Clarificarea fiscalitatii pe castigul de capital si anuntul privind listarea celor trei mai companii Transelectrica, Transgaz si Romtelecom, au fost semnale pozitive care au ridicat, ieri toti indicii bursieri. Volum de tranzactionare a fost mai redus, de 64.048.077 actiuni si s-a atins o valoare de 32,96 milioane lei, cu 17% mai mare decat in sedinta anterioara. BET s-a apreciat cu 0,74%, pana la 6.412,86 puncte, iar BET-FI doar cu 0,24%, din cauza interesului relativ redus pentru tranzactionarea actiunilor emise de cele cinci SIF. Patru actiuni au trecut, ieri, bariera de 1 milion de dolari: Petrom, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare si SIF Banat-Crisana. „A fost un volum ceva mai mare, de circa 9 milioane euro, cea mai tranzactionata actiune fiind SNP, cu peste 2 milioane euro“, ne-a declarat Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA-IB Securities. Potrivit acestuia, dupa atingerea unui maxim de 0,435 lei, au aparut ordine mari de vanzare, care au coborat pretul de inchidere cu aproape 0,5% mai jos decat in sedinta de marti. „Cele mai cautate au fost actiunile companiilor petroliere SNP si RRC, ambii emitenti realizand o treime din tranzactiile totale de la BVB de ieri si intrand in Top 5, cu preturi de 0,435 lei, respectiv 0,115 lei; totusi, pretul s-a stabilizat doar pentru RRC, care a avut un pret de inchidere in crestere“, ne-a declarat Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest. In ansamblu, doar Rompetrol si Banca Transilvania, cu volume mari de tranzactionare, au reusit sa inchida sedinta cu preturi in crestere:1,8% pentru RRC si 0,85% pentru TLV. O informatie ce ar putea impulsiona piata actiunilor petroliere este cea legata de o posibila construire a celei de-a doua conducte petroliere sau de gaze naturale pe sub Marea Neagra, care sa uneasca Rusia de Turcia, anuntata ieri de presedintele rus, Vladimir Putin. SIF-urile au fost mai putin lichide si s-au situat sub media pietei ca nivel de apreciere. „Ca o premiera pentru ultimele lui, titlurile SIF1 Banat-Crisana au fost cele mai lichide, cu un pret cuprins intre 1,88 lei si 1,91 lei, semn ca s-au apropiat de maximul istoric“, ne-a mai spus Mihai Piscan. Totusi, anuntul de ieri legat de profitul BCR pe primele noua luni din 2005, de 180 milioane euro, ar putea da un impuls tranzactiilor cu aceste titluri in perioada urmatoare, ce coincide cu cea de privatizare a bancii (reamintim, SIF 1, 2, 3 si 4 detin 6% din actiunile BCR, iar SIF 5 are 6,12%).
Cea mai mare apreciere, cu 10,79%, a fost pentru actiuni Electroputere Craiova (pret de 0,2670 lei/ titlu), iar cea mai mare scadere este la titlurile Prodplast, cu 93,16%, la 2,19 lei/ actiune. Prodplast (PPL) a reintrat, ieri, la tranzactionare, dupa majorarea capitalului social si splitarea valorii nominale a unei actiuni. „PPL a fost obiectul unei splitari de 1 la 17 a numarului de actiuni, ce a dat castig de cauza celor ce s-au decis sa isi pastreze actiunile dupa data de inregsitrare, pretul in piata scazand cu mai putin decat trebuia, calculat matematic“, ne-a explicat Mihai Piscan.
Actionarii ce detineau titlurile vechi au acum 17 actiuni noi, iar pretul, ce trebuia sa se echilibreze in jurul valorii de 1,88 lei, a ajuns in final la 2,2 lei/titlu.
Taxa de16% pe castig, croita pe ultimul pret
Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect prin care actorii de pe piata de capital ar putea plati, din ianuarie 2006, impozit de 16% din castiguri, dar in functie de un „pret de referinta“ definit ca „ultimul pret din 2005“. Brokerii au primit, ieri, cu optimism noul proiect, ce va fi supus dezbaterii ca parte a Codului Fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2006“. Cota de impozit de 16% pe castigul la Bursa, se va aplica pe diferenta „pret vanzare – pret de referinta – comisioane“. „Apare un nou concept: Pret de referinta“, a declarat Mihai Piscan. Practic, se asigura tratament egal pentru toti investitorii, fara a tine cont de costul de achizitie al actiunilor, pe principiul ca pretul de referinta este ultimul pretul al actiunilor inregistrat in anul 2005. „Piata isi va urma cursul firesc fara ca noua varianta de impozit sa influenteze major evolutia sa, in cazul in care se va adopta varianta actual „, a declarat Mihai Piscan. In scurt timp, in „ringul“ Bursei ar putea aparea jucatori noi de calibru, fiind nominalizate Transelectrica, Transgaz si Romtelecom, pentru care a avut loc selectia de oferte pentru desemnarea unui consultant in vederea listarii. „Asteptam tranzactiile cu titluri de stat la BVB“, a declarat, ieri, Sergiu Oprescu, presedintele BVB. Pentru aceasta ultima sedinta din saptamana, brokerii se asteapta la volatilitati mai mari pentru actiunile RRC si TLV, atentia pietei fiind pe blue-chips-urile din sectoarele
petrolier si bancar.
Autor: Cristina Ciobanu