele limbilor straine: “Anul acesta, la studii am sase copii din sat, pe care ii ajut. Cel mai mic este elev in clasa a II-a, iar cel mai mare este student”. Datorita acestor preocupari, femeia este cunoscuta in localitate sub denumirea de “Doamna Profesoara”. Timpul sau liber il dedica unei pasiuni din adolescenta: pianul. In dupa-amiezele friguroase de iarna sau in zilele arzatoare ale verii, Florica Stanomir se asaza la pianina din camera de la strada si canta sonate, sonatine sau valsuri. Acordurile pianinei, ce te intampina inca de la intrarea in casa, sunt vagi marturii a ceea ce a insemnat odinioara aristocratia romaneasca.

Autori: Dorina Stanescu, Andreea Dancu