Companiile romanesti vor putea accesa, in acest an, fonduri structurale pentru proiecte in sectorul energetic in valoare totala de 17 milioane de euro, au declarat, in cadrul unei intalniri cu agentii economici, reprezentantii Organismului Intermediar pentru Energie din cadrul MEC. “Din cele circa 600 de milioane de euro pe care UE le aloca Romaniei in perioada 2007-2013 pentru proiecte energetice, in 2007 vor putea fi accesate 17 milioane de euro, in 2008 – aproximativ 50 de milioane de euro, urmand ca, pe parcursul anilor, fondurile sa creasca la peste 100 de milioane de euro anual”, au spus oficialii OIE din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.

Potrivit acestora, s-au stabilit si valorile maxime ale granturilor europene care pot fi primite de o companie. Pentru proiecte in domeniul eficientei energetice, valoarea maxima a grantului este de 50 de milioane de euro, pentru cele din domeniul valorificarii resurselor regenerabile valoarea maxima este de 10 milioane de euro, iar pentru proiectele care au ca scop reducerea impactului negativ asupra mediului valoarea imprumutului nerambursabil alocat de UE nu poata sa depaseasca suma de 50 milioane euro.

Citeste si:  Noi facilitati pentru piata de capital din Europa

Studii de prefezabilitate si de fezabilitate

Reprezentantii OIE au mai aratat ca toate proiectele care vor fi depuse trebuie sa aiba intocmite studii de prefezabilitate si de fezabilitate. In privinta datei de la care OIE va incepe sa primeasca proiecte, aceasta inca nu poate fi stabilita, au mai afirmat reprezentantii organismului. “In primul trimestru al acestui an, speram sa reusim sa trimitem la UE Programul Operational Sectorial, timp de patru luni Comisia Europeana il va studia si va trebui sa dea aprobarea. Asta daca nu va fi nevoie de modificarea majora a lui. Astfel, Romania va putea da drumul la cererea de finantare de-abia undeva in al doilea semestru al anului viitor”, au explicat oficialii OIE. Pana in prezent, OIE a primit deja 200 de schite de proiect din partea companiilor doritoare de fonduri structurale pentru sectorul energetic. Pentru intreprinderile mari, cofinantarea din fonduri europene va reprezenta 50% din costurile totale ale proiectului, iar pentru intreprinderile mai mici – 60-70%. Proiectele cu o valoare mai mare de 50 de milioane de euro nu vor fi gestionate pe plan intern, ci de Comisia Europeana, care se va ocupa special de aprobarea si finantarea lor, daca proiectele indeplinesc criteriile cerute. Reprezentantii MEC le recomanda firmelor interesate ca proiectele pe care le vor depune sa nu depaseasca aceasta valoare.

Citeste si:  Joc riscant pe dobanzi

Proiecte finantabile

Uniunea Europeana aloca Romaniei, in perioada 2007-2013, aproximativ 270 milioane de euro pentru proiecte de imbunatatire a eficientei energetice, alte 120 milioane de euro vor fi alocate pentru proiecte de valorificare a resurselor energetice regenerabile, iar pentru proiectele de reducere a impactului negativ asupra mediului alocarea financiara europeana va fi de circa 210 milioane de euro.

Tipurile de proiecte finantabile cuprind proiecte de investitii in retehnologizarea centralelor si a grupurilor existente, in scopul cresterii eficientei energetice, si proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice prin investitii in instalatii si echipamente. Potrivit propunerii Romaniei, alte proiecte care ar putea fi finantate vizeaza investitii in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei, in scopul reducerii pierderilor sau pentru interconectarea retelelor de energie electrica, de petrol, de gaze cu retelele europene. De asemenea, ar putea primi finantare proiectele care au ca obiect modernizarea unor capacitati de productie a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor eoliene, hidroenergetice, solare, a biomasei, geotermale si biocombustibili, dar si realizarea de investitii in instalatiile de desulfurare, arzatoare si instalatii mari de ardere.

Citeste si:  Emitenti BER mutati pe o noua platforma de tranzactionare

Autor: Gabriel Botezatu