“Eliminarea opţiunii impozitului de 3% pe venitul unei microîntreprinderi şi neintroducerea vreunei alte facilitǎţi fiscale pentru aceastǎ categorie de firme va <<împinge>> majoritatea acestora  în douǎ direcţii principale: fie spre faliment, fie spre offshore.  Reorientǎrile cǎtre  statutul de Persoanǎ Fizicǎ Autorizatǎ (PFA)- care nu oferǎ posibilitatea de a avea salariaţi- sau Întreprindere individualǎ (care oferǎ posibilitatea de a face angajǎri) pot fi de asemenea nişte soluţii, dar atitudinea mediului de afaceri devine din ce în ce mai deschisǎ cǎtre funcţionarea sub paravanul unui offshore”, a arǎtat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit, unul dintre liderii pieţei de contabilitate, consultanţă fiscală şi audit, companie situată pe locul 6, ca cifră de afaceri, în topul naţional realizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR). „Pânǎ în prezent companiile offshore au fost luate în calcul şi asociate public cu precǎdere cu afacerile de mari dimensiuni, ceea ce nu corespundea întocmai realitǎţii, întrucât suficiente IMM au apelat deja la aceastǎ strategie; mǎrirea impozitelor şi, respectiv, costurile în scǎdere privind înfiinţarea şi funcţionarea unui offshore vor conduce însǎ la creşterea numǎrului de companii care vor apela la astfel de alternative fiscale. În orice caz, este greu de presupus cǎ prin <<nivelarea>> cotei de impozit a fostelor microîntreprinderi statul va obţine mai multe fonduri la buget”, a adǎugat Mirela Şerban. “În situaţia actualǎ, indiferent în ce schemǎ te regǎseşti, plǎteşti impozit: chiar dacǎ în anul 2009 ai fost pe pierdere şi ai plǎtit impozitul minim, eşti în continuare “fericitul” aceluiaşi regim, deci plǎteşti“, a conchis Mirela Şerban.

Citeste si:  Reducerile magazinului Libris la cartile Polirom

Conform Ministerului Finanţelor, începând cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV-“Impozit pe veniturile microîntreprinderilor”, normele metodologice de aplicare corespunzǎtoare, precum şi alte prevederi incidente acestui sistem nu mai produc efecte juridice, astfel încât firmele respective trebuie sǎ treacǎ la impozitul pe profit. 

Pentru cca 45- 50% dintre aceste firme, acest plus pe care trebuie sǎ îl plǎteascǎ statului va însemna cel mai probabil falimentul, acestea neavând o marjǎ de profit care sǎ acopere diferenţa, într-un an atât de greu precum cel în curs“, a arǎtat Mirela Şerban.

Conform estimǎrilor R&M Audit, aproximativ 15 – 20% dintre fostele microîntreprinderi se vor transforma în PFA, în special cele care erau folosite exclusiv pentru primirea unor retribuţii salariale, fǎrǎ a desfǎşura vreo altǎ activitate şi deci fǎrǎ a avea angajaţi, mai ales cǎ devenind PFA-uri nici nu pot avea angajaţi. “O Persoanǎ Fizicǎ Autorizatǎ plǎteşte o singurǎ datǎ impozitul de 16% pe profit, fǎrǎ a mai plǎti şi alt impozit pe dividende; comparând cu plǎţile cǎtre stat în sistem de microîntreprindere, când acestea plǎteau 3% impozit pe venit, plus 16% impozit pe dividende, reiese cǎ nici de la aceastǎ categorie statul nu va acumula bani în plus la buget“, a precizat Mirela Şerban.

Analizele R&M Audit aratǎ cǎ cca 25% dintre fostele microîntreprinderi vor începe sǎ plǎteascǎ noul impozit pe profit, <<încǎrcând>> la maxim cheltuielile şi apelând la o serie de alte <<inginerii financiare şi fiscale>> , fie acestea şi legale.

Citeste si:  20 de invitatii gratuite la Gala Premiilor eCommerce 2010!

Restul firmelor vor lua în calcul varianta funcţionǎrii sub <<umbrela>> unui offshore, având în vedere costurile din ce în ce mai reduse şi variantele de funcţionare din ce în ce mai simple care apar în acest sens“, a arǎtat Mirela Şerban. Calculul de rentabilitate pentru înfiinţarea unei companii offshore, respectiv suma de la care meritǎ a fi înfiinţatǎ, este diferit de la caz la caz, în funcţie de tipicul businessului cǎruia i se aplicǎ aceastǎ soluţie. De exemplu, în cazul unei societǎţi ale cǎrei activitate şi profituri sunt generate exclusiv pe teritoriul României, un offshore devine in general rentabil de la un profit impozabil de minim 20.000 de Euro. Costurile anuale de intretinere a unui offshore variaza de la aproximativ 1.000- 1.800 Euro pana la cca 3- 4.000 Euro, depinzand de tara in care poate fi infiintat, in functie de tipul de activitate desfasurata, legislatie, acorduri internationale etc. În ceea ce priveşte scutirea procentualǎ pe profit, prin utilizarea unei companii offshore, se poate obţine o taxare chiar şi de 0-5%, raportat la baza de impozitare/ de impunere. “Din aceste calcule reiese clar cǎ acest tip de firme devine foarte atractiv: nu numai fostele microîntreprinderi vor apela la înfiinţarea de companii offshore, ci şi din ce în ce mai multe alte firme, dat fiind faptul cǎ, din cauza crizei, profitul brut este oricum în general în scǎdere, iar acţionarii vor sǎ pǎstreze din acesta o cotǎ cât mai mare sub forma profitului net. Statul român poate contracara acest fenomen în creştere doar prin introducerea sau menţinerea unor facilitǎţi fiscale pentru anumite categorii de firme, pentru menţinerea în anumite condiţii a forţei de muncǎ angajate etc“, a conchis Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit.

Citeste si:  Antreprenorii trebuie sa stie ce vor, sa isi faca o planificare strategica si sa fie atenti la comunicare inca de la inceput

 

***

Despre R&M Audit

Înfiinţată în anul 2000, compania R&M Audit a devenit lider în soluţii fiscale şi contabile inteligente, care au la bază competenţa în domeniul financiar, completată de o viziune avangardistă asupra mediului de business.

R&M Audit ofera servicii de audit, consultanţă fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.

Cu un portofoliu de peste 200 de clienţi, care cumuleaza 300 de puncte de lucru, R&M Audit a avut prilejul de a cunoaşte particularităţile companiilor din majoritatea sectoarelor de activitate: agricultură, asigurări, brokeraj, comerţ, construcţii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, producţie, publicitate, turism etc.

R&M Audit este certificată de Camera Auditorilor Financiari din România, Camera Consultanţilor Fiscali, precum şi de către Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).  În anul 2008, R&M Audit a urcat pe locul 6 în topul CECCAR  după cifra de afaceri.